Doorfietsroute Ede-Wageningen

Tussen Ede en Wageningen werken wij aan een doorfietsroute. Dat is een directe asfaltverbinding met vrijwel overal voorrang voor fietsers, weinig obstakels en weinig hinder van ander verkeer. Hierdoor fietst u veilig, snel en comfortabel van en naar uw bestemming. Hopelijk laten hierdoor meer mensen de auto staan voor hun reizen tussen Ede en Wageningen.

De doorfietsroute bestaat uit verschillende onderdelen, die los van elkaar worden aangelegd.

Onderdelen

  • Stationsweg
  • Fietstunnel station Ede-Wageningen
  • Fietstunnel Emmalaan
  • Parklaan en fietstunnel Parklaan
  • Fietsroute door Bennekom
  • Wageningse deel
  • Aftakking WUR

Stationsweg

De Stationsweg wordt onderdeel van de doorfietsroute Ede-Wageningen. Omdat we veel fietsers verwachten, passen we de weg aan. Het wordt straks een fietsstraat. Zo fietst u veilig tussen het centrum van Ede en station Ede-Wageningen. Lees meer over de herinrichting van de Stationsweg.

Fietstunnel onder het spoor

Met de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen schuift het station een stuk oostelijker op ten opzichte van de huidige locatie. De tunnel onder het spoor die nu gebruikt wordt om naar de perrons te gaan, wordt dan omgebouwd naar een fietstunnel. Zo fietst u in een keer door van de Stationsweg naar de Oude Bennekomseweg en verder door naar de Reehorst.

Oversteek Emmalaan

Om veilig door te fietsen van de Oude Bennekomse weg naar de Bennekomseweg, komt er een tunnel onder de Emmalaan. Lees meer over de tunnel onder de Emmalaan.

Parklaan

Een deel van de doorfietsroute gaat langs de westzijde van de Bennekomseweg en de Edeseweg. Het fietspad wordt hiervoor verbreed. Op dit stuk wordt tegelijkertijd gewerkt aan de aanleg van de Parklaan. Daarom wordt dit deel van de doorfietsroute aangepakt vanuit het project Parklaan. Lees meer over het fietspad langs de Bennekomseweg en de Edeseweg.

Fietsroute door Bennekom

De doorfietsroute gaat ook door Bennekom. In Bennekom komen twee nieuwe rotondes, twee ruimere rotondes en één nieuwe fietsrotonde. De Edeseweg behoudt grotendeels de fietspaden in één richting, maar krijgt wel brede inhaalstroken om makkelijk in te halen. Het zuidelijkste stukje Edeseweg en de Bovenweg worden fietsstraten. De Kerkhoflaan wordt de directe route tussen beide fietsstraten door middel van fietsstroken.

Wageningse deel

Na Bennekom fietst u door tot het centrum van Wageningen.

Aftakking WUR

Vanuit Bennekom fietst u door richting Wageningen of gaat u via de Kierkamperweg snel richting de campus van de WUR. Op de Commandeursweg komen vrijliggende fietspaden, gescheiden van het autoverkeer. Vanaf de Achterstraat kunt u via de rotonde en het vrijliggende fietspad comfortabel naar de Mansholtlaan fietsen zonder te wachten. Lees meer over de fietsroute in Bennekom.

Voor de aanleg van de doorfietsroute Ede-Wageningen moeten we op verschillende plekken in de gemeente aan de slag. Hieronder ziet u een algemene planning. Op de pagina's van de verschillende onderdelen vindt u een uitgebreide planning per onderdeel.

  • 2023: werkzaamheden in Bennekom aan de Kierkamperweg, Edeseweg, route centrum tot rotonde Kierkamperweg/Bovenweg (Bennekom)
  • September 2023 tot juli 2024: Stationsweg (Ede)
  • Na 2023: werkzaamEdeseweg, rotonde Freule van Wassenaerlaan, rotonde van Balverenweg (Bennekom)