Geldzaken voor jongeren
Als je 18 jaar of ouder bent, ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Denk aan je zorgverzekering, studiefinanciering en een bankrekening op jouw naam. Op deze pagina geven we je handige tips om je geldzaken goed te regelen. Ook als je daar wat hulp bij wil.
Gefeliciteerd, je bent 18 geworden!
Net 18 geworden? Er zijn veel dingen die je nu zelf moet regelen, waaronder je geldzaken. Hieronder vind je een handige checklist om je op weg te helpen.
Checklist 18 jaar
Heb je al een zorgverzekering afgesloten? Zodra je 18 bent, is een eigen zorgverzekering verplicht. Je moet zelf een zorgverzekering kiezen en afsluiten. Er zijn verschillende websites om zorgverzekeringen te vergelijken.
Grote kans dat je met een eigen zorgverzekering ook zorgtoeslag krijgt. Meer informatie lees je op de website van de belastingdienst.
Het kan handig zijn om je vast in te schrijven voor een sociale huurwoning in de gemeente Ede. Dit kan via de website van Huiswaarts. Let op, hier zijn inschrijf- en verlengingskosten aan verbonden.
Naast de zorgtoeslag, heb je misschien ook wel recht op huurtoeslag. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.
Je krijgt een tegemoetkoming scholieren als je voltijd vmbo, havo, vwo, vso of vavo doet en 18 jaar of ouder bent. Meer informatie lees je op de website van DUO.
Heb je kinderen? Dan kan je ook andere toeslagen aanvragen. Je leest hier meer over op de website van de belastingdienst.
Heb je een bijbaan? Dan betaal je inkomstenbelasting en kan je aangifte doen bij de belastingdienst. Alles over belastingen vind je op de website van de belastingdienst.
Voor veel digitale zaken heb je een DigiD nodig. Ook voor je geldzaken. Vraag je DigiD aan.
Hulp bij financiële problemen
Heb je moeite om rond te komen van je geld of heb je schulden? Geen zorgen, je kunt gratis hulp krijgen. Samen bekijken we je geldzaken en zoeken we naar oplossingen.
Speciaal voor jongeren hebben we een jongerentraject (TJEK). Je kunt je hier voor aanmelden als je moeite hebt om rond te komen. Samen bekijken we dan je financiën en zoeken we naar oplossingen.
Wat je kunt verwachten
- Het traject is gratis.
- We helpen je zo lang dat nodig is.
- Heb je schulden? Vaak ben je binnen 1,5 jaar van je schulden af.
- Je hoeft nog geen grote schulden te hebben om geholpen te worden. Liever te vroeg dan te laat.
- Je houdt nog steeds geld over om leuke dingen te doen. Natuurlijk moet je wel goed opletten op wat je uitgeeft.
Heb je hier interesse in? Of wil je eerst weten wat het precies is? Je kunt altijd eerst even bellen met een jongerenconsulent via: 0318 68 01 11. Ook kan je mailen naar tjek@ede.nl.
Natuurlijk kan je ook contact opnemen met de gemeente via de algemene contactmogelijkheden.
Misschien heb je ook recht op financiële ondersteuning van de gemeente. Ga naar Berekenuwrecht om te kijken op welke regelingen je recht hebt. Je kunt ook altijd langskomen bij één van onze loketten voor hulp en advies.
Er zijn ook vrijwillige jongerenmaatjes die met je mee kunnen kijken naar je financiën. Kijk op de website van MoneyMaatje Ede voor meer informatie.
Handige websites
- Website van de Rijksoverheid als bijna 18 jaar bent.
- Op de website van de Sociale Kaart Ede kan je kijken waar je in jouw buurt terecht kunt voor hulp.