Open Monumentendag 2023

Tijdens Open Monumentendag op 9 september openen veel monumenten in de gemeente Ede hun deuren voor het publiek. De monumenten en activiteiten zijn gratis te bezoeken in onder meer Ede, Bennekom, Lunteren, Otterlo en Deelen. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’, een thema dat perfect past bij de monumenten in Ede. Mooie voorbeelden hiervan zijn het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA, het Kazerneterrein, de molens en de kerken. Er is veel te beleven!

Kom meer te weten over het leven van een militair in de Koude Oorlog, neem een kijkje in een van de monumentale boerderijen, of bezoek een molen en ontdek het werk van de molenaar. In Lunteren kun je meedoen met een fietstocht waarin de verhalen van het landschap centraal staan, in Ede en Otterlo zijn oude boerderijen opengesteld en bij Platform Militaire Historie komt het erfgoed tot leven door re-enactment vereniging Dienstplicht Koude Oorlog.

Kijk voor alle locaties, activiteiten en tijden op: bezoek-ede.nl/open-monumentendag.

Over Open Monumentendag

Elk jaar openen in het tweede weekend van september monumenten door het hele land hun deuren. Duizenden monumenten zijn dan gratis te bezoeken. Met de Open Monumentendag wil de organisatie laten zien dat verhalen over monumenten voor iedereen een verrijking zijn. Met ieder jaar zo’n miljoen bezoekers, is de Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen in Nederland.

Het hele jaar genieten van cultureel erfgoed?

De gemeente Ede kent een rijke culturele historie. Van molens, kazerne- en fabrieksterreinen tot een oude kruidenierswinkel, een militaire vliegbasis en een jachthuis van Berlage. Ook het landschap heeft veel cultuurhistorische schatten te bieden die ver in de geschiedenis teruggaan. Meer info: bezoek-ede.nl/cultuur. 

TIP: Bezoek ook de Uitmarkt

Op 9 september vindt ook de Uitmarkt Ede plaats. Kom kennis maken met de kunst en cultuur die Ede te bieden heeft. Tijdens de Uitmarkt wordt het nieuwe culturele seizoen geopend. Op verschillende plekken en podia in Ede Centrum ontdek je optredens, muziek, theater en meer. Toegang is gratis, kijk voor het programma op bezoek-ede.nl/uitmarkt.