Parklaan op 26 april helemaal open

Een flinke tijd eerder dan verwacht gaat de Parklaan vanaf vrijdagavond 26 april helemaal open. Vanaf dan zijn de Bennekomseweg en de Edeseweg weer volledig in twee richtingen geopend voor zowel fietsers als automobilisten. Diezelfde vrijdagmiddag is er tussen de bouwhekken, pal voor de Reehorst, een openingsfeest waar iedereen welkom is.

Wethouder de Pater (verkeer): “De opening van de Parklaan is een grote mijlpaal voor Ede. Er is ongelooflijk hard gewerkt. En bewoners en ondernemers hebben flink wat geduld moeten hebben. Om iedereen te bedanken daarvoor, hoop ik veel Edenaren te ontmoeten op de vrijdagmiddagborrel op de plek waar die dag voor het laatst gewerkt wordt.”

In januari ging de bouwplanning nog uit van oplevering in juni, mede gebaseerd op de tegenvallers eind 2023. Dat de weg nu zoveel eerder open kan, heeft vooral te maken met de relatief warme winter. Er traden geen onverwachte tegenvallers op en de aannemer kon op enkele cruciale momenten extra mensen inzetten. Ook de bedrijven die kabels en leidingen legden, rondden hun werk vroegtijdig af.

Aanmelden

Bewoners zijn van harte welkom bij het feestelijke moment tussen 16:00 en 17:00 uur. Op een nog afgesloten deel van de Bennekomseweg (tegenover de Reehorst) staan picknicktafels, is er muziek en voor iedere jonge inwoner is er een ijsje. Het eerste alcoholvrije drankje is op kosten van de gemeente. Om zeker te weten dat er voor iedereen plek is, moet iedereen zich aanmelden. Dat kan via parklaan@ede.nl.

Interessante cijfers over de Parklaan

De Parklaan is de oostelijke rondweg van Ede tussen de N224 en de A12. De nieuwe weg is bedoeld om inwoners van de wijken Enka en Kazerneterreinen een goede bereikbaarheid te bieden.

Het eerste idee voor de weg ontstond in 2005, het eerste ontwerp werd gemaakt in 2011. Nadat er bezwaren waren ingediend door Gelderse MilieuFederatie en Stichting Milieuwerkgroepen Ede, lagen de plannen jarenlang stil. In 2018 werd een nieuw ontwerp gemaakt voor de weg, met als uitgangspunt minder asfalt en meer (behoud van) groen. De bezwaren gingen toen van tafel, zodat in 2022 de eerste schop in de grond kon.

Enkele feiten en cijfers over de Parklaan:

  • Ongeveer 100.000 m3 grondverzet
  • Ongeveer 26.000 ton aan asfalt
  • Ongeveer 1.200 bomen gekapt
  • Ongeveer 600 bomen geplant
  • Ongeveer 36.000 m2 hagen/heesters/bosplantsoen gepland
  • Ongeveer 600 m geluidscherm
  • Ongeveer 7 km riool aangelegd