Proloog Ede Simac Ladies Tour dinsdag 5 september 2023

Op dinsdagmiddag 5 september vindt in het centrum van Ede de proloog van de internationale wielerwedstrijd Simac Ladies Tour plaats. In Nederland is dit de belangrijkste etappewedstrijd voor vrouwen. De proloog is een individuele tijdrit en start op de Markt. De finish is op de Raadhuisstraat. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van het centrum en de buurten daaromheen.

Wilt u deze dag naar het centrum van Ede komen? Kom zoveel mogelijk lopend of met de fiets als dat kan. Voor de veiligheid wordt het parcours dat de wielrensters fietsen namelijk (gedeeltelijk) afgesloten voor verkeer. Dat kan gevolgen hebben voor uw route naar uw woning, werk of bijvoorbeeld de supermarkt. Op vaste plekken kunnen voetgangers en (brom)fietsers het parcours oversteken. Let daarbij goed op de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

De parcours dat de rensters rijden ziet er zo uit:

Veelgestelde vragen

De wedstrijdroute staat aangegeven opde plattegrond (jpg, 526 KB). Voor de veiligheid van het parcours is deze afgesloten voor verkeer. Hieronder ziet u tussen welke tijdstippen bepaalde wegen dicht zijn.

 • De start van de wedstrijd is op het marktplein. De finish is op de Raadhuisstraat bij de rotonde Molenstraat richting N224.
 • Vanaf 8:00 uur begint de opbouw van de start op de Markt en van de finish op de Raadhuisstraat.
 • De Molenstraat is vanaf de Telefoonweg tot de Raadhuisstraat afgesloten van 12:00 tot uiterlijk 16:00 uur.
 • Het gebied ten noorden van de Molenstraat vanaf de rotonde tot de Raadhuisstraat is bereikbaar via de Telefoonweg en daarna de Amsterdamseweg en de Verlengde Amsterdamseweg.
 • U kunt de Q-Park Markt in en uit rijden via de westkant. Op de plattegrond is dit aangegeven in groen. De in- en uitgang aan de andere kant is dicht.
 • De Raadhuisstraat is vanaf de N224 tot de rotonde afgesloten van 8:00 uur tot uiterlijk 18:00 uur.
 • De hele wedstrijdroute is afgesloten vanaf 12:00 uur. De wielrensters rijden zich er dan warm.
 • De wedstrijd start om 14:15 uur. De finish wordt verwacht om 16:00 uur. De huldiging is om ongeveer 16:30 uur op het podium bij de startplek.
 • De wedstrijdroute is weer open voor verkeer vanaf 16:00 uur. De Raadhuisstraat (bij de finish) blijft afgesloten tot 18:00 uur. Dat is vanwege de afbouw.

De wedstrijd heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van bestemmingen langs de wedstrijdroute. Samen met de organisator doen we ons best om de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. We vragen hiervoor uw begrip en raden u aan uw planning voor die dag tijdig aan te passen.

In sommige gebieden in het centrum van Ede gelden deze dag speciale verkeers- en parkeermaatregelen. Inwoners van deze gebieden hebben daarover van de gemeente een brief gekregen.

Bereikbaarheid voor voetgangers en (brom)fietsers

Voor voetgangers en (brom)fietsers zijn woningen, instellingen en bedrijven wel bereikbaar. Toch moeten ook zij rekening houden met extra reistijd. Volg altijd de aanwijzingen op van de (verkeers)regelaars en verkeersborden. Let op: er zijn speciale oversteekpunten om de wedstrijdroute te kruisen; kruisen mag alleen daar en nergens anders.

Bekijk de website van uw vervoersmaatschappij voor actuele reisinformatie. Het is mogelijk dat u uw eindbestemming niet helemaal met het OV kunt bereiken.

Publiekszaken en Werkplein zijn gewoon open. U kunt ze alleen niet bereiken vanaf de Raadhuisstraat. U komt er wel via bijvoorbeeld Achterdoelen of de Grotestraat. Houd er wel rekening mee dat u ook niet overal kunt parkeren vanwege de afsluitingen.

 • U kunt de Q-Park Markt alleen in en uit rijden via de westkant. Op de plattegrond (jpg, 526 KB) is dit aangegeven in groen. De in- en uitgang aan de andere kant is dicht.
 • Het parkeerterrein van het Bunschoterplein is van 08:00 tot 18:00 uur niet bereikbaar vanaf de Molenstraat. Het is wel bereikbaar vanaf andere omliggende straten.
 • De parkeerplaatsen binnen het wedstrijdgebied zijn niet bereikbaar. Op de plattegrond staat het wedstrijdgebied aangegeven. Dit gebied is afgesloten van 12:00 tot 16:00 uur. Alleen de Molenstraat bij de start en de Raadhuisstraat bij de finish blijven afgesloten tot 18:00 uur.

Bekijk hier de plattegrond (jpg, 526 KB).

Gaat het om een parkeerplaats op een afgesloten weg? Dan is deze parkeerplaats helaas tijdelijk niet bereikbaar

In sommige gebieden in het centrum van Ede gelden deze dag speciale verkeers- en parkeermaatregelen. Inwoners in deze gebieden hebben daarover van de gemeente een brief gekregen. Sommige inwoners mogen hun auto tijdelijk ergens anders parkeren. In sommige gevallen is daarvoor een ontheffing nodig; dat staat dan in de brief vermeld.

De kermis is dit jaar op het parkeerterrein van de Bergstraat 4 in Ede. De kermis is lopend bereikbaar. Gebruik de oversteekplaatsen die staan aangegeven op het kaartje. 

Thuiszorgorganisaties, huisartsen en verloskundigen en de regiotaxi Valleihopper hebben van de gemeente informatie gekregen over de verkeers- en parkeermaatregelen. Als het nodig is, bespreken zij met u wat wel en niet kan op deze dag.

We hebben goede afspraken gemaakt met de hulpdiensten. Als het nodig is kunnen zij snel ingrijpen en ter plaatse zijn.

U kunt daarover contact opnemen met ACV.

Ligt uw (toekomstige) woning direct aan of langs de wedstrijdroute? Dan raden we u aan op een andere dag te verhuizen of rekening te houden met de tijden van de wedstrijd.

Staat uw vraag over verkeers- en parkeermaatregelen hier niet tussen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0318 of via info@ede.nl. Gaan uw vragen over de wielerwedstrijd? Kijk dan op www.simacladiestour.nl.