Herinrichting Bloemenbuurt
Een groot deel van het riool in de Bloemenbuurt moet vervangen worden. Daarnaast onderzoeken we of er ook andere verbeteringen nodig zijn in de buurt. Dit doen we samen met bewoners en andere betrokken organisaties.

Online bijeenkomst
Op dinsdag 8 september organiseerden wij live een online bewonersbijeenkomst voor bewoners van de Zeeheldenbuurt en de Bloemenbuurt. U kunt deze terugkijken op YouTube via deze link. U kunt dan geen vragen meer stellen via Whatsapp. Antwoorden op alle binnengekomen vragen vindt u onder het kopje 'Documenten'.
Programma
Tijdens de uitzending geven wij een presentatie over het project, de planning en hoe u mee kunt denken. Wilt u deze even rustig bekijken? U kunt hem downloaden bij het kopje 'Docmenten'. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Het project Zeeheldenbuurt en Bloemenbuurt in het algemeen
- De rioolvervanging en de herinrichting van de straten
- Een water- en diervriendelijke buurt (een buurt die tegen het veranderende klimaat kan)
- Energietransitie (gas of een andere warmtebron)
De plannen
In de Bloemenbuurt gaan we in elk geval een aantal werkzaamheden uitvoeren:
- We vervangen een groot deel van het riool. We gaan dan ook het riool direct afkoppelen. Afkoppelen betekent dat je schoon hemelwater direct in de bodem laat zakken, in plaats van naar de rioolwaterzuivering te brengen. Daarom gaan we twee buizen aanleggen. In de ene buis komt hemelwater terecht. De andere buis zorgt de afvoer van vuil water.
- Een aantal bomen in de buurt gaan we vervangen door nieuwe bomen.
Op deze kaart ziet u aan de rode lijnen in welke straten we het riool vervangen en aan de groene stippen welke bomen we vervangen. Als we toch de straat openleggen, kunnen we meteen een aantal andere verbeteringen meenemen. Daar maken we samen met buurtbewoners en betrokken organisaties ook plannen voor. We zijn daar in april 2020 mee gestart.
Een water- en diervriendelijke buurt
Ook in Ede zien we de gevolgen van klimaatverandering. Daar kunnen we niet omheen. Extreme regenbuien zorgen soms voor veel water op straat en in de tuin. Ook ervaren we vaker periodes van hitte en droogte. Door soms kleine aanpassingen kunnen we er samen voor zorgen dat de omgeving leefbaar blijft. Bijvoorbeeld door het vergroenen van tuinen en het opvangen van regenwater in een groene omgeving. Regenwater verdwijnt zo niet in het riool, we beperken wateroverlast en de buurt is koeler op een hete zomerdag. Dit project biedt een mooie aanleiding om hierover na te denken. We gaan met de buurt in gesprek over hoe zij klimaatverandering zien in hun buurt en willen samen tot een plan komen. Op de website van Ede Natuurlijk! vindt u alvast tips en informatie over water- en diervriendelijke maatregelen voor uw buurt.
Een buurt zonder aardgas
Landelijk is afgesproken dat we in 2050 energieneutraal moeten zijn. Dat geldt dus ook voor Ede. Het betekent dat we dan alle energie die we nodig hebben duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld doormiddel van de wind, zon of biomassa. 2050 lijkt nog ver weg, maar het kost veel tijd om de hele gemeente van het gas af te halen. Voor koken, verwarming en warm water moeten namelijk nieuwe oplossingen komen.
De komende werkzaamheden zijn een mooie kans om ook direct op zoek te gaan naar een alternatief voor aardgas in deze buurt. Dat doen we graag samen met u als bewoner. Het gaat ten slotte om uw woning. Wij dagen u uit om samen met uw buurtgenoten na te denken over een alternatief voor aardgas. Denk bijvoorbeeld aan een warmtenet voor de hele buurt. Maar ook het aanbrengen van extra isolatie kan helpen. Meer informatie en ideeën over wonen zonder aardgas vindt u op de website Ede-Natuurlijk!
Filmpjes voor inspiratie
Wilt u meer weten over een water- en klimaat vriendelijke buurt of een buurt zonder aardgas? Bekijk dan ook eens onderstaande filmpjes:
- In Bennekom werken ze ook aan een duurzame en groene buurt. Bewoonster Petra van den Berg vertelt er graag meer over in dt filmpje.
- Een duurzaam huis en een duurzame buurt? Hoe pakt u dat aan en waar begint u? Teun van Roekel van het Energieloket geeft u wat tips om te starten.
- Er is veel informatie te vinden over duurzaamheid, bijvoorbeeld over energiebesparing of aardgasvrij wonen. Heeft u een buurtinitatief en wilt u hulp bij een buurt die klaar is voor de toekomst? Yvonne Kleefkens van Vallei-energie is een onafhankelijke adviseur en helpt jullie graag verder.
Verbeteringen en wensen van de buurt
Om de oude rioolbuizen te vervangen door nieuwe, moeten we de straat openbreken. Omdat we dan toch in de straat aan de slag gaan, kijken we of er ook andere zaken zijn die we kunnen verbeteren.
Nadenken en meepraten over verbeteringen
De bewoners kennen de buurt als geen ander. In april 2020 ontvingen buurtbewoners een flyer en een brief. We vroegen hen welke verbeteringen zij graag zien in de buurt. Deze vraag heeft veel reacties van bewoners opgeleverd. Punten die meerdere keren terugkomen zijn:
- de verkeersveiligheid/maatregelen tegen hardrijdend verkeer;
- vervanging of verbeteren van stoepen, parkeeroplossingen en klinkers in plaats van asfalt;
- aanleg glasvezelnetwerk en laadpalen voor elektrische auto’s;
- terugplanten van bomen die eerder zijn verwijderd;
- verbetering van het riool in verband met stankoverlast in sommige straten.
Een overzicht van alle ingekomen reacties vindt u onder de knop 'Documenten'.
Veel bewoners hebben daarnaast aangegeven graag meer informatie te ontvangen over het klimaatvriendelijker maken van de buurt, afkoppelen van het regenwater en alternatieven voor aardgas. Die informatie hebben we gegeven in de presentatie van 8 september. Deze kunt u terugkijken via de linkhierboven. Heeft u nog vragen of verbeterwensen, dan kunt u deze doorgeven tot 15 september via het formulier bovenaan deze pagina.
We kunnen niet alle wensen en verbeteringen uitvoeren. Soms omdat het praktisch niet past (zowel meer groen als meer parkeerplekken als bredere stoepen in één straat wordt lastig), maar ook omdat de gemeente een beperkt budget heeft. Samen met buurtbewoners en partners gaan we het komende jaar voorstellen maken, rekenen en tekenen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad welke plannen uitgevoerd kunnen worden.
Aanmelden voor meedenkgroep
Meedenkgroepen Buurtniveau
De meedenkgroepen op buurtniveau zijn gestart. Voor de thema’s rioolvervanging en inrichting, klimaatadaptatie en energietransitie zijn verschillende meedenkgroepen.
Deze meedenkgroepen zijn aan de slag om op hoofdlijnen mogelijke oplossingen te bedenken voor de hele wijk. De resultaten van de meedenkgroepen op buurtniveau worden verwerkt in de Nota van Uitgangspunten. Wanneer die nota er is, wordt u als bewoner van de Bloemenbuurt geïnformeerd over het concept. Vervolgens wordt de Nota van Uitgangspunten voorgelegd aan college en raad voor besluitvorming.
Meedenkgroepen Straatniveau
De meedenkgroepen op straatniveau starten volgens de huidige planning in het voorjaar van 2021. Deze meedenkgroepen gaan aan de slag met de inrichting van de straten op basis van de uitgangspunten zoals die in de Nota van Uitgangspunten staan.
Als u zich heeft aangemeld voor een meedenkgroep op straatniveau, dan krijgt u bericht wanneer de eerste bijeenkomst begint.
Notulen bekijken
Zit u niet in een meedenkgroep, maar wilt u wel graag weten wat er besproken is? De notuelen van de laatste bijeenkomsten vindt u onder het kopje 'documenten'.
Planning
Dit voorjaar hebben we de wensen van de inwoners opgehaald. Er zijn nog geen plannen of ontwerpen gemaakt. In het najaar gaan we die samen met u en betrokken partijen verwerken in de planvoorstellen. We verwachten dat de uitvoering van de werkzaamheden zal plaatsvinden in de periode van 2022 tot 2024.
Om uiteindelijk de riolering te vervangen en eventuele verbeteringen te doen in de buurt, moeten we verschillende stappen nemen. Het gaat om de volgende stappen:
- Voorjaar 2020 - Informatie delen via brief, flyer en website en vragen en ideeën uit de buurt verzamelen.
- Nazomer 2020 - Informatiebijeenkomst
- 8 september: digitale bijeenkomst. Wij praten u bij over het project en over informatie, vragen en ideeën die bij ons zijn binnengekomen.
- Op 3 oktober zouden wij met een tent in de buurt aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan over de herinrichting van de Bloemenbuurt. Door de nieuwe coronamaatregelen is dat niet doorgegaan.
- Samen met u en betrokken organisaties gaan we in gesprek over wat er moet gebeuren, de wensen en kansen voor de buurt.
- U kunt zich aanmelden om mee te doen in werkgroepen.
- Najaar 2020 - Samen aan de slag in werkgroepen
- Heeft u zich aangemeld voor een werkgroep? Dan gaan we met u in gesprek. Samen onderzoeken we of we naast de noodzakelijke werkzaamheden nog meer kunnen verbeteren in de buurt.
- Als alle wensen voor verbeteringen bekend zijn, dan kijken we of deze haalbaar zijn. Kunnen we deze wensen uitvoeren? Is er voldoende ruimte in de straat? Is er voldoende budget en wat heeft de buurt van ons nodig om misschien met sommige onderwerpen zelf aan de slag te gaan?
- Voorjaar 2021 - samen voorbereiden van de plannen per straat
- Najaar 2021 - technisch uitwerken van de plannen per straat
- Voorjaar 2022 - start werkzaamheden
Deze planning kan veranderen, bijvoorbeeld door coronamaatregelen of besluiten van de gemeenteraad.
Doucmenten
- Verslag meedenkgroep steenbreek 26 november 2020 (pdf, 383 KB)
- Presentatie meedenkgroep steenbreek (pdf, 5,48 MB)26 november 2020 (pdf, 5,48 MB)
- Verslag meedenkgroep riool en inrichting Bloemenbuurt 19 november 2020 (pdf, 216 KB)
- Presentatie eerste meedenkgroep Bloemenbuurt 19 november 2020 (pdf, 7,24 MB)
- Notulen bijeenkomst 8 september 2020 (pdf, 128 KB)
- Antwoorden op vragen naar aanleiding van bijeenkomst 8 september 2020 (xlsx, 24 KB)
- Presentatie bewonersbijeenkomst 8 september 2020 (pdf, 7,31 MB)
- Inventarisatie vragen en wensen bewoners - juli 2020 (pdf, 10,42 MB)