Persinformatie

Welkom op de perspagina van de site van de gemeente Ede. Hier kunt u terecht voor onze recente persberichten, contactgegevens en wekelijkse persinformatie.

Contact met persvoorlichter (mobiel) Mail naar communicatie@ede.nl

Journalisten kunnen gebruik maken van een direct telefoonnummer en mailadres om met de persvoorlichting in contact te komen. We zijn bereikbaar op communicatie@ede.nl en (0318) 68 01 20. Tijdens kantooruren krijgt u eerst de persvoorlichter aan de lijn die uw vraag of verzoek registreert en uitzet bij de juiste woordvoerder. Buiten kantooruren is dit een piketnummer voor dringende vragen.

Bekijk de laatste nieuws- en  persberichten op onze pagina Nieuws en blijf op de hoogte wat er speelt binnen de gemeente Ede.

Wekelijks versturen wij persinformatie naar ontvangers op onze perslijst. Wat ontvangt u als op onze perslijst staat?

  • Persberichten
  • Informatie over persgesprekken
  • Persuitnodigingen
  • Weekagenda college leden
  • Openbare besluitenlijst van het college van B&W (persannotaties)

Meldt u aan voor de perslijst via dit formulier.

Het college bestaat uit de burgemeester en vijf wethouders. Zij vormen het dagelijks gemeentebestuur. De woordvoerders zijn het vaste aanspreekpunt voor vertegenwoordigers van de media. U kunt hen via de front office pers of 0318 - 68 01 20 bereiken.

Persannotaties 9 juli 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft 9 juli 2024 de volgende besluiten genomen.

Leefbaarheidsmonitor Ede 2023

Besluit tot kennisname van de Leefbaarheidsmonitor Ede 2023, tot vaststelling van de memo 'Leefbaarheidsmonitor Ede 2023' en om beide documenten ter informatie toe te sturen aan de gemeenteraad.

Wijziging subsidieregelingen Regio Deal Foodvalley

Voorstel aan het college is om de beide subsidieregelingen (spoor 1 en 2) voor de Regio Deal Foodvalley te wijzigen. Dit besluit is nodig vanwege de regionale besluitvorming over verlenging voor een beperkt aantal onderdelen binnen spoor 1 en 2 van de Regio Deal.

Verlenging gedoogbeslissing tijdelijke opvang Oekraïense ontheemden en 6 tijdelijke units ten dienste daarvan

Voorstel tot verlenging van de gedoogbeschikking ten behoeve van de opvang van Oekraïense ontheemden op de kazerne in Harskamp tot en met 31 december 2024.

Beslissing op bezwaar inzake Woo-verzoek herkomst en/of kwaliteit biomassa

Namens Bio Energie De Vallei e.a. is bezwaarschrift ingediend tegen een besluit op een verzoek om openbaarmaking van informatie op grond van de Woo. Dit betreft informatie over de biomassacentrales in Ede. De commissie voor de bezwaarschriften adviseert om dit bezwaar gegrond te verklaren en het besluit te herzien. Voorstel is om het bezwaar ontvankelijk te verklaren, het bestreden besluit in stand te laten onder aanvulling van motivering in de beslissing op bezwaar en het verzoek om vergoeding van de proceskosten af te wijzen op grond van artikel 7:15, derde lid, van de Awb.

Tijdelijke subsidieregel interne jobcoaching en interne werkbegeleiding Participatiewet gemeente Ede

Een vast en zeker inkomen draagt bij aan bestaanszekerheid voor de inwoners van Ede. Voor inwoners met een arbeidshandicap is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid. Persoonlijke ondersteuning op de werkvloer helpt om een dienstbetrekking duurzaam te maken. De werknemer wordt ondersteund en de werkgever wordt ontzorgd bij een begeleidingsvraagstuk. Persoonlijke ondersteuning kan vormgegeven worden door inzet van een jobcoach of -en soms in combinatie met een jobcoach- door interne werkbegeleiding.
De Participatiewet heeft voor werkgevers de mogelijkheid geopend om een jobcoach in dienst van de werkgever of interne werkbegeleiding door de gemeente te laten subsidiëren. De Tijdelijke subsidieregel interne jobcoaching en interne werkbegeleiding Participatiewet gemeente Ede regelt de voorwaarden voor subsidie, het bedrag van de subsidie en de wijze waarop definitieve vaststelling van het subsidiebedrag plaats vindt. Het is hiermee de uitwerking van artikel 12 (jobcoaching) en artikel 13 (interne werkbegeleiding) van de Re-integratieverordening Participatiewet Ede 2023, die in september 2023 door de raad is vastgesteld.

Allonge op de Koop- en Realisatieovereenkomst Herontwikkeling gebouwen 1 en 3 en nieuwbouw bouwveld 9 op de Prins Mauritskazerne in Ede

In de allonge is bepaald dat bouwveld 9 geleverd kan worden, omdat er een onherroepelijk omgevingsvergunning is. Over de levering van gebouw 1 en 3 zijn aanvullende afspraken gemaakt om te komen tot levering.

Vaststelling Gebiedsprogramma Otterlo 2040: 'een visie op het dorp‘, en de bijbehorende Nota van Zienswijzen en Wijzigingen

Het Gebiedsprogramma Otterlo 2040: een visie op het dorp‘ heeft in de periode vanaf 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 voor een ieder ter inzage gelegen. In deze periode zijn zienswijzen ontvangen. De beantwoording daarvan is opgenomen in de Nota van Zienswijzen en Wijzigingen. Voorgesteld wordt Het ‘Gebiedsprogramma Otterlo 2040: een visie op het dorp‘ en de daarin opgenomen vijf pijlers vast te stellen.
De volgende vijf pijlers geven richting aan de toekomst van Otterlo:
Pijler 1: Dorpsgemeenschap met een hart.
Pijler 2: Otterlo als toeristische hotspot op de Veluwe.
Pijler 3: Herstellen van balans.
Pijler 4: Slim omgaan met de ruimte die er is.
Pijler 5: Klaar voor de toekomst.

Ontwerp Beleidsregel Welstand ter inzage

De welstandsnota 2013 is de nota waarmee de gemeenteraad stuurt op ruimtelijke kwaliteit van ontwikkelingen in de bestaande gebouwde omgeving. Vanwege verschillende ontwikkelingen in de afgelopen 10 jaar (o.a. nieuwe structuurvisies, omgevingsvisie, verruiming vergunningsvrije bouwmogelijkheden en hogere ambities duurzaamheid) en vanwege de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden, is een actualisatie en het op orde zijn van dit beleid nu op zijn plaats. Er geldt specifiek overgangsrecht voor de welstandsnota volgens artikel 4.114, lid 1 van de Invoeringswet Omgevingswet. Nadat de Omgevingswet in werking is getreden, is de welstandsnota een beleidsregel, als bedoeld in artikel 4.19 van de Omgevingswet. Vandaar dat we de term welstandsnota niet meer gebruiken maar Beleidsregel Welstand.

Delegatiebesluit Omgevingswet (aanvulling)

Dit voorstel heeft betrekking op het aanvullen van het ‘delegatiebesluit Omgevingswet’ waarin verschillende bevoegdheden door de gemeenteraad worden gedelegeerd aan het college.
Het gaat met name om de praktische uitvoering van besluiten met betrekking tot het Omgevingsplan Ede en eventueel noodzakelijke voorbeschermingsregels (voorbereidingsbesluit). Met het delegeren kan sneller worden ingespeeld op ontwikkelingen en kan de proceduretermijn voor bepaalde omgevingsvergunningen worden verkort. Dit laatste is met name aan de orde indien sprake is van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Met een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ kan medewerking worden verleend aan een initiatief dat niet past binnen het geldende omgevingsplan.

Voortgangsmemo Omgevingsplan Ede

Deze memo is opgesteld om de gemeenteraad te informeren over de voortgang van de het Omgevingsplan Ede. In het omgevingsplan komen alle gemeentelijke juridische regels voor activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving bij elkaar. In de memo wordt toegelicht hoe het omgevingsplan met verschillende tussenstappen in 2027 gereed moet zijn.

Fusie 'Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs aan de Wilhelminascholen te Doetinchem' met schoolbestuur 'De Passie'

De gemeente is gevraagd een advies uit te brengen over de bestuurlijke fusie tussen het schoolbestuur ‘Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs aan de Wilhelminascholen te Doetinchem’ met schoolbestuur ‘De Passie’ uit Houten in de vorm van een bestuurlijke overdracht van de Wilhelminaschool in Doetinchem aan De Passie. De grondslag voor de vraag ligt in de Wet op het primair onderwijs artikel 56 ev. en in de Wet voortgezet onderwijs 2020, artikel 3.28 ev.
 De gemeente wordt gevraagd om een advies omdat basisschool De Rots in Ede valt onder het schoolbestuur De Passie. De Rots is in Ede gehuisvest en ressorteert als enige evangelische school in Ede onder De Passie. De Passie is een schoolbestuur van 3 scholen voor basisonderwijs en 3 scholen voor voortgezet onderwijs. De voorgenomen fusie heeft naar verwachting geen gevolgen voor De Rots en het onderwijsaanbod in de gemeente Ede. Ook worden er geen effecten verwacht op de leerlingen van andere scholen in Ede.

Adviesvraag samenvoeging 2 basisscholen Stichting Openbaar Onderwijs te Ede (Proominent): obs Zuiderpoort met obs Uniek

Op 1 februari 2024 heeft de raad ingestemd met het verzoek om openbare basisschool De Zuiderpoort op te heffen met ingang van 1 augustus 2024.
Met schoolbestuur Stichting Openbaar Onderwijs te Ede (Proominent) is afgesproken om de komende periode intensiever samen te werken op twee punten:
(1) Sluiting Zuiderpoort: zorg voor leerlingen, leerkrachten en proces teruggave gebouw in eigendom naar de gemeente Ede.
(2) Strategie en plan voor borging van het openbaar onderwijs in Ede op korte en lange termijn (2035) in Q3 2024 en daarmee samenhangende kwaliteit van onderwijs bij (kleinere) scholen van Proominent.
Ten aanzien van het eerste punt is een nieuwe ontwikkeling. Proominent heeft onlangs (19 juni) voorgesteld om de Zuiderpoort te fuseren met een andere basisschool binnen het eigen bestuur: openbare basisschool Uniek. Dit is mogelijk omdat 25% van de kinderen van de Zuiderpoort overgaat naar Uniek. In dat geval kan Proominent samenvoegingsmiddelen aanvragen bij OCW.
Voor de aanvraag van deze middelen is een positief advies van het college nodig.

Goedkeuring benoeming bestuurders Holding Sportservice de Vallei BV

Voor Holding Sportservice de Vallei BV moeten de bestuurleden worden benoemd door de gemeente Ede als rol van aandeelhouder. Sportservice de Vallei BV draagt twee bestuursleden voor:
1.) Mevrouw Els van Kernebeek
2.) mevrouw Monique Blankers
Door middel van dit besluit worden beide leden benoemd tot 1 juli 2028.

Subsidieplafonds 2025 (Deel 1)

Voorgesteld wordt om de subsidieplafonds vast te stellen voor die subsidies waarvan de aanvraag al moet zijn ontvangen voordat de begroting definitief is vastgesteld. Dit zijn de jaarlijkse subsidies die voor 1 september (en soms 1 oktober) moeten worden aangevraagd.

Verantwoording Onderwijsachterstanden (LEA/VVE) 2023 Onderwijsinspectie

Jaarlijks vraagt de Inspectie van het Onderwijs aan gemeenten om gegevens te verstrekken over de uitvoering van de wettelijke taken rondom het onderwijsachterstandenbeleid. Gemeenten verstrekken deze gegevens door een online vragenlijst in te vullen over het voorgaande kalenderjaar. Voor het eerst vraagt de Onderwijsinspectie nu om de lijst door het college te laten vaststellen en deze ter informatie te sturen naar de raad. Dat gebeurt via een rapportage en toelichting, die ter informatie wordt aangeboden aan de raad. In de bijlage vindt u deze rapportage en een toelichting.
Wettelijke verplichtingen onderwijsachterstandenbeleid
Vanuit de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs hebben gemeenten de taak om minimaal 1 keer paar jaar te overleggen met de schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs en de houders van kinderopvangorganisaties. Dit overleg moet gericht zijn op het maken van gezamenlijke afspraken over:
-     Het bevorderen van integratie;
-     Het voorkomen van segregatie;
-     Het afstemmen van toelatings- en inschrijvingsprocedures;
-     Het bestrijden van onderwijsachterstanden.
In Ede heet dit het BO3-overleg (gemeente, scholen en kinderopvang). Een belangrijk instrument ter bestrijding van onderwijsachterstanden is het aanbieden van voorschoolse educatie (op kinderdagverblijven) en vroegschoolse educatie (in groep 1 en 2 van het basisonderwijs).

Machtiging adviesaanvraag GS over huisvestingsverordening

Sinds 1 januari 2024 biedt de huisvestingswet nieuwe mogelijkheden voor de toewijzing van woningen in het goedkope/betaalbare segment. Om deze toe te kunnen passen moet de huisvestingsverordening worden aangepast. De acht gemeenten van de regio Foodvalley doen dit gezamenlijk. Sinds 1 januari 2024 zijn colleges van B&W op grond van artikel 6 van de Huisvestingswet verplicht om advies te vragen aan Gedeputeerde Staten over een nieuw vast te stellen huisvestingsverordening. De gemeenten van de regio Foodvalley willen nu een gezamenlijke adviesaanvraag indienen bij GS. Hiertoe moeten de colleges van B&W van de regiogemeenten de regiodirecteur machtigen.

Beleidsregel parkeervoorziening gehandicapten Ede

Al jaren wordt er binnen Ede uitvoering gegeven aan parkeervoorzieningen voor gehandicapten (gehandicaptenparkeerkaart en gehandicaptenparkeerplaats op kenteken). Echter ontbreekt een vastgestelde beleidsregel. Het is wenselijk om een beleidsregel vast te stellen zodat duidelijk is hoe de aanwezige beleidsruimte wordt ingevuld.

Afwijken van de in het inkoopbeleid voorgeschreven inkoopprocedure voor kortdurend verblijf (bovenregionale logeervoorziening)

Met de regiogemeenten Rhenen, Veenendaal, De Bilt, Bunnik, Culemborg, Zeist en Utrechtse Heuvelrug zijn we al geruime tijd in overleg om te komen tot een logeervoorziening voor ouderen. Doel van de voorziening is het langer thuis blijven wonen voor ouderen mogelijk te maken. We doen dit door de mantelzorgers regelmatig te ontzorgen door hun naaste tijdelijk in een logeervoorziening te laten verblijven. Deze vorm van bovenregionale logeeropvang is nieuw en daarmee is er nog geen zekerheid over het volume.
Om het financieel risico voor de zorgaanbieder te beperken - en zo te komen tot een haalbare businesscase - geven wij als gemeente een subsidie voor het daadwerkelijke exploitatietekort. Deze bedraagt maximaal € 104.000 per jaar, voor maximaal 3 jaar.
Het winnen van de subsidietender betekent niet dat de aanbieder een gecontracteerde partij voor de Wmo is. Daarom moeten de gemeente Ede een apart contract afsluiten, zodat we inwoners met een Wmo-indicatie voor kortdurend verblijf door kunnen sturen naar de logeervoorziening waaraan we subsidie verstrekken. Om dat te realiseren vragen we het college om te besluiten af te wijken van de in het inkoopbeleid Wmo voorgeschreven inkoopprocedure voor het product kortdurend verblijf.

Raadsmemo privaat laden in de openbare ruimte (motie Thuisladen d.m.v. kabelgoottegels)

Tijdens de behandeling van de Programmabegroting eind 2023 heeft de gemeenteraad de motie Thuisladen d.m.v. kabelgoottegels aangenomen. Middels deze motie wordt het college gevraagd om:
    te onderzoeken op welke wijze de gemeente deze kabelgoottegels aan haar inwoners kan aanbieden
    naar aanleiding van deze resultaten de raad te informeren over de voor- en nadelen van de implementatie van deze kabelgoottegels;
    in dit onderzoek op te nemen dat de kosten die gemaakt worden bij het aanleggen van kabelgoottegels bij de aanvrager in rekening worden gebracht, waarbij rekening wordt gehouden met de betaalbaarheid.
Middels bijgevoegd raadsmemo wordt hieraan invulling gegeven.
Het al dan niet toestaan van privaat laden in de openbare ruimte is een afweging tussen enerzijds individueel belang en anderzijds het algemeen belang, waarbij de individuele voordelen niet opwegen tegen de maatschappelijke nadelen zoals nader uitgewerkt in de raadsmemo. Het advies luidt dan ook om, net als nu al het geval is, privaat laden in de openbare ruimte niet toe te staan en volop in te zetten op verdere uitrol van een dekkend openbaar laadnetwerk. Dit advies sluit aan bij de beleidskeuzes uit de door de gemeenteraad vastgestelde Laadvisie Ede 2022-2026.

Herziene Samenwerkingsovereenkomst EnergieWEB

De gemeente Ede werkt samen met Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel onder de naam EnergieWEB. Deze samenwerking is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De lopende samenwerkingsovereenkomst stamt uit 2020 en was vooral gericht op het voorbereiden en invoeren van het zelfleveringsmodel. Nu dit model per 2024 is ingevoerd blijkt de lopende overeenkomst onvoldoende meer aan te sluiten op de nieuwe situatie in de praktijk. Met deze vernieuwde samenwerkingsovereenkomst en bijbehorende beleidskader wordt dat ondervangen. Hiermee kan de lopende overeenkomst (inclusief bijbehorende addenda) komen te vervallen.

Geactualiseerde routekaart Ede Energieneutraal

In 2017 is een routekaart opgesteld waarin doelen zijn geformuleerd om energieneutraal te worden in 2050. Deze routekaart is toe aan vernieuwing. Op 21 september 2023 is aan de raad toegezegd om medio 2024 een integraal beeld te geven van zo'n routekaart. Deze vindt u in de bijlage. Deze geactualiseerde routekaart is een eerste stap in het proces om tot een vernieuwde routekaart te komen. In de bijbehorende memo aan de raad is geschetst hoe het proces zal verlopen om tot een nieuwe routekaart te komen. De geactualiseerde routekaart zoals bijgevoegd zal dus niet worden voorgelegd aan de raad om vast te stellen. Deze is enkel ter kennisgeving om een beeld te krijgen bij de haalbaarheid van het doel om energieneutraal te worden als de aanpak gecontinueerd zal worden zoals deze nu is.
 

Wijziging subsidieregeling lokale aanpak isolatie - Laat het doen

Op 5 maart is de lokale aanpak isolatie in Ede van start gegaan. Eigenaar-bewoners van slecht geïsoleerde woningen met (een risico op) energiearmoede kunnen via de subsidieregelingen “Laat het doen” en “Doe het zelf” subsidie en ondersteuning krijgen bij het isoleren van hun woning. Na het uitvoeren van 57 woningopnames is geconstateerd dat sommige woningen niet voldoen aan de gestelde oppervlakte eis. Er wordt voorgesteld om de subsidieregeling “Laat het doen” voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en/of schulden aan te passen door het mogelijk te maken om af te wijken van de oppervlakte eis en daarmee subsidiëring van meerdere maatregelen mogelijk te maken.

Vaststellen beheerplan Openbare Verlichting 2024-2027, Vrijvervalriolering 2024-2027, Mechanische riolering 2024-2027 en Stedelijk water 2024-2028

Voorgesteld wordt om het beheerplan Openbare verlichting, het beheerplan Vrijvervalriolering, het beheerplan Mechanische riolering en het beheerplan Stedelijk water vast te stellen.
In de beheerplannen wordt de instandhouding van de kapitaalgoederen beschreven.
In de beheerplannen zijn de omvang en staat van het areaal en de benodigde werkzaamheden en middelen beschreven.
Bij het schrijven van de beheerplannen is een aantal zaken met beperkte financiële consequenties expliciet geworden. Deze consequenties geven – in lijn met het rapport van de rekenkamercommissie – aanleiding tot scherpere keuzes in het afstemmen van beheermaatregelen op vigerend beleid.

Zaterdag 13 juli

Wethouder Karin Bijl (cultuur) opent om 11:00 uur de expositie ‘100 jaar Oud Ede’ in Huis Kernhem.  In deze expositie worden fragmenten uit de historie van de 100-jarige Vereniging Oud Ede getoond, omlijst met een keuze uit de bijzondere voorwerpen die in de loop der jaren verzameld zijn.
Bij de start van de tentoonstelling is buiten vanaf 11.00 uur een kleine lokale markt.
Locatie: Kernhemseweg 7, te Ede.

Een overzicht van alle bestuurlijke stukken en openbare documenten vindt u in het raadsinformatiesysteem. Ook is hier de agenda van de politieke dag Ede te vinden. De  raadsvergadering kan worden bekeken vanaf de tribune (aanmelden niet nodig), de uitzending kan ook online worden gevolgd.