Stadspark

Hoe maken we van het groene gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein een gezellig en aantrekkelijk Stadspark? Met de ideeën van inwoners en aanwonenden is daarvoor deze winter een plan gemaakt, dat de gemeente stap voor stap gaat uitvoeren. In het voorjaar van 2024 beginnen we met het eerste deel van het Stadspark, het gebied tussen de Oude Kerk en de Raadhuisstraat (Raadhuisplein).

Het is niet de bedoeling om het hele Stadspark in één keer op te knappen. We pakken het de komende jaren stap voor stap aan. In het voorjaar van 2024 gaan we aan de slag met het eerste deel van het Stadspark. Dat is het gebied tussen de Oude Kerk en de Raadhuisstraat (Raadhuisplein).

Begin maart 2024 starten we een paar voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van het Raadhuisplein. We graven bijvoorbeeld een aantal bomen uit die een nieuwe plek krijgen in het Stadspark. Deze bomen planten we terug in het gebied tussen de Oude kerk en de Raadhuisstraat. Dit doen we om ruimte te maken voor een wadi. Dat is een tijdelijke opslagplaats voor regenwater.

 

Wat gaat er veranderen? 

  • We willen dat het park een rustigere en prettigere verblijfplek wordt. Daarom gaan we het parkeren bij het Werkplein en de bezoekersbalie opheffen. Het parkeren bij De Doelen is eerder dit jaar al opgeheven. Een aantal plekken voor mindervaliden behouden we op het plein. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de nieuwe parkeerplaats op De Driehoek.
  • De twee onderste plateaus worden één verdiept plateau. Hierdoor ontstaat er een betere en grotere plek voor evenementen, zoals de ijsbaan.
  • We veranderen de padenstructuur. In plaats van paden naast het park lopen deze straks meer in het midden van het park. Om van het gebied meer een eenheid te maken is er een wandelroute ontworpen, die het Oude Kerkplein verbindt met alle onderdelen van het park. De route voert straks langs diverse kunstwerken, monumenten en monumentale gebouwen.
  • Rondom het Raadhuis komt er minder verharding en meer groen en ook op andere plekken in het park komen meer planten en bomen. Sierborders dragen bij aan de parkachtige uitstraling en het Raadhuis wordt meer in het park gepast.
  • Het regenwaterprobleem bij hevige regenval wordt zoveel als mogelijk op een natuurlijke manier in het park opgelost.
  • We verhogen de biodiversiteit door een grotere variatie aan planten.

Wandelroute

Om van het gebied meer een eenheid te maken is er een wandelroute ontworpen, die het Oude Kerkplein verbindt met alle onderdelen van het park. De route voert langs diverse kunstwerken, monumenten en monumentale gebouwen. Rondom het raadhuis wordt het groener en ook op andere plekken in het park komen meer planten en bomen. Het mooie uitzicht vanaf de Paasberg blijft open.

Evenementen

Het Memorial Park bij het mausoleum op de Paasberg blijft een rustig gebied. Aan de centrumkant wordt het park levendiger. Er komen plekken voor sport en spel en er worden vaker kleinschalige evenementen georganiseerd:

Opknappen in delen

Het is niet de bedoeling om het hele Stadspark in één keer op te knappen. Het zal de komende jaren stap voor stap aangepakt worden. We starten in het voorjaar van 2024 met het eerste deel van het stadspark. Het tweede deel, van de Raadhuisstraat tot de schapenweide verwachten we in 2025 aan te kunnen pakken.

Het Stadspark heeft een rijke historie. Er zijn verschillende bijzonderheden in het gebied, zoals kunstobjecten, monumentale gebouwen, monumenten, een vijver en een prachtig uitzicht. Het ligt ook op een bijzondere plek, op de overgang van dorp naar Veluwe. Inwoners herkennen het gebied pal naast Ede Centrum nu niet als park en maken er weinig gebruik van. Dat willen we veranderen door het park op te knappen. Het plan is om te behouden wat al mooi is en er met een aantal aanpassingen meer een eenheid van te maken. Een gezellig en aantrekkelijk Stadspark waar Edenaren graag komen en elkaar ontmoeten.

In 2022/2023 waren er allerlei evenementen in het Stadspark. Benieuwd naar wat er dit jaar te doen is? Bekijk de agenda op de website van Ede Centrum. 

Sinds 2016 werkt de Gemeente Ede samen met allerlei betrokkenen aan een Levendig Centrum. Samen maken we van Ede Centrum (weer) een plek waar men graag en met trots werkt, winkelt, woont of uitgaat. Dat doen we bijvoorbeeld door meer groen aan te planten. De wens is om de sfeer van de Veluwe weer tot in het hart door te laten dringen. Daar werken we stap voor stap aan. Na de Markt, Grotestraat, Maandereind en het Kuiperplein is nu het Stadpark aan de beurt. Daarnaast geven we het Museumplein, de Brouwerstraat en de Telefoonweg ook een opknapbeurt.