Samen herdenken en vieren in Ede

Nationale Herdenking 4 mei

In Nederland herdenken we op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna.

Zaterdag 4 mei zijn er verschillende herdenkingen. U bent welkom deze bijeenkomsten bij te wonen. Elke herdenking wordt afgesloten met een defilé. Ook is er een moment om bloemen te leggen bij de monumenten, uit respect voor alle mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid en vrede. Hieronder vindt u een overzicht van waar en hoe laat de herdenkingen worden gehouden in onze gemeente.

Programma 4 mei

13:15 uur: het college en twee nabestaanden van het voormalig verzet leggen een krans en bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats Asakkerweg.

19:00 uur: herdenkingsconcert in de Oude kerk.
19:50 uur: vertrek stille tocht van de Oude Kerk naar Bart van Elst Plantsoen.

18:30 uur: herdenkingsconcert in de Oude Kerk en herdenking bij het Mausoleum. Het programma vindt u hieronder. Gaat u enkel naar de herdenking bij het Mausoleum? Daar begint het programma om 19:30 uur.

 • 18:30 uur: Kerk open voor publiek
 • 18:45 uur:
  • ‘Verhalen moeten verteld’ muziek, zang en poëzie door Tineke Roseboom, Erik Onnink en Larissa Verhoeff
  • Toespraak burgemeester René Verhulst
 • 19:35 uur: Vertrek stille tocht naar het Mausoleum
 • 20:00 uur:
  • Twee minuten stilte
  • Wilhelmus
  • Toespraak burgemeester René Verhulst
  • Noemen van de 44 namen door twee schoolkinderen van basisschool De Brugge
  • Kranslegging

Na de kranslegging volgt het defilé langs het Mausoleum. Daarna is het Raadhuis open om nog even na te praten en voor een kopje koffiee of thee.

19:35 uur: vertrek stille tocht vanaf dorpshuis De Zicht naar monument bij de Bruinhorst.

14:15 uur: herdenking bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg.

18:45 uur: herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk.
19:45 uur: vertrek stille tocht van de Maranathakerk naar de begraafplaats.

19:30 uur: vertrek stille tocht vanaf dorpshuis De Aanloop naar de begraafplaats.

19:45 uur: herdenking bij het Herdenkingsmonument op het terrein De Hooge Valk.

18:45 uur: herdenking bij het monument op Dorpsplein.

Bevrijdingsdag 5 mei

Zondag 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Markt Ede Centrum

Van 12:30 uur tot 16:30 uur is er een kinderspektakel op de Markt in Ede. Maar liefst negen bijzondere kinderattracties zijn te bezoeken en te beleven. Kijk voor meer informatie op de site van Oranjefeesten.

Vrijheidscollege door Marcia Luyten

Marcia Luyten is econoom en cultuurhistoricus. In haar Vrijheidscollege gaat ze in op de vraag hoe en wat nodig is om een democratie in stand te houden en haar te koesteren. Het college is van 15:30 tot 16:30 uur in de Stingerbol in Ede. Toegang is gratis. Meer informatie vindt u op de site van de vrijheidscolleges.

Vrijheidsmaaltijden

In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te  vieren. Op verschillende plekken in Ede worden vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Aanschuiven bij een maaltijd bij u in de buurt? Aanmelden en meer informatie vindt u op de site van 4 en 5 mei.