Lokale aanpak versnelling energietransitie

De energietransitie is van groot belang om de doelen richting een energieneutraal Ede in 2050 te halen. Dit jaar zijn er veel acties in gang gezet om de lokale energietransitie verder te versnellen. De gemeente Ede ligt op koers om de doelen die zijn vastgesteld in de Regionale Energie Strategie (RES) in de regio Foodvalley te halen. Daarnaast is er veel inzet op nieuwe projecten en zullen de gemeentelijke doelen en ambities in 2024 aangescherpt worden.

Voortgang regionale doelstelling voor Ede ligt op koers

Binnen de Regio Foodvalley is in de RES afgesproken om 0,75 TWh aan gerealiseerde duurzame opwek in 2030 te halen. Hierbij gaat het om grote projecten, zoals grote opweklocaties voor zon (meer dan 35 panelen) en wind. De voorgestelde bijdrage van Ede aan dit geheel is 0,21 TWh. In de huidige planning met de gerealiseerde projecten en de projecten die al gepland zijn komt Ede op een totaal van 0,18 TWh. Met name op het gebied van windenergie is de gemeente hierin wel afhankelijk van de landelijke milieunormen en provinciale ontwikkelingen rondom de wespendief. De verwachting is dat we met de gerealiseerde en geplande projecten de doelstelling in 2030 zullen halen.

Inzet op verdere verduurzaming en aanpak netcongestie

Om de energietransitie verder te versnellen staan er een aantal acties op de planning. Dit najaar worden grote stappen gezet met het verder isoleren van woningen met een slecht energielabel en het verder verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals sportaccommodaties en buurthuizen. Daarnaast gaat de gemeente aan de slag met de netcongestie. Wethouder Arnold Versteeg licht dit toe: ‘de energietransitie gaat erg snel en we zien grote problemen op het elektriciteitsnet. Vaak zijn we afhankelijk van de netbeheerder maar ook als gemeente willen we hierin niet stil zitten. We hebben ambtelijke capaciteit beschikbaar om bedrijven te helpen en komen nog dit jaar met een voorstel voor een aanjaagfonds om slimme oplossingen mee te financieren. Daarnaast gaan we met bedrijventerreinen aan de slag met lokale energiehubs om de elektriciteitsbehoefte af te stemmen.’

Gerealiseerde lokale projecten

Los van de grote projecten is er al veel inzet geweest op de realisatie van kleinere opwekprojecten en verduurzaming. Zo is er LED-verlichting op alle sportparken aangebracht, zonnepanelen op alle geschikte schooldaken en energieadviezen aan bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit leidt er onder andere toe dat de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie verder daalt, de uitstoot is in 2022 ten opzichte van 2018 met 22% gedaald.

Doelen worden in 2024 bijgesteld

De ontwikkelingen gaan zo snel dat het nodig is om de gemeentelijke doelen bij te stellen. Er worden meer zonnepanelen op daken geplaatst, technische ontwikkelingen zijn sneller gegaan dan verwacht en nieuwe energievragen worden steeds concreter door nieuwbouwplannen. Daarom worden de energiedoelen en de doelstellingen voor een verdere vermindering van de CO2-uitstoot in de 1e helft van 2024 aangescherpt.