Gemeentenieuws

De gemeentelijke berichten publiceren we wekelijks in Gemeentenieuws #Ede in Ede Stad. De krant Ede Stad wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid.

De artikelen die in het Gemeentenieuws verschenen leest u hieronder. Kijk op de pagina Bekendmakingen voor de officiële publicaties.

18 mei 2022

Op de website Sociale Kaart Ede ziet u hoe wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken in de gemeente Ede geregeld zijn. Ook vindt u er organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven in uw eigen buurt. Nog niet bekend met de Sociale Kaart Ede? Neem vooral eens een kijkje!

U vindt de Sociale Kaart Ede via de website socialekaart.ede.nl (zonder www). Naast heel veel informatie geeft de website u een overzicht van activiteiten en alle organisaties die op sociaal gebied in Ede actief zijn. Zo heeft u overal en altijd toegang tot informatie over zorg, passende hulp en activiteiten bij u in de buurt.

Eenvoudig zoeken

Het vinden van de juiste organisatie is zo makkelijk mogelijk gemaakt. U kunt zoeken op een kaart naar iets bij u in de buurt, maar ook kiezen voor een thema. Op de eerste pagina vindt u tien knoppen, allen met een eigen onderwerp. Via de knop ‘Vrijwilligerswerk’ klikt u eenvoudig door naar vragen en antwoorden over soorten vrijwilligerswerk en bijvoorbeeld over de combinatie van vrijwilligerswerk en een uitkering.

Activiteiten bij u in de buurt

Op de Sociale Kaart Ede vindt u ook een agenda met allerlei activiteiten bij u in de buurt. U vindt er bijvoorbeeld de cursussen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en activiteiten van het buurtcentrum of de scouting.

Organisatie of activiteit aanmelden

Staat uw organisatie nog niet op de Sociale Kaart Ede? Aanmelden kunt u in slechts een paar stappen zelf doen via de website. Het toevoegen van activiteiten is ook heel eenvoudig. Doet uw organisatie al wel mee aan de Sociale Kaart? Dan kunt u uw activiteiten plaatsen via uw account. Organiseert u als inwoner zelf een activiteit in uw buurt? Ga naar de activiteitenkalender en klik rechtsboven op aanmelden. Wij plaatsen uw activiteit vervolgens op de kalender.

Een potje kaarten in het buurthuis, ontmoetingsmomenten, dartavonden en sportactiviteiten. In gemeente Ede is er voor jong en oud van alles te doen. Hoe wilt u over deze activiteiten geïnformeerd worden?

Door het invullen van een korte vragenlijst kunt u ons dat laten weten. Het invullen kost ongeveer 5 minuten. Met behulp van uw antwoorden krijgen we als gemeente meer zicht op hoe we u beter kunnen informeren over wat er bij u in de buurt allemaal te doen is.

Invullen

Ga om de vragenlijst in te vullen naarwww.ede.nl/vragenlijstactiviteiten. Het invullen van de vragenlijst is helemaal anoniem.

Hoe wil Ede de komende jaren groeien? De gemeenteraad is akkoord met het plan dat daarover gaat: de Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie staat hoe we denken dat die groei er de komende twintig jaar gaat uitzien.

Ede heeft veel natuur en die willen we met de plannen in de Omgevingsvisie versterken. Daarnaast moeten we ook veel nieuwe woningen bouwen. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met de natuur, klimaatverandering en hergebruik van materialen.

Woningen bouwen

De komende twintig jaar wil Ede 11.000 tot 15.000 woningen bouwen. De meeste woningen komen in Ede zelf. Daarnaast zoeken we in Kernhem-Noord, De Klomp en de KennisAs Ede-Wageningen naar ruimte. De dorpen in het noorden van Ede bouwen voor eigen behoefte. In de Omgevingsvisie staan ook plannen voor de buurten, economie, mobiliteit en energie. De volledige visie leest u op www.ede.nl/omgevingsvisie.

Dichtbij een vaccinatie tegen corona halen? GGD Gelderland-Midden prikt op een tijdelijke pop-up locatie bij u in de buurt. U kunt hier zonder afspraak terecht voor uw eerste en tweede vaccinatie, boosterprik of herhaalvaccinatie.

U krijgt een Pfizer-vaccin. Neem bij het halen van de prik een geldig identiteitsbewijs mee.

Locaties

Hier komen de pop-up locaties:
• Wekerom, Kulturhus: 23 en 30 mei van 09:30 tot 11:30 uur
• Lunteren, Westhoffhuis: 23 en 30 mei van 13:30 tot 15:30 uur
• Otterlo, Dorpshuis De Aanloop: 27 mei en 3 juni van 10:00 tot 12:00 uur
• Harskamp, Medisch Centrum Harskamp: 27 mei en 3 juni van 14:00 tot 16:00 uur

Vaste locatie

In het centrum van Ede (Achterdoelen 37-41) kunt u maandag tot en met zaterdag zonder afspraak een vaccinatie halen. Meer informatie vindt u op www.ggdgm.nl/waarenwanneer. U kunt ook bellen via 0800 - 8446 000.

Hangt er bij u in huis al op elke verdieping een rookmelder? Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in ieder huis wettelijk verplicht.

Als u slaapt, ruikt u niets. Breekt er ’s nachts brand uit, dan wordt u niet wakker van de geur.Van het geluid van een rookmelder wordt u wel wakker. Doven en slechthorenden kunnen zich laten wekken door een systeem dat trilt of flitst als de rookmelder afgaat.

Rookmelder op elke verdieping

In rook zitten giftige gassen. Wanneer u deze inademt kunt u snel bewusteloos raken. Hoe sneller u een brand ontdekt, hoe meer tijd u heeft om uw huis veilig te verlaten. Uit onderzoek blijkt dat als er rookmelders in een woning hangen, er minder dodelijke slachtoffers zijn. Daarom is het vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht op elke verdieping in het huis een rookmelder te hebben hangen. Meer informatie over rookmelders vindt u op de website www.rookmelders.nl.