Zo thuis mogelijk opgroeien

Gemeente Ede wil dat elk kind in de gemeente in het eigen gezin kan opgroeien. Of op een plek die het meest lijkt op een gezin, zo dicht bij huis als mogelijk.

Soms zijn er problemen binnen een gezin waardoor een kind niet altijd thuis kan wonen. Dan kan er hulp en steun aan huis komen. Dat kan professionele hulp zijn, maar ook ondersteuning door vrijwilligers. Ede werkt bijvoorbeeld met Buurtgezinnen. Dit is hulp vanuit een ander gezin, waardoor de ouders even ontlast worden. Daarmee zorgen we ervoor dat kinderen kunnen blijven opgroeien in hun eigen gezin.

Maar soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd toch niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen van de week of van de maand. We willen Edese kinderen graag zo dichtbij huis als mogelijk opvangen. Zo blijven de school, de sport- of muziekles en de vriendjes in de buurt. Ook is het makkelijker om de ouder(s) regelmatig te blijven zien.

Vrijwilligers, buurt- en steungezinnen, gezinshuizen en pleegouders in Ede zijn dus hard nodig. Voor kinderen in gemeente Ede van verschillende leeftijden en in verschillende vormen van zorg en opvang.

Bij Buurtgezinnen worden gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Opvoeden doen we samen! Zo krijgen de kinderen wat extra aandacht en worden de ouders ontlast. De steun bestaat bijvoorbeeld uit een wekelijkse speelafspraak, een nachtje logeren of met z’n allen iets leuks doen.

Daarmee voorkomen we dat de problemen in een gezin erger worden en kunnen kinderen opgroeien in hun eigen gezin.

Zoek op de website van Buurtgezinnen naar een vraaggezin in gemeente Ede.

U kunt deeltijd of voltijd pleegouder zijn. Als pleegouder zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Een daarvan is dat u tenminste 21 jaar bent. Er zijn geen voorwaarden voor de samenstelling van uw gezin. Pleegouders kunnen getrouwd of alleenstaand zijn en wel of geen kinderen hebben.

Wilt u meer weten over wat het inhoudt om pleegouder te worden? Vraag gratis en vrijblijvend een informatiepakket aan via de website van Pleegzorg Nederland.

Kijk voor meer informatie ook op de websites van de Edese pleegzorgorganisaties:

Entrea Lindenhout

Youke

Timon

William Schrikker Gezinsvormen

Rading

Pactum

Leger des Heils

Meld u als vrijwilliger bij Netwerk Dien je stad of bij Malkander Ede als u iets wil betekenen voor Edese kinderen, zoals het begeleiden bij huiswerk of een taalachterstand.

Heeft u een gezinshuis en wilt u meer weten over het vrijhouden van plekken voor Edese kinderen? Stuur ons dan een e-mail voor meer informatie.