Koninklijke Erepenning voor DOK Ede

Op 6 maart 2022 bestond Christelijke Gymnastiek Vereniging ‘Door Oefening Kracht’ (DOK) Ede 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Koning besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan DOK Ede. Burgemeester René Verhulst heeft de oorkonde behorend bij de penning op zaterdag 2 juli aan het bestuur van de vereniging overhandigd.

DOK Ede is een van zes turnverenigingen in de gemeente Ede en is een brede vereniging met veel aanbod. Ze zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Ze hebben meer dan 1.000 leden, ruim 25 vaste vrijwilligers en meer dan 40 trainers/trainsters en heel veel assistenten.

In 1922 werd christelijke gymnastiekvereniging DOK opgericht vanuit een initiatief van de Gereformeerde Jongelingsvereniging AMOS. Aan het begin waren het moeilijke jaren met een kleine twintigtal leden. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was het niet eenvoudig om de lessen te verzorgen. Het oefengebouw was gevorderd door de Duitsers en er was een verbod op samenscholing.

1949 werd besloten om naast de gymnastiekvereniging ook een Tamboer en Pijperkorps op te richten. Dit muziekkorps, toen nog “Tamco-DOK” geheten, fungeerde in eerste instantie alleen als begeleidingskorps bij uitvoeringen van DOK en als muziekkorps bij de jaarlijkse optocht van DOK leden tijdens de Heideweek in Ede. Later ging het korps over tot het verzorgen van zelfstandige uitvoeringen. In 1954 werd de naam gewijzigd en werd Irene een zelfstandig muziekkorps.

De vereniging groeide verder en anno 2022 is DOK een springlevende en actieve club.

DOK biedt een breed scala aan lessen en disciplines aan, gericht op alle lagen van de bevolking van de gemeente Ede en daarbuiten. Deze sporten kunnen zowel op recreatieve basis als ook op wedstrijdbasis worden gevolgd. Om te zorgen dat de lessen voor een breed publiek toegankelijk zijn, worden de lessen zes dagen in de week in dertien verschillende gym- en sportzalen verspreid over Ede gegeven.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.