Vooraankondiging vertrek Wethouder Leon Meijer

Wethouder Leon Meijer vertrekt als bestuurder van Ede. Hij zal voor eind van dit jaar zijn werkzaamheden overdragen. Dit geeft de fractie van de ChristenUnie voldoende tijd om een opvolger aan te wijzen.

Leon Meijer is 9,5 jaar wethouder geweest van de gemeente Ede. Hij had een grote portefeuille zoals dat past bij de langstzittende wethouder van het huidige college. Hij was verantwoordelijk voor onder andere Jeugdzorg, Onderwijs, Financiën, Wonen en Voedselbeleid.

Vanaf het moment dat gemeenten verantwoordelijk werden voor Jeugdzorg gaf hij dat vorm in Ede. Onder zijn leiding daalde het aantal uithuisplaatsingen van kinderen fors. Onderwijs en jeugdzorg vonden elkaar, elke school in Ede heeft sindsdien een schoolmaatschappelijk werker. In Coronatijd sprak hij wekelijks met alle scholen om te zorgen dat de kinderen goed in beeld bleven. Daarnaast was hij landelijk actief en verantwoordelijk voor de nationale Hervormingsagenda Jeugd.

Als wethouder Financiën stuurde hij op een langjarige solide financiering. Met jaarlijkse uitgaven van 450 miljoen euro, onzekere rijksbijdragen en forse risico’s bij woningbouwopgaven, legde hij een financiële buffer aan zodat Ede tegen een stootje kan.

Zijn betrokkenheid bij de gezondheid van de 123.000 Edenaren leidde tot een nauwe samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei, huisartsen, GGD, zorgverzekeraar en zorgaanbieders. Samen zetten zij gericht in op preventie.

In ruim 9 jaar tijd wist hij Ede op de kaart te zetten als Food-gemeente met een voedselbeleid. Regelmatig werd hij door TV en radio programma’s uitgenodigd om uit te leggen waarom die focus op voedsel zo belangrijk is.

Hoewel hij streed tegen laagovervliegende vliegtuigen vanuit vliegveld Lelystad, sprong hij de afgelopen jaren tweemaal met militaire parachutisten uit een laagvliegend vliegtuig tijdens de jaarlijkse Airborne herdenking op de Ginkelse Heide.

Zelf zegt hij over zijn aangekondigd vertrek: “Ik heb 9,5 jaar genoten van het wethouderschap. Ede is een schitterende gemeente om te mogen besturen, waar je als wethouder uitgedaagd wordt om te werken aan prachtige ambities. In mijn carrière wissel ik na 7 à 8 jaar van baan. Daag ik mezelf opnieuw uit in een andere omgeving. In deze baan heb ik dat langer gedaan, maar ook als wethouder moet je na verloop van tijd plaats maken voor een ander. En ik doe dat het liefst op een moment dat ze het jammer vinden dat je gaat.”

In goed overleg met de burgemeester en de ChristenUnie fractie wordt de komende tijd de precieze datum van de overdracht aan een nieuwe wethouder bepaald. Hierbij wordt ook rekening gehouden met voldoende tijd voor een warme overdracht aan zijn opvolger. Meijer voert op dit moment gesprekken met verschillende partijen over het vervolg van zijn loopbaan. “Door nu al aan te kondigen dat ik ga vertrekken, hoef ik daar niet geheimzinnig over te doen. Ik heb als bestuurder van een grote gemeente heel veel mogen leren, op het gebied van jeugdzorg, gezondheidszorg, financiën en voedsel. En die ervaring wend ik graag aan in een volgende baan.”

Leon Meijer startte in 2002 als fractievolger bij de ChristenUnie. In 2010 werd hij raadslid om vier jaar later in 2014 wethouder te worden. Meijer is een wethouder die regionaal, en landelijk actief is. Hij is onder andere voorzitter van de jeugdzorgregio FoodValley en van de 7 Gelderse jeugdzorg regio’s die onder zijn leiding meer zijn gaan samenwerken. Hij is actief bij de VNG (Vereniging Nederlandse gemeenten) en vertegenwoordigt samen met twee andere wethouders de Nederlandse gemeenten in overleggen met het ministerie van VWS, J&V en OCW.