Poelen aangelegd voor kamsalamander

In het natuurgebied de Ginkel zijn de voorbije weken vijf poelen aangelegd. De poelen zijn bedoeld om de kamsalamander een betere leefomgeving te geven. Ook de rugstreeppad profiteert van de natte omgeving. De poelen liggen op de overgang van het bosgebied naar de landbouwenclave in het noorden van de Ginkel.

Natuurversterking

Dit overgangsgebied is van nature al nat. De poelen helpen om de natuur in dit gebied te versterken. Het water is ook goed voor de insecten en vogels die in het gebied leven. Met de grond die wordt uitgegraven zijn aarden wallen gemaakt op plekken waar ze vroeger ook hebben gelegen. Op deze wallen worden bomen en struiken geplant. De houtwallen trekken insecten aan, die als voedsel dienen voor vleermuizen en vogels. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Iedere Edenaar voelt zich verbonden met de Ginkel. Het is een prachtig gebied, met veel verschillende landschappen, planten en dieren. De natuur in het gebied staat wel onder druk. Ik ben blij dat we met dit soort concrete maatregelen de natuur kunnen versterken.’’

De Ginkel

De aanleg van de poelen maakt onderdeel uit van een groter plan van de gemeente Ede om de natuur op de Ginkel te versterken. Enkele jaren geleden werd in delen van het bos- en heidegebied kalk gestrooid om de verzuring tegen te gaan. Volgend jaar gaat de gemeente de parkeerplaatsen op de Zuid-Ginkel verleggen naar de noordzijde en maatregelen nemen om recreanten beter door het gebied te leiden. Zo ontstaan op andere plekken meer rustgebieden. Natuurcentrum Veluwe en de ruimte eromheen worden vernieuwd en uitgebreid. In de landbouwenclave wordt door boeren die percelen pachten steeds meer natuurinclusief geboerd. De gemeente maakt daarover afspraken in de nieuwe pachtcontracten.

Bekijk hier een video van de aanleg van deze poelen.