Gemeentenieuws

Lees hier de artikelen die in het Gemeentenieuws #Ede verschijnen.

10 april 2024

Goed nieuws voor u als weggebruiker. Na bijna anderhalf jaar ronden we het project Parklaan af. Vanaf vrijdag 26 april gaat de Bennekomseweg open. Daarmee zijn alle delen van de weg open voor verkeer in beide richtingen. Dat is een feestje waard. U bent die dag van harte welkom op de grootste vrijdagmiddagborrel van Ede.

Als dank voor uw geduld tijdens de werkzaamheden krijgt u het eerste drankje van ons. Voor de jongste inwoners is er een ijsje. De borrel is alcoholvrij en vindt plaats tussen 16:00 en 17:00 uur op de Bennekomseweg voor de Reehorst. Op de weg is ruimte voor maximaal 1.000 personen. Het is belangrijk dat u zich van te voren aanmeldt. U kunt zich aanmelden via www.parklaan.ede.nl.

Omdat het feest plaats vindt op de weg, kunt u hier niet komen met de auto en is er beperkt ruimte voor fietsen. Kom daarom lopend. Komt u wel met de fiets, stal hem dan bij station Ede-Wageningen of achter de Frisokazerne.

Laatste werkzaamheden Bennekomseweg

Voordat de Bennekomseweg helemaal open kan, moeten er nog een aantal werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo vervangt aannemer Van Gelder op verschillende plekken nog het asfalt en maken ze een bushalte. Ook het laatste groen wordt aangeplant en de verlichting langs de weg wordt klaargemaakt.

Sherman Tank

Iets anders dat bij de afronding van het project hoort, is het terugplaatsen van de Sherman Tank. Op woensdag 17 april staat hij weer in Ede. Deze Canadese tank stond bij de rotonde op de N224, maar is voor de aanleg van de Generaal Hackettlaan van zijn plek gehaald. Al die tijd stond hij in Delft bij de Kunstwacht waar hij is schoongemaakt en opgeknapt. De tank is een aandenken aan de bevrijding van Ede in de Tweede Wereldoorlog op 17 april 1945.

Over de Parklaan

Met de Parklaan verbinden we de A12 met de N224. Zo zijn de Kazerneterreinen en de Enkawijk beter bereikbaar. De Parklaan bestaat van noord naar zuid uit de Generaal Hackettlaan, Klinkenbergerweg, Bennekomseweg, Edeseweg, Hoekelumselaan.

Binnenkort starten we met het bestrijden van de eikenprocessierups in bomen van de gemeente. We beginnen hiermee voordat de rupsen overlast veroorzaken. We willen de overlast voor u in de zomer namelijk zoveel mogelijk beperken.

Net voordat het eerste blad aan de boom komt, komen de rupsen uit de eitjes. Op dat moment kunnen we gaan bestrijden. Dit doen we met Xentari en nematoden:

 • Xentari is een biologisch middel dat alle rupsen doodt; ook de ongevaarlijke rupsen. Daarom overleggen we over het gebruik van Xentari altijd eerst goed met ecologen. Ook bekijken we vooraf de vlinderkaart van de Vlinderstichting. Zijn er beschermde diersoorten in de buurt? Dan zetten we geen Xentari in.
 • Nematoden spuiten we in de bomen waar we geen Xentari kunnen gebruiken. Nematoden zijn aaltjes die kruipen in de jonge rups. Zo doden ze het dier van binnenuit. Omdat de aaltjes niet tegen uv-licht kunnen, doen we dit pas na zonsondergang. U kunt dit dus ’s avonds of ’s nachts horen.

Meer informatie en melden

Ziet u een boom die besmet is met eikenprocessierups? Laat het ons weten. Dan bestrijden we de plek door het nest weg te zuigen. Op www.ede.nl/rups vindt u meer informatie over de eikenprocessierups. Ook leest u daar hoe u een melding doet als u een besmette boom tegenkomt.

Vanaf maandag 15 april werkt de balie Publiekszaken voor veel zaken alleen op afspraak. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Ook wijzigen de openingstijden.

Afspraak maken

Via www.ede.nl/afspraak kunt u zelf een afspraak maken. U ontvangt dan per e-mail een bevestiging. In dit e-mailbericht vindt u alle informatie die u nodig heeft voor uw afspraak.

Wanneer is een afspraak niet nodig?

U kunt veel zaken digitaal regelen. U heeft ook geen afspraak nodig als u de volgende producten komt afhalen: een reisdocument, een rijbewijs, PMD-zakken en brievenbus-stickers. Ook voor gevonden en verloren voorwerpen is een afspraak niet nodig.

Nieuwe openingstijden

De balie Publiekszaken heeft vanaf 15 april nieuwe openingstijden. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de balie open van 09:00 tot 17:00 uur. Op woensdag van 09:00 tot 20:00 uur. Op zaterdag is de balie gesloten.

Krijgt u mantelzorg? Dan kunt u voor uw mantelzorger één keer per jaar de Mantelzorgwaardering aanvragen. Dat is een bedrag van € 100. Aanvragen voor dit jaar kan tot en met 31 december 2024.

Mantelzorgwaardering

Zorgen voor een ander kan soms zwaar zijn. Daarom geven we mantelzorgers graag iets extra’s, namelijk een bedrag van € 100. Dat noemen we de Mantelzorgwaardering. Bent u blij met uw mantelzorger? Laat het die persoon weten door de waardering aan te vragen. Dat kan voor maximaal twee mantelzorgers.

Aanvragen

U vraagt de Mantelzorgwaardering aan via www.ede.nl/mantelzorgwaardering. Bij het aanvragen heeft u een DigiD nodig. Vindt u dat lastig? Ook uw consulent, huisarts of medewerker van de thuiszorg kan de aanvraag voor u doen. Of vraag een papieren formulier aan door ons te bellen op 14 0318.

Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/werkaandeweg.

Voor de wekelijkse bekendmakingen kijkt u op de pagina bekendmakingen.
Ook kunt u zich via de website officielebekendmakingen.nl aanmelden voor de e-mailservice. Wilt u de plannen op papier inzien? Maak dan een afspraak met de balie Bouwen, Wonen en Milieu.

E-mailservice

Wilt u op de hoogte blijven van de bekendmakingen die voor u belangrijk zijn? Meld u dan aan voor de e-mailservice. U krijgt dan elke week een e-mail met de bekendmakingen die voor u van belang zijn. Meld u hiervoor aan op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. Daar vindt u ook meer informatie over de e-mailservice.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanmelden voor de e-mailservice? Kom dan op vrijdagochtend naar loket Digihulp, Raadhuisplein 3 in Ede. Of kijk op www.cultura-ede.nl/ido voor de spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Niet digitaal?

Heeft u geen internet en/of e-mailadres en wilt u toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw woon- en leefomgeving? Dan kunt u terecht bij:

 • Balie Publiekszaken en balie Bouwen Wonen en Milieu, Raadhuisplein 3 in Ede
 • Cultura, Molenstraat in Ede
 • Cultura Stadspoort in Ede
 • Buurthuis De Meerpaal in Ede
 • Het Kernhuis in Ede
 • Buurtcentrum De Velder in Ede
 • Dorpshuis Otterlo
 • Het Westhoffhuis in Lunteren
 • Cultura Lunteren, in Lunteren
 • Buurtcentrum De Schakel in Lunteren
 • Cultura Bennekom, in Bennekom
 • Dorpshuis De Zicht in Ederveen
 • Kulturhus Wekerom

Voor de agenda en het verslag van de gemeenteraadsvergaderingen kijkt u op ede.raadsinformatie.nl.