Mantelzorgwaardering nu ook voor jonge mantelzorgers

Mantelzorgwaardering kan nu ook worden aangevraagd voor jonge mantelzorgers vanaf 12 jaar oud. Eerder was de leeftijdsgrens 16 jaar, maar het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de leeftijdsgrens te verlagen naar 12 jaar. Met dit besluit kan de gemeente Ede ook jonge mantelzorgers een blijk van waardering bieden.

Wethouder Jan Pieter van der Schans is blij met dit besluit: “Ook in onze gemeente zijn er jongeren die structureel mantelzorg verlenen, vaak aan hun ouders. Zij zien zich vaak niet eens als mantelzorger, maar verrichten dag in dag uit allerlei zorgtaken. De combinatie met school en hun sociale leven is behoorlijk zwaar. Daarom kan nu ook voor deze jongeren een mantelzorgwaardering worden aangevraagd.’’

Evaluatie

In 2022 evalueerde de gemeente Ede de Mantelzorgwaardering. Onderzocht werd of de waardering aansloot bij de wensen van mantelzorgers. Eén van de conclusies was dat zorgontvangers ook graag waardering aan jongere mantelzorgers willen geven.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Zorgontvangers kunnen voor hun mantelzorger één keer per jaar Mantelzorgwaardering aanvragen. De Mantelzorgwaardering is een bedrag van € 100. Zij kunnen voor maximaal twee mantelzorgers de waardering aanvragen. Aanvragen kan via ede.nl/mantelzorgwaardering.