Gemeentenieuws

Lees hier de artikelen die in het Gemeentenieuws #Ede verschijnen.

20 september 2023

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober zien we extra naar elkaar om.

Wist u dat 1 op de 10 mensen zich ernstig eenzaam voelt? Eenzaamheid is het missen van verbondenheid: een hechte, emotionele band met anderen. Dit kan zorgen voor gevoelens als leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Mensen kunnen dan lichamelijke of psychische klachten krijgen.

Man of vrouw. Jong of oud. Iedereen kan zich eenzaam voelen: uzelf, uw buurman, nichtje of beste vriend. Wilt u iets voor hen betekenen of zelf mensen ontmoeten? Dit kan tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Maar ook op andere momenten zijn er genoeg dingen die u kunt doen. Bijvoorbeeld als iemand verhuist, met pensioen gaat of een geliefde verliest. Op deze momenten kunnen mensen zich eenzaam voelen.

Spreek iemand aan

Het helpt al om te vragen hoe het gaat. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje of maak een praatje. Dit gesprek hoeft niet per se over eenzaamheid te gaan. Wees vooral een luisterend oor.

Eenzaamheid doorbreken is lastig, maar niet onmogelijk. Een klein gebaar maakt een groot verschil.

Bedenk een activiteit

Op sommige momenten kunnen mensen wel een klein steuntje in de rug gebruiken. Vraag wat iemand fijn vindt om (weer) te gaan doen. Ga samen wandelen, tuinieren of sporten. Kook samen en geniet van de zelfgemaakte maaltijd. Of misschien heeft u zelf wel een leuke hobby die u kunt delen!

Kijk wat er in de buurt te doen is

In bijna elke wijk is wel een buurthuis te vinden. Dit is een plek waar mensen, jong en oud, elkaar ontmoeten en leuke activiteiten organiseren. Buurthuizen zijn gratis toegankelijk en een fijne plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Kijk samen wat iemand leuk vindt, en ga een paar keer met hem of haar mee.

Kom leuke dingen doen en ontmoet nieuwe mensen!

Op www.eentegeneenzaamheid.nl vindt u verschillende activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Op www.malkander-ede.nl staat wat u het hele jaar door kunt doen bij u in de buurt. Ook op socialekaart.ede.nl vindt u onder het kopje ‘Activiteiten en meedoen’ meer informatie over leuke dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten.

Zoekt u onafhankelijke informatie of advies over het besparen van energie in uw huis of bedrijf? De adviseurs van het Energieloket helpen u graag. Goed nieuws: sinds deze week kunt u terecht bij het fysieke Energieloket. Het Energieloket opent namelijk haar deuren in het centrum van Ede. Dat vieren we met een feestelijke opening op zaterdag 30 september. Komt u ook?

Al ruim zeven jaar kunt u bij het digitale of mobiele Energieloket terecht voor onafhankelijke informatie en advies over het besparen van energie in uw huis of bedrijf. Vanaf dinsdag 19 september staan de adviseurs ook iedere dinsdag tot en met zaterdag voor u klaar aan de Boogstraat 11. U kunt zonder afspraak binnenlopen van 11:00 tot 18:00 uur.

Feestelijke opening op zaterdag 30 september

Kom het Energieloket bekijken tijdens de feestelijke opening van 10:00 tot 16:00 uur. Om 11:30 uur opent wethouder Versteeg officieel het nieuwe loket. Op 30 september staan de adviseurs voor u klaar om meer te vertellen over hoe ze u kunnen helpen. Ook kunt u een gadget uitzoeken om zelf thuis energie te besparen. Of geniet van een smoothie die u zelf bij elkaar fietst op de smoothiefiets.

Contact met Energieloket

Het Energieloket is een gratis service van gemeente Ede. Heeft u een vraag maar kunt u niet langskomen? Bel dan naar 0318-489321 of ga naar www.ede-natuurlijk.nl/hulp-nodig.

Wandel 10, 20 of 30 kilometer tijdens het Pegasus Wandelfestival op zaterdag 23 september. Met deze bijzondere wandeling sluiten we de Airborne Ede-maand af. Loopt u ook mee?

Tijdens de wandelingen staat Operatie Pegasus (1944) centraal. Na Operatie Market Garden werden zo’n zesduizend Britse militairen uit vijandig gebied bij Renkum gehaald. Tijdens de wandeling wordt u uitgedaagd om na te denken over thema’s als moed, verzet, vrede en vrijheid. Ook is er na de wandeling op het terrein genoeg te beleven.

Praktische informatie

De route van 10 kilometer start vanaf 10:00 uur en de routes van 20 en 30 kilometer starten vanaf 08:00 uur. Deelname kost € 7 per persoon, maar kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. De locatie is bij woonzorgpark De Hartenberg in Wekerom. Meer informatie leest u op www.ede.nl/wandelfestival.

Sinds 1 januari 2023 is het verboden om thuis lachgas te gebruiken. Toch wordt lachgas vaak nog als drug gebruikt. De lege cilinders zien we vaak terug op straat of bij het restafval. Dit is gevaarlijk, want de cilinders kunnen ontploffen. Lever ze daarom in bij het afvalbrengstation of maak een melding als u ze vindt op straat.

Lachgas is niet altijd verboden. De horeca gebruikt bijvoorbeeld lachgas om slagroom op te spuiten. Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit is gevaarlijk voor mensen die afval inzamelen en verwerken. Lever daarom lege lachgascilinders in bij het afvalbrengstation aan de Neonstraat 4. De cilinders worden dan op een veilige manier opgeruimd. Let op: vanwege de veiligheid mag u per bezoek maximaal drie cilinders inleveren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.acv-groep.nl/nieuws. Ziet u ergens lachgascilinders op straat? Maak dan een melding via ede.nl/melding.

Voor de wekelijkse bekendmakingen kijkt u op de pagina bekendmakingen.
Ook kunt u zich via de website officielebekendmakingen.nl aanmelden voor de e-mailservice. Wilt u de plannen op papier inzien? Maak dan een afspraak met de balie Bouwen, Wonen en Milieu.

E-mailservice

Wilt u op de hoogte blijven van de bekendmakingen die voor u belangrijk zijn? Meld u dan aan voor de e-mailservice. U krijgt dan elke week een e-mail met de bekendmakingen die voor u van belang zijn. Meld u hiervoor aan op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. Daar vindt u ook meer informatie over de e-mailservice.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanmelden voor de e-mailservice? Kom dan op vrijdagochtend naar loket Digihulp, Raadhuisplein 3 in Ede. Of kijk op www.cultura-ede.nl/ido voor de spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Niet digitaal?

Heeft u geen internet en/of e-mailadres en wilt u toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw woon- en leefomgeving? Dan kunt u terecht bij:

  • Balie Publiekszaken en balie Bouwen Wonen en Milieu, Raadhuisplein 3 in Ede
  • Cultura, Molenstraat in Ede
  • Cultura Lunteren, in Lunteren
  • Cultura Bennekom, in Bennekom
  • Cultura Stadspoort in Ede
  • Buurthuis De Meerpaal
  • Dorpshuis Otterlo
  • Het Westhoffhuis in Lunteren
  • Buurtcentrum De Schakel in Ede

Voor de agenda en het verslag van de gemeenteraadsvergaderingen kijkt u op ede.raadsinformatie.nl.