Nachtopvang buitenslapers naar Stationsweg 109 Ede

Het college van burgemeester en wethouders gaat een omgevingsvergunning aanvragen om in een deel van het gebouw aan Stationsweg 109 een nachtopvang met 20 plekken voor dak- en thuislozen te realiseren. Het gaat om een nachtopvang die jaarlijks vanaf november open is tot eind april.

In een overleg met buurtbewoners en medegebruikers van het gebouw wordt gekeken hoe deze opvang goed ingepast kan worden in de omgeving. Evaluatie van eerdere locaties voor nachtopvang geven daarvoor goede aanknopingspunten. Gemeente Ede onderzocht verschillende locaties en kwam uit bij het gebouw aan de Stationsweg. Dit gebouw is eigendom van gemeente Ede en staat nu deels leeg. Het gebouw is goed toegankelijk en dicht bij het centrum, waar dak- en thuislozen overdag veelal naartoe gaan. Ten opzichte van eerdere opvanglocaties is dit gebouw daarnaast warmer en geschikter vanuit gezondheidsoogpunt.

Bij wet is vastgelegd dat de gemeente verantwoordelijk is voor de opvang van dak- en thuislozen. In het huidige bestuursakkoord van Ede staat ook dat niemand op straat hoeft te slapen: Wethouder Leon Meijer: “Voorheen organiseerden we voor deze doelgroep tijdens de winter een tijdelijke opvang. Dit is relatief duur en de faciliteiten lieten te wensen over. Op deze locatie kunnen we een duurzame nachtopvang realiseren. Ik ben ook blij met het steuntje in de rug van de gemeenteraad, om te onderzoeken of deze opvang ook buiten de winter open kan.”

De gemeenteraad heeft op 15 juni in de motie “Permanente nachtopvang buitenslapers” het college gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nachtopvang die het hele jaar open is. In hoeverre jaarrond open zijn nodig en mogelijk is wordt in de komende maanden onderzocht. Eind van dit jaar zal de raad een keuze maken. Dat kan betekenen dat dit pand elke winter of jaarrond beschikbaar wordt voor opvang van dak- en thuislozen.