Nieuw kijkvenster voor wildspotters op de Hindekamp

In het gebied De Hindekamp is een nieuw kijkvenster geplaatst voor wildspotters. Het venster is vandaag officieel onthuld door wethouder Jan Pieter van der Schans en biedt natuurliefhebbers vanaf nu een nieuwe plek om met een beetje geluk wilde dieren zoals reeën, herten en zwijnen te spotten. Bij het venster is in samenwerking met het Veluwefonds en IVN een informatiepaneel geplaatst waar bezoekers meer kunnen lezen over de bijzondere planten en dieren die in het gebied leven.

De Hindekamp

Het venster ligt even ten noorden van de Heidebloemallee ter hoogte van de Heidebloemplas. De Hindekamp is het centrale deel van de Ginkel, een landbouwenclave van ongeveer 500 hectare groot. Dit unieke overgangsgebied van bos, heide en landbouw met droge en natte delen is het leefgebied van vele plant- en diersoorten. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De Hindekamp is een schitterend gebied om te wandelen en de natuur te beleven. Het kijkvenster biedt een nieuwe kijk op het gebied en een mooie gelegenheid om wild te bekijken.’’

Ruimte voor de natuur

De nieuwe locatie op De Hindekamp is een goed alternatief voor het wildkijkscherm ‘groene schuurtje’. Het gebied rondom dit scherm wordt binnenkort afgesloten voor publiek. Vanaf het najaar 2023 past gemeente Ede de padenstructuur in de bossen en natuurgebieden van de gemeente aan. Sommige wandelpaden worden afgesloten. Zo maken we meer ruimte voor de natuur en zorgen we ervoor dat de dieren in dit gebied minder snel gestoord worden. Dat helpt bijvoorbeeld de wespendief, zwarte specht, de zandhagedis en de hazelworm.

Recreatiezonering

Met het afsluiten van paden verbeteren we de balans tussen natuur en recreatie, zodat we nog heel lang kunnen genieten van de Edese natuur en wilde dieren. Deze maatregel is een van de afspraken uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe dat door de provincie Gelderland is vastgesteld.