Gemeentenieuws

Lees hier de artikelen die in het Gemeentenieuws #Ede verschijnen.

8 februari 2023

Heeft u weinig te besteden, maar wilt u toch graag sporten, een museum bezoeken, naar de bioscoop of zingen bij een koor? Dat kan door de webshop Ede doet mee! Inwoners met een laag inkomen kunnen daar met een tegoed sport-, cultuur- en recreatieactiviteiten bestellen.

Sport en cultuur zijn vaak uitgaven waarop u bezuinigt als u niet veel te besteden heeft. Een avond naar het theater of lidmaatschap bij de voetbalvereniging is dan al snel te duur. Via de webshop Ede doet mee! krijgt u per persoon € 220 per kalenderjaar om uit te geven bij bijna 200 aanbieders.

Samen genieten

Nelleke Willemsen* maakt al een tijdje gebruik van Ede doet mee! “Iemand van de gemeente wees me erop toen ik een uitkering kreeg. Ook dit jaar heb ik weer een abonnement voor de dierentuin uitgezocht en een uitje bij Cultura. Dit beviel de afgelopen jaren ook erg goed. Het is fijn om samen te genieten van een uitje dat anders niet had gekund.”

Ook voor u?

Inwoners van Ede hebben recht op een tegoed als hun inkomen maximaal 130 procent van het sociaal minimum is. Als echtpaar komt u in aanmerking als uw inkomen lager is dan € 2.109 en u weinig eigen vermogen heeft. Voor een alleenstaande (ouder) is dit bedrag € 1.477. Ook dan is de voorwaarde dat u weinig eigen vermogen heeft. Op www.ede.nl/regelingen ziet u welk bedrag voor uw situatie geldt.

Maak er gebruik van

Komt u in aanmerking, dan heeft Nelleke nog een tip: “Maak er gebruik van, het is er niet voor niets. Helaas ga je als eerste op uitjes en leuke dingen doen bezuinigen, maar met deze actie van de gemeente kun je weer genieten van leuke dingen die te duur zijn geworden.”

Aanvragen

Wilt u gebruikmaken van de webshop Ede doet mee? Vraag dan vóór 1 december de regeling ‘Meer Kinderen Meedoen’ of ‘Meer Volwassenen Meedoen’ aan via www.ede.nl/berekenuwrecht. Vindt u het lastig om een digitale aanvraag te doen? Kom vrijdagochtend tussen 9:00 en 12:00 uur gerust langs bij loket Digihulp, de vrijwilligers helpen u graag. Loket Digihulp vindt u op het Werkplein (Raadhuisplein 1).

*Dit is niet haar echte naam

Vanaf 13 februari controleert het bureau Legitiem bij alle inwoners van de gemeente Ede of en hoeveel honden zij houden. Controleurs kunnen altijd laten zien wie ze zijn.

Heeft u een hond, maar betaalt u nog geen hondenbelasting? Dan ontvangt u een brief om de hond aan te melden. Gaat u een hond houden, meld dit dan binnen 14 dagen via belastingbalie.ede.nl. U krijgt dan ieder jaar een aanslag hondenbelasting. Hoeveel u betaalt hangt af van het aantal honden dat u heeft.

Wijzigingen

Verandert in de loop van het jaar het aantal honden dat u houdt? Of vertrekt u uit de gemeente? Geef de wijziging dan binnen 14 dagen door via belastingbalie.ede.nl. Dan passen wij het bedrag voor u aan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/hondenbelasting. Of neem contact met ons op via info@ede.nl of telefoonnummer 14 0318.

Heeft u een bijstandsuitkering of laag inkomen én weinig vermogen? We hebben de regeling vernieuwd, waardoor u mogelijk recht heeft op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Een van de aanpassingen is dat u meer vermogen mag hebben dan eerdere jaren. Vermogen is bijvoorbeeld het geld op uw rekening of de waarde van uw auto of woning. Daarnaast houden we ook rekening met kosten voor kinderopvang en inwoners die AOW ontvangen maken ook eerder kans. Op www.ede.nl/kwijtschelding vindt u uitleg over de werkwijze, alle voorwaarden en vraagt u kwijtschelding aan.

Ondersteunen

Door onder meer de hoge kosten voor energie hebben inwoners met een uitkering of een laag inkomen moeite elke maand rond te komen. Door de vernieuwing van de regeling hebben inwoners nu eerder recht op kwijtschelding. Op die manier willen we u als gemeente financieel ondersteunen.  

Heeft u moeite met het betalen van uw energierekening en heeft u weinig geld om producten te kopen die helpen besparen? Vraag dan de Energiebox aan. Hiermee kunt u direct aan de slag om uw energieverbruik te verlagen.

De Energiebox bestaat uit verschillende producten die helpen energie te besparen, een gesprek met een energiecoach en een adviesrapport. De box heeft een waarde van € 229 en wordt betaald door ons als gemeente. Er wordt nergens reclame voor gemaakt en u hoeft niets te kopen.

Energiebox aanvragen

Om gebruik te maken van de Energiebox meldt u zich aan via www.energiebox.org/ede. Een medewerker van de Energiebox belt u dan op voor het plannen van een gesprek met de energiecoach. Tijdens het gesprek vraagt de coach onder meer hoeveel energie u verbruikt. U krijgt tips over wat u allemaal kunt doen om energie en geld te besparen.

Energiebesparende producten

Naast de tips krijgt u van de coach ook een doos met daarin allerlei producten die helpen energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een douchetimer, radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Weet u niet bij alles hoe u het precies moet gebruiken? Geen zorgen, de energiecoach geeft ook uitleg over gebruik van de producten. Heeft u hulp nodig bij het installeren van de producten, ook dat kan gewoon.

Adviesrapport

Na het gesprek en het ontvangen van de producten, ontvangt u een adviesrapport. Zo kunt u alle tips nog eens rustig teruglezen. Ook ziet u hoeveel geld u kunt besparen als u de tips opvolgt. Vaak is dit per jaar gemiddeld wel € 150. En dat zonder verbouwing en zonder geld uit te geven. Heeft u na het gesprek of na het lezen van het rapport nog vragen? U kunt altijd contact opnemen met uw energiecoach.

In de gemeente Ede kunt u subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een groen dak. Groene daken hebben zowel voordelen voor uzelf als voor uw omgeving.

Een groen dak is bedekt met aarde en planten in plaats van bijvoorbeeld dakpannen en heeft veel voordelen. Uw dak is extra beschermd en gaat daardoor tot wel twee keer langer mee. Ook neemt het regenwater op en trekt het vogels, vlinders en insecten aan. Kijk op www.ede-natuurlijk.nl/groenedaken voor meer informatie en voordelen.

Subsidie Groene daken

Als gemeente vinden we een groene omgeving belangrijk. Daarom kunt u subsidie aanvragen als u minimaal vijf vierkante meter dak groen maakt. U ontvangt maximaal € 25 per vierkante meter. Het is belangrijk dat u nog niet bent begonnen met de aanleg van het groene dak. De subsidie vraagt u aan via www.ede.nl/subsidies. Daar leest u hoe de subsidie werkt en wat de voorwaarden zijn.

Kent u iemand in uw omgeving die zich jarenlang vrijwillig inzet voor de samenleving of een bijzondere prestatie heeft geleverd? Draag diegene dan voor 1 juni 2023 aan voor een lintje!

Een Koninklijke onderscheiding is ook wel bekend als het lintje. Het is een prachtige waardering voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze samenleving. Bijvoorbeeld iemand die door langdurig vrijwilligerswerk een bijdrage levert aan de inwoners van onze gemeente. Maar ook iemand met een bijzonder talent en daarmee een opvallende prestatie leverde op het gebied van sport, kunst of wetenschap.

Meer informatie

Kent u een inwoner van Ede die deze erkenning verdient? Neem dan contact op met de gemeente door te mailen naar lintjes@ede.nl of te bellen via 14 0318. Aanmelden voor Lintjesregen 2024 kan tot 1 juni 2023. Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/lintjes.