Steeds meer zonnepanelen op schooldaken in de gemeente Ede

In Ede gaan we ervoor om zoveel mogelijk schooldaken vol te leggen met zonnepanelen. Dit draagt bij aan de verduurzaming en maakt de scholen energieonafhankelijker. De komende tijd gaan we aan de slag om bij 15 scholen ruim 1200 zonnepanelen te plaatsen.

Rondgang langs alle scholen

Er is contact gezocht met alle scholen binnen de gemeente om na te gaan in hoeverre er nog mogelijkheden waren om zonnepanelen op daken te plaatsen. Hieruit bleek dat al veel scholen zonnepanelen hadden of in de komende jaren bij renovatie of verbouwing plannen hebben om deze aan te leggen. Voor 15 scholen geldt dat ze naar aanleiding van de rondgang zonnepanelen gaan plaatsen. De gemeente ondersteunde deze scholen met een aanbesteding en zo konden de scholen gezamenlijk goedkoper zonnepanelen inkopen. Met deze stap zorgen we ervoor dat er in totaal voor 500.000 kWh per jaar aan stroom opgewekt wordt. Een heel klein deel van de scholen kon helaas niet meedoen i.v.m. het ontbreken van dakoppervlak, een ongeschikt dak of een ongeschikte dakconstructie. Met de extra inzet zal binnen enkele jaren voor 95% van de scholen gelden dat zij zonnepanelen op hun dak hebben liggen.

Ondersteuning voor het onderhoud

De plaatsing van de zonnepanelen zal nog dit jaar plaatsvinden en wordt uitgevoerd door het bedrijf Op Naar Nul. In de eerste tien jaar na de plaatsing worden de scholen volledig ondersteund. Onder andere door een periodieke check van de systemen, monitoring van verbruik en opwek en een periodieke schoonmaak van de zonnepanelen. Aanvullend wordt naast het plaatsen van zonnepanelen gekeken of er binnen de school nog meer maatregelen mogelijk zijn om energiebesparing te realiseren.

Lessen over energieopwek en -besparing

Naast de daadwerkelijke plaatsing van de panelen is er voor de scholen ook de mogelijkheid om in samenwerking met het bedrijf dat de panelen plaatst met leerlingen kinderen in gesprek te gaan over het belang van de zonnepanelen. Zo wordt de fysieke plaatsing van de panelen gecombineerd met een mogelijk lesprogramma.

Wethouder Versteeg (Energietransitie) is blij met de extra zonnepanelen: “het is belangrijk om ons maatschappelijk vastgoed in de gemeente zo veel mogelijk te verduurzamen. We focussen ons sterk op het volleggen van de daken binnen de gemeente. Ook uit deze rondgang bleek dat er nog voldoende ruimte was om extra zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat de plaatsing gecombineerd kan worden met een lesprogramma, hopelijk zitten ook op deze scholen de techneuten van de toekomst, we hebben hen hard nodig hebben om de energietransitie in de toekomst vorm te geven en uit te voeren”.