Wapenstok

In Ede hebben handhavers/Boa’s al tientallen jaren een korte wapenstok bij hun dagelijkse uitrusting. Door vernieuwde regelgeving is het lastiger geworden om een ontheffing te krijgen om de wapenstok te kunnen blijven dragen. Hierdoor moeten handhavers van de gemeente Ede (tijdelijk) hun wapenstok inleveren en hier opnieuw ontheffing voor aanvragen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De procedure voor de aanvraag is lang en omslachtig. Dit maakt dat de inzet van handhavers bij grote evenementen, demonstraties en horeca moeilijker wordt. 

Burgemeester René Verhulst: “Waar jarenlang tot grote tevredenheid van iedereen de wapenstok tot de basisuitrusting behoorde is dat nu opgehouden. Onze handhavers kunnen op deze manier ook minder goed ingezet worden, zijn minder zelfstandig en hierdoor afhankelijker van de politie. Dat is een onwenselijke situatie. De procedure voor het aanvragen van een wapenstok is te omslachtig en duurt te lang. Om onze mensen op een goede manier in te kunnen zetten is het belangrijk dat de wapenstok zo spoedig mogelijk weer gedragen kan worden.”

VNG-congres

Op initiatief van de gemeente Ede is afgelopen week tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een motie ingediend met betrekking tot de vereenvoudiging en versoepeling van de aanvraagprocedure voor de korte wapenstok. Deze motie is mede ondertekend door de gemeenten Baarn, Barneveld, Breda, Heerlen, Den Bosch, Leeuwarden, Landgraaf, Roosendaal en Tilburg die tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Met het indienen roepen de gemeenten het VNG-bestuur op om met de minister van Justitie & Veiligheid in gesprek te gaan en te verzoeken dat de korte wapenstok zo snel als mogelijk toegekend wordt aan gemeenten die dat wensen en die voldoen aan de gevraagde onderbouwing gebaseerd op de lokale omstandigheden waarin boa’s worden ingezet. Burgemeester René Verhulst: “De motie is met 92.99% van de stemmen aangenomen. Dat is een mooie stap. Het VNG bestuur gaat aan de slag en als Ede dienen we onze aanvraag in.”