Gemeentenieuws

De gemeentelijke berichten publiceren we wekelijks in Gemeentenieuws #Ede in Ede Stad. De krant Ede Stad wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid.

De artikelen die in het Gemeentenieuws verschenen leest u hieronder. Kijk op de pagina Bekendmakingen voor de officiële publicaties.

28 september 2022

Is uw paspoort of identiteitskaart bijna verlopen? Of heeft u een (nieuw) rijbewijs of een gezondheidsverklaring nodig? U kunt dan langskomen bij de balie Publiekszaken.

Voor een aantal producten is het niet nodig om een afspraak te maken bij de balie. U kunt tijdens openingstijden van de balie Publiekszaken langskomen om de volgende producten aan te vragen en af te halen:

  • Rijbewijs
  • Identiteitskaart
  • Paspoort
  • Verklaring omtrent gedrag (VOG)
  • Gezondheidsverklaring
  • Garantverklaring

We adviseren u om op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag langs te komen.

Regel het digitaal

Heeft u een ander product nodig? U kunt veel digitaal regelen via www.ede.nl. Zo regelt u online een groot deel van uw belastingzaken. En u regelt er alle gemeentelijke zaken voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft u een uittreksel nodig uit de Basisregistratie Personen (BRP) of de burgerlijke stand? Ook dat vraagt u aan via onze website. Als u deze zaken online regelt, kunt u dit doen op een moment dat het u goed uitkomt.

Melding digitaal doen

Ziet u een kapotte lantaarnpaal, omgewaaide boom of een losse stoeptegel? Laat ons dit direct digitaal weten via www.ede.nl/melding.

Verhuizing doorgeven

Gaat u verhuizen? U geeft het digitaal aan ons door via www.ede.nl/verhuizing. Verhuist u naar een andere gemeente? Geef dan in uw nieuwe gemeente uw verhuizing door.

Heeft u problemen met het betalen van uw energierekening? In 2022 hebben inwoners met een laag inkomen recht op een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Vraag de toeslag aan via ede.nl/energietoeslag.

Inwoners die op 1 maart 2022 een bijstandsuitkering van de gemeente ontvingen, hebben een bedrag van 800 euro op hun rekening gestort gekregen. Binnenkort ontvangen zij automatisch een nabetaling van 500 euro. Ook inwoners met een laag inkomen die de energietoeslag al hebben aangevraagd, krijgen het aanvullende bedrag vanzelf gestort.

Aanvraag

Is uw inkomen niet meer dan 130 procent van het sociaal minimum? Voor echtparen onder € 1.944 en voor alleenstaanden en alleenstaande ouders minder dan € 1.361? Of volgt u een schuldentraject (WSNP of MSNP) van gemeente Ede? En heeft u de energietoeslag nog niet aangevraagd? Dan kan dat nog tot en met 31 december 2022. U kunt de toeslag aanvragen op ede.nl/energietoeslag. Daar leest u de voorwaarden en wat u nodig heeft voor de aanvraag.

Het hoogtepunt van de coronapandemie lijkt voorbij. Toch wordt er rekening gehouden met een opleving van het coronavirus in het najaar en de winter. Daarom is de GGD gestart met een nieuwe ronde van coronavaccinaties. Voorlopig is het alleen mogelijk om de herhaalprik met het vernieuwde vaccin op afspraak te krijgen.

Mensen met een hoger medisch risico en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging. Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik tegen corona krijgen.

Samenleving open houden

De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik tegen corona halen. Dat helpt om te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt en om de samenleving open te houden.

Meer weten over de herhaalprik? Kijk dan op www.ggdgm.nl/corona.

In 2023 ruimt de gemeente Ede een aantal graven. Deze graven liggen op de gemeentelijke begraafplaats in Ede (Asakkerweg 6) en in Lunteren (Kerkhoflaan 18). Het gaat om algemene graven voor volwassenen.

Het ruimen van de graven doen wij na 1 mei, juni en juli. De graven waar wij een contactpersoon van hebben, hebben hierover al een brief ontvangen.

Na 1 mei 2023

Na 1 mei ruimen we graven op de begraafplaats in Lunteren. Het gaat om graven op afdeling 7, vak B tot en met I. Daarin is begraven tussen 21 april 1990 en 31 juli 1995.

Na 1 juni 2023

Na 1 juni ruimen we graven in zowel Lunteren als Ede. In Lunteren gaat het om graven op afdeling 8, vak A tot en met H. Daarin is begraven tussen 7 augustus 1995 en 24 juli 1998. Op de begraafplaats in Ede ruimen we graven op afdeling 10, vak A tot en met F. Daarin werd begraven tussen 15 oktober 1996 en 15 mei 1998.

Na 1 juli 2023

Na 1 juli ruimen we graven op de begraafplaats in Ede. Deze graven liggen op afdeling 15, vak A tot en met G. Hierin werd begraven tussen 6 juni 1998 en 14 juni 2001.

Herbegrafenis en grafbedekking ophalen

Bent u belanghebbende? Dan kunt u een afspraak maken voor een eventuele herbegrafenis. Stuur daarvoor een e-mail naar info@ede.nl of bel naar 14 0318. Een herbegrafenis kost geld. Sommige graven hebben grafbedekking zoals bijvoorbeeld een steen. Wilt u dit ophalen, dan kan dat in overleg met de beheerder van de begraafplaats, die is vaak op de begraafplaats te vinden. Grafbedekking die nog aanwezig is tijdens het ruimen verwijderen en vernietigen we.Het ophalen van de grafbedekking en het maken van een afspraak voor een herbegrafenis kan tot de datum waarna wij de graven ruimen.

Meer informatie

Op www.ede.nl/begraven vindt u meer informatie over begraven in gemeente Ede.