Onderzoek

  • We zijn altijd benieuwd naar uw mening. Daarom doen wij ieder jaar op allerlei terreinen onderzoek.
  • De onderzoeken kunnen gaan over leefbaarheid en veiligheid, maar bijvoorbeeld ook over onze dienstverlening of plannen in een bepaalde wijk.
  • De uitkomsten van de onderzoeken helpen ons, om ons beleid af te stemmen op de wensen en behoeften van onze inwoners, ondernemers en bezoekers.
  • De resultaten van de onderzoeken verwerken we altijd vertrouwelijk. Deze zijn niet terug te leiden tot individuele personen. In onze rapporten doen we alleen uitspraken over groepen inwoners, bijvoorbeeld jongeren, of ouderen, of inwoners van verschillende wijken.
  • Wilt u meer weten over de onderzoeken die wij hebben uitgevoerd of bent u op zoek naar een specifiek onderzoekrapport? Kijk dan op de website Ede in Cijfers(Verwijst naar een externe website) of stuur een e-mail naar info@ede.nl(Verwijst naar een e-mailadres) o.v.v. onderzoeksresultaten.

Algemene vragen

Wat is het onderzoek Inwoners aan het Woord?

Inwoners aan het Woord 2024 is een vragenlijst-onderzoek van de gemeente Ede. De gemeente voert het onderzoek 1 keer per 2 jaar uit bij inwoners van 16 jaar en ouder. In gemeente Ede hebben 4.200 inwoners een uitnodiging ontvangen om aan dit onderzoek mee te doen.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

De gemeente werkt voor haar inwoners. Om dat werk goed te doen is het belangrijk om te weten wat inwoners willen, of ze tevreden zijn en wat er wellicht beter zou moeten. Die informatie komt voor een deel uit onderzoek dat we bij de inwoners doen, zoals Inwoners aan het Woord. We doen dit onderzoek iedere twee jaar met voor een groot deel dezelfde vragen. Op die manier kunnen we zien op welke terreinen het de goede kant opgaat of waar er juist een ongunstige trend is. Zo weten we waar we als gemeente op de goede weg zijn of waar beleid moet worden aangepast. Ook zijn er vragen die alleen deze keer gesteld worden. Dat is bijvoorbeeld als er nog nieuwe plannen gemaakt moeten worden en we vooraf willen weten wat daarover de behoefte of de wensen zijn van de inwoners. 

Waar gaan de vragen over?

De vragen gaan over veel verschillende terreinen waar de gemeente taken heeft. 

  • Over gemeente Ede als woon- en leefgebied, Ede-Centrum, verkeer en vervoer;
  • Over vrijetijdsbesteding, recreatie en sport;
  • Over welzijn & zorg, opvoeding en discriminatie;
  • Over afval, energiebesparing en duurzaamheid
  • Over communicatie en dienstverlening van de gemeente Ede, bezuinigingen en uw oordeel over de gemeente als organisatie;
  • Achtergrondgegevens: leeftijd, geslacht, huishoudsamenstelling, opleidingsniveau en financiële situatie.

Naast Inwoners aan het Woord voert de gemeente ook elke twee jaar (de volgende in 2025) een ander breed inwonersonderzoek uit. Daarin gaat het dan speciaal over de tevredenheid en wensen over de leefbaarheid en veiligheid. Dat onderzoek heet de Leefbaarheidsmonitor.

Waar en wanneer wordt het onderzoek uitgevoerd?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in gemeente Ede. De vragenlijst kan ingevuld worden in de periode van 7 oktober tot en met 29 november 2024.

Waarom is er een onderzoeksbureau bij betrokken?

De praktische uitvoering van het onderzoek wordt gedaan door onderzoeksbureau Ipsos I&O. Zij hebben veel ervaring met dit soort onderzoeken en kunnen het daardoor goed, veilig en efficiënt uitvoeren. De taken van het onderzoeksbureau zijn:

  • Ze zorgen dat de vragenlijst zowel digitaal als schriftelijk ingevuld kan worden,
  • Ze versturen de uitnodigingen,
  • Ze bieden een helpdesk voor als deelnemers vragen hebben,
  • Ze verzamelen de antwoorden in een bestand,
  • Ze sturen herinneringen en
  • Ze bellen een deel van degenen die niet gereageerd hebben na om te vragen of deze personen de vragenlijst telefonisch willen invullen. (Het onderzoekbureau gebruikt hiervoor telefoonnummers uit openbare bronnen. De telefoonnummers zijn niet verstrekt door de gemeente Ede.)

Om de uitnodigingen te kunnen sturen ontvangt Ipsos I&O van gemeente Ede naam- en adresgegevens. Deze worden drie maanden na afloop van het onderzoek weer verwijderd. De afspraken met het onderzoeksbureau zijn vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Hiermee wordt voldaan aan de eisen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees meer over de privacy in de privacyverklaring (deze vindt u ook op deze pagina)

Hoe worden de deelnemers van dit onderzoek geselecteerd?

De doelgroep van het onderzoek zijn inwoners van gemeente Ede van 16 jaar en ouder. De gemeente Ede selecteert willekeurig 4.200 personen uit het bevolkingsregister, ook wel de BRP (basisregistratie personen) genoemd. De willekeurig geselecteerde personen worden uitgenodigd voor deelname aan de Inwoners aan het Woord 2024. Dit noemen we een steekproef. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de bevolking van Ede. 

De personen uit de steekproef krijgen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kan online of op papier. Personen die niet geselecteerd zijn, ontvangen geen brief en kunnen niet aan dit onderzoek meedoen.

Vragen voor inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen.

Waarom ben ik uitgenodigd?

Voor de Inwoners aan het Woord 2024 nodigen we 4.200 inwoners uit die wonen in gemeente Ede. De gemeente heeft deze personen willekeurig (door toeval) gekozen uit het bevolkingsregister. Als u een uitnodiging heeft ontvangen, bent u daar een van. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale groep inwoners van 16 jaar en ouder van de gemeente. Uw naam- en adresgegevens worden gebruikt om u een uitnodiging en eventueel een herinnering te sturen voor het onderzoek. Drie maanden na afloop van het onderzoek worden deze persoonsgegevens verwijderd.

Waarom is het belangrijk om mee te doen?

Voor de gemeente Ede is het belangrijk om te weten wat inwoners willen, of ze tevreden zijn en wat er wellicht beter zou moeten. Door mee te doen met het onderzoek en antwoord te geven op de vragen, helpt u de gemeente om beter te weten wat inwoners vinden en willen. Om een betrouwbaar beeld te krijgen voor heel Ede is het van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Als te weinig mensen meedoen, zijn de uitkomsten geen goede vertegenwoordiging van de hele doelgroep. Dan zijn de uitkomsten van het onderzoek minder betrouwbaar.

Wat heb ik eraan om deel te nemen aan dit onderzoek?

Met het invullen van de vragenlijst helpt u de gemeente om beter te weten wat hun inwoners vinden, willen of nodig hebben. En daarmee om haar werk beter te doen. Dat is ook in het belang van de inwoners.

Als dank voor het meedoen maakt u, als u dat wilt, kans op een van de 10 cadeaubonnen van 30 euro.

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het onderzoek?

Nee, deelname is vrijwillig. We stellen het wel zeer op prijs als u meedoet. Uw deelname is belangrijk, want met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente haar beleid en activiteiten beter aanpassen op de behoefte en vragen van de inwoners.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Voor meer informatie of vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de helpdesk van Ipsos I&O. U kunt hen gratis bellen op 0800– 0191 (elke dag bereikbaar tijdens kantooruren). Ook kunt u mailen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Hoe kan ik meedoen?

U kunt de vragenlijst invullen via internet of op papier. De vragenlijst invullen via internet gaat het snelst. U slaat dan automatisch de vragen over die niet van toepassing zijn. In de brief staat uw persoonlijke inlogcode, ook kunt u de vragenlijst starten met de QR-code. Vult u de vragenlijst liever in op papier? Dan kunt u een papieren vragenlijst aanvragen bij Ipsos I&O via helpdesk@(Verwijst naar een e-mailadres)ioresearch(Verwijst naar een e-mailadres).nl(Verwijst naar een e-mailadres) of 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 17.00 uur). U kunt de papieren vragenlijst dan terugsturen in de antwoordenvelop. Daar is geen postzegel voor nodig.

Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst?

De ene persoon vult de vragenlijst sneller in dan de andere persoon. Gemiddeld duurt het invullen van de vragenlijst ongeveer 15 à 20 minuten.

Mag iemand anders in mijn plaats meedoen?

Nee, het is belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door de persoon aan wie de uitnodiging is gericht. Controleer daarom of uw naam op de brief staat. Is dit niet het geval, wilt u de vragenlijst dan doorgeven aan de persoon aan wie de vragenlijst is gestuurd? De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale gemeente. Lukt het niet om deze lijst alleen in te vullen? Dan kunt u gerust hulp van een familielid of bekende vragen. Geef dan wel zelf de antwoorden.

Waarom krijg ik een herinneringsbrief?

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, sturen we een herinnering. We gebruiken de inlogcode of de code op de achterkant van de papieren vragenlijst om te bepalen wie de vragenlijst heeft ingevuld en wie niet. De personen die de vragenlijst nog niet hebben ingevuld, ontvangen een herinnering. Ook als u al begonnen bent aan de vragenlijst, maar deze nog niet helemaal heeft ingevuld, krijgt u een herinneringsbrief. Drie maanden na afronding van het onderzoek worden alle adresgegevens vernietigd.

Ik krijg een herinnering, maar ik heb de vragenlijst al ingevuld. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk is uw vragenlijst pas ontvangen of verwerkt nadat de herinneringsbrieven klaar zijn gemaakt voor verzending. U hoeft Ipsos I&O of de gemeente hier niet over te bellen en u kunt de herinnering weggooien. Het kan ook zijn dat u een herinnering heeft ontvangen, terwijl u wel al bent begonnen met het invullen van de vragenlijst maar deze nog niet hebt afgerond. Wij zouden het heel fijn vinden als u de vragenlijst verder wilt invullen en afronden. Als u opnieuw inlogt, kunt u direct verder gaan bij de vraag waar u gebleven was.

Ik ben door het onderzoeksbureau gebeld voor een telefonisch interview. Waarom is dat en hoe komen ze aan mijn telefoonnummer?

Een deel van de mensen die een uitnodiging en herinnering hebben ontvangen, maar nog niet hebben ingevuld, wordt door het onderzoeksbureau gebeld om te vragen of ze telefonisch de vragenlijst willen invullen. Dat doen ze om zoveel mogelijk ingevulde vragenlijsten te krijgen, want hoe meer mensen meedoen met het onderzoek hoe beter de uitkomsten een beeld geven van de mening en de wensen van de inwoners van Ede. De telefoonnummers worden niet door de gemeente verstrekt. Het onderzoeksbureau verzorgt deze telefonische enquêtering. De telefoonnummers komen uit openbare bronnen.

Technische vragen tijdens het invullen

Ik kan niet inloggen, wat nu?

Misschien staat de Caps Lock aan of heeft u hoofdletters gebruikt in de inlogcode, terwijl dit kleine letters zijn. Het website-adres moet u intypen bij de adresbalk van uw internetbrowser en niet via een zoekmachine (zoals Google). Wanneer het niet lukt om in te loggen, kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 17.00 uur).

Ik ben mijn inlogcode kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Wij kunnen u geen nieuwe inlogcode toesturen. U kunt wachten op de herinneringsbrief die u na ongeveer 2-3 weken ontvangt. Hierin staat nog een keer de inlogcode.

Mijn computer is vastgelopen, wat nu?

Als het invullen is afgebroken door een computerstoring of doordat de pagina is verlopen, is er niks aan de hand. U kunt na 10 minuten weer verder met invullen als u opnieuw inlogt. Het systeem heeft even de tijd nodig om te herkennen dat u niet meer aan het invullen bent. De antwoorden die u al heeft ingevuld zijn automatisch bewaard. U hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.

Ik ben halverwege gestopt, wat nu?

Als u tussentijds bent gestopt met invullen, is er niks aan de hand. U kunt meteen weer verder met invullen als u opnieuw inlogt. De antwoorden die u al heeft ingevuld zijn automatisch bewaard. U hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.

Ik ben op papier ingevuld, maar ik ben de antwoordenvelop kwijt, wat nu?

U kunt de vragenlijst zonder postzegel versturen naar: Ipsos I&O, Antwoordnummer 1104, 7500 VB Enschede.

Aanmelden voor het inwonerspanel?

Aan het eind van de online vragenlijst kunt u aangeven of u vrijblijvend wilt meedoen aan het inwonerspanel van de gemeente Ede. Meer informatie daarover vindt u op de pagina van het inwonerspanel.

Vragen over uw privacy en gegevensbescherming

Weten anderen wat ik heb ingevuld?

Wij gebruiken uw naam en adres voor het versturen van de uitnodiging en voor de herinneringen. Daarnaast wordt van de prijswinnaars van de verloting naam en adres gebruikt om na afloop van het veldwerk de cadeaubonnen te kunnen versturen. Het bestand met namen en adressen wordt niet gekoppeld aan uw antwoorden en wordt na afloop vernietigd. De resultaten van het onderzoek gaan alleen over de totale groep inwoners van Ede of over subgroepen, zoals ouderen en jongeren. Het gaat dus niet om u persoonlijk. Uw antwoorden worden niet openbaar gemaakt.

Hoe zit het met de privacy?

Uw antwoorden behandelen we zorgvuldig. In dit inwonersonderzoek beschermen wij de privacy zoals dat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat beschreven. Dat betekent dat de verzamelde gegevens strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt worden. Het doel van dit onderzoek is ook niet om informatie over individuele personen te krijgen. In de resultaten van het onderzoek worden alleen gegevens gepresenteerd van de totale groep inwoners of van subgroepen, zoals ouderen en jongeren. 

Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers aan dit onderzoek? Lees dan de privacyverklaring op deze pagina.

Afmelden

Wat moet ik doen als ik niet mee wil doen?

Het is mogelijk dat u de vragenlijst niet wilt of kunt invullen. U hoeft zich niet af te melden, maar het kan wel. Als u zich binnen een week afmeldt, dan ontvangt u geen herinnering meer. U kunt zich afmelden door een mail te sturen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres)onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens en de naam van het onderzoek: Inwoners aan het Woord Ede. U kunt ook bellen naar 0800-0191.

Ik ben al begonnen, maar wil de vragenlijst niet afmaken.

U kunt er altijd voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, uw antwoorden te wijzigen of uw deelname te stoppen. Als u (tussentijds) stopt met uw deelname aan de vragenlijst, blijven uw antwoorden bewaard. Als u toch niet wilt dat uw antwoorden gebruikt worden voor het onderzoek, kunnen wij uw antwoorden verwijderen. Dit is mogelijk tot en met 29 november 2024. Daarvoor kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of 0800-0191. Wanneer u uw persoonlijke inloggegevens doorgeeft, zorgt Ipsos I&O ervoor dat uw antwoorden worden verwijderd.

De aangeschreven persoon woont niet (meer) op dit adres.

Ondanks de zorgvuldige manier van adressen verzamelen, is het mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor iemand die niet meer op dit adres woont. U hoeft de persoon niet af te melden maar het kan wel. Als u binnen een week afmeldt, dan ontvangt u geen herinnering meer. U kunt afmelden door een mail te sturen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens en de naam van het onderzoek: Inwoners aan het Woord Ede. U kunt ook bellen naar 0800-0191.

De aangeschreven persoon is niet in staat de vragenlijst in te vullen.

Wanneer de aangeschreven persoon niet in staat is om de vragenlijst in te vullen, maar wel zelf de antwoorden kan geven, dan mag de persoon door iemand anders geholpen worden bij het invullen. Zolang maar de antwoorden van de persoon zelf zijn. Als de aangeschreven persoon niet in staat is om de antwoorden te geven, dan kan er niet meegedaan worden. Afmelden hoeft niet maar als u binnen een week afmeldt, dan ontvangt u geen herinnering meer. U kunt afmelden door een mail te sturen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens en de naam van het onderzoek: Inwoners aan het Woord Ede. U kunt ook bellen naar 0800-0191.

De aangeschreven persoon is (tijdelijk) afwezig.

De vragenlijst kan tot en met 29 november 2024 worden ingevuld. Als de aangeschreven persoon voor die tijd niet aanwezig is dan kunt u deze persoon afmelden. Afmelden hoeft niet maar als u binnen een week afmeldt, dan ontvangt u geen herinnering meer. U kunt afmelden door een mail te sturen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens en de naam van het onderzoek: Inwoners aan het Woord Ede. U kunt ook bellen naar 0800-0191.

De aangeschreven persoon is overleden.

Ondanks de zorgvuldige manier van adressen verzamelen, is het mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor iemand die is overleden. Dat spijt ons zeer. 

Afmelden hoeft niet maar als u binnen een week afmeldt, dan ontvangt u geen herinnering meer. U kunt afmelden door een mail te sturen naar helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens en de naam van het onderzoek: Inwoners aan het Woord Ede. U kunt ook bellen naar 0800-0191.

Prijsverloting

Maak ik door mee te doen kans op een beloning?

Iedereen die meedoet en de vragenlijst volledig heeft ingevuld (via internet, op papier of telefonisch), maakt kans op een van de 10 cadeaubonnen ter waarde van 30 euro die wij willekeurig verloten onder de deelnemers.

Als u een cadeaubon heeft gewonnen, sturen we die per post naar u op naar het adres zoals u dat zelf heeft ingevuld. (Deze gegevens worden apart opgeslagen van de antwoorden op de vragenlijst). We verloten de cadeaubonnen in januari 2025. Wanneer u niets van ons hoort, bent u helaas niet een van de winnaars.

Deze privacyverklaring is een specifieke aanvulling op de algemene privacyverklaring van de gemeente Ede.

Inleiding

Gemeente Ede voert iedere twee jaar het inwonersonderzoek ‘Inwoners aan het Woord’ uit. In 2024 wordt dit onderzoek uitgevoerd in oktober en november 2024 onder inwoners in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

De praktische uitvoering (zoals het versturen van de uitnodigingen, het maken en organiseren van de digitale vragenlijst, het beantwoorden van vragen van respondenten en het opstellen van het databestand) wordt gedaan door het onderzoeksbureau Ipsos I&O.

Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, verwerken de gemeente en het onderzoeksbureau persoonsgegevens. In deze privacyverklaring staat hoe de gemeente en het onderzoeksbureau omgaan met de persoonsgegevens uit de steekproef, de ingevulde vragenlijsten en de onderzoeksresultaten en hoe de partijen ervoor zorgen dat deze goed worden beschermd. 

Doel van het onderzoek 

Het doel van het tweejaarlijkse onderzoek “Inwoners aan het woord” is:

  1. Het verkrijgen van inzicht in de tevredenheid, de beleving, de mening en het gedrag van inwoners van de gemeente Ede over een groot aantal verschillende beleidsterreinen.
  2. Het volgen van deze uitkomsten in de tijd (monitoring).

Bovenstaande informatie wordt gebruikt bij de vorming, onderbouwing, evaluatie en/of bijsturen voor en van gemeentelijk beleid.

De uitvoering van het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Benaderen van inwoners van de gemeente Ede met een uitnodigingsbrief waarin we ze vragen om mee te doen met het onderzoek via het invullen van een vragenlijst (digitaal of op papier). Die uitnodigingsbrief gaat naar een steekproef van de inwoners van gemeente Ede van 16 jaar en ouder. Personen waarvan in de basisregistratie personen bekend is dat ze in een instelling wonen, vallen niet in de steekproef.
  2. Verzamelen van gegevens uit de digitale, papieren en telefonische vragenlijsten.
  3. Analyseren van de antwoorden uit de vragenlijsten zodat inzichten op groepsniveau kunnen worden gegeven.
  4. Presenteren, delen en rapporteren van deze resultaten naar de beoogd gebruikers van de informatie.

Verwerken van persoonsgegevens door gemeente Ede en het onderzoeksbureau Ipsos I&O voor dit onderzoek

Om het onderzoek uit te kunnen voeren, nodigt Ipsos I&O de beoogde deelnemers uit via een uitnodigingsbrief die wordt gestuurd naar het woonadres. Niet iedere inwoner wordt uitgenodigd voor ons onderzoek. De gemeente Ede trekt vanuit de gemeentelijke Basisregistratie Personen een willekeurige steekproef van inwoners van 16 jaar en ouder. Deze persoonsgegevens (naam, adres, geboortedatum en geslacht) worden via een beveiligde verbinding (Msafe) doorgestuurd naar Ipsos I&O, zodat Ipsos I&O de juiste personen kan aanschrijven met de uitnodiging en later zo nodig met een herinnering.

Ipsos I&O verrijkt een klein deel van de adressen met telefoonnummers vanuit openbare bronnen. Dat is nodig voor de telefonische enquêtering. Deze telefoonnummers worden niet verstrekt door gemeente Ede.

De vragenlijst

Gemeente Ede maakt voor het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 gebruik van een vragenlijst. Deze vragenlijst kan online of op papier worden ingevuld. In de vragenlijst komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Gemeente Ede als woon- en leefgebied, Ede-Centrum, verkeer en vervoer;
  • Vrijetijdsbesteding, recreatie en sport;
  • Welzijn & zorg, opvoeding en discriminatie;
  • Afval, energiebesparing en duurzaamheid
  • Communicatie en dienstverlening van de gemeente Ede, bezuinigingen en het oordeel over de gemeente als organisatie;
  • Achtergrondgegevens: leeftijd, geslacht, huishoudsamenstelling, opleidingsniveau en financiële situatie.

In de online versie van de vragenlijst verzamelen we het adres als de deelnemer deel wil nemen aan de verloting van cadeaubonnen. Deze adressen worden los van de antwoorden op de vragenlijst verzameld en kunnen niet worden gekoppeld aan de antwoorden van de vragenlijst.

Grondslag uitvoering Inwoners aan het Woord 2024 en vrijwilligheid

De grondslag voor het onderzoek is ‘algemeen belang/openbaar gezag’. Degenen die uitgenodigd worden zijn niet verplicht om deel te nemen, deelname aan het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 is vrijwillig. Door de vragenlijst in te vullen (en op te sturen in het geval van schriftelijke deelname), gaat de respondent akkoord met de deelname aan het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024. De respondent kan op ieder moment stoppen met het invullen van de (digitale) vragenlijst. Ook bieden de meeste vragen een antwoordmogelijkheid zoals ‘geen mening’ of ‘geen antwoord’. Vanaf dat de respondent start met invullen van de digitale vragenlijst worden de gegevens opgeslagen. Als de respondent halverwege wil stoppen en niet wil dat de tot dan toe ingevulde antwoorden bewaard worden, dan moet de respondent terug in de vragenlijst en de antwoorden wissen. De respondent kan ook contact opnemen met Ipsos I&O om de gegevens te laten verwijderen. Verderop in deze privacyverklaring vind je meer informatie hierover.

De antwoorden zullen te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld. En de antwoorden worden veilig opgeslagen en worden niet gedeeld met andere partijen.

Toegang tot de data en beveiliging van de verzamelde gegevens

  • Binnen de gemeente Ede staan de onderzoeksgegevens op een beveiligde schijf waar alleen de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de onderzoeksgegevens (team Onderzoek), toegang toe hebben. De antwoorden worden zeer vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Om de privacy extra te waarborgen worden de naam en adresgegevens van het uitnodigingsbestand níet gekoppeld aan het bestanden met de enquête-uitkomsten.
  • Gemeente Ede maakt gebruik van onderzoeksbureau Ipsos I&O om de technische afname van de digitale vragenlijst en de tijdelijke dataopslag mogelijk te maken. Dit onderzoeksbureau is gebonden aan strenge voorwaarden zoals beveiligingsmaatregelen en geheimhoudingsplicht. Voor de uitwisseling van bestanden tussen gemeente Ede en Ipsos I&O wordt gebruik gemaakt van een beveiligd up- en downloadportaal. Met Ipsos I&O is een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin deze voorwaarden staan. Ipsos I&O is gecertificeerd volgens de normen ISO 27001 (dataveiligheid) en ISO 27701 (privacy). Hiermee is de beveiliging zowel organisatorisch als technisch geborgd. Meer informatie over de dataveiligheid bij Ipsos I&O is te vinden in de algemene privacyverklaring Ipsos I&O(Verwijst naar een externe website).

Rapportage en gebruik van de uitkomsten

Team Onderzoek van de gemeente Ede analyseert de uitkomsten van de vragenlijsten. De uitkomsten worden verwerkt in presentaties en rapportages. De gegevens in de rapportages zullen op geen enkele manier te herleiden zijn naar personen. Er wordt alleen gerapporteerd over groepen zoals jongeren versus ouderen of inwoners van Ede-Stad versus inwoners buiten Ede-Stad. De enige reden dat we persoonsgegevens nodig hebben is om de personen uit de steekproef uit te kunnen nodigen, om herinneringen te kunnen sturen en om desgewenst winnaars van de verloting hun prijs te kunnen sturen. De adresgegevens en de uitkomsten van de vragenlijst zijn gescheiden.

Hoe lang worden de gegevens bewaard die verzameld zijn met het onderzoek?

Gemeente Ede bewaart de adresbestanden 3 maanden. De databestanden, die in principe geen persoonsgegevens bevatten worden voor onbepaalde tijd bewaard, want het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 heeft onder andere als doel om bepaalde informatie te volgen in de tijd (monitoren). Dit betekent dat de gemeente Ede ook in de toekomst moet kunnen beschikken over de data zodat zij de eerdergenoemde doelen kan behalen. De wet bepaalt geen specifieke termijn voor het bewaren van niet direct herleidbare gegevens.

Naam- en adresgegevens worden drie maanden na uitvoer van het onderzoek verwijderd door Ipsos I&O.

Welke rechten heeft de deelnemer/respondent?

De respondent heeft een aantal rechten waarop diegene zich voor deze verwerking kan beroepen. Deze hebben we hieronder nader uitgewerkt. Voor meer toelichting op wat deze rechten inhouden verwijzen we je graag naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens(Verwijst naar een externe website). Zoals hieronder ook staat toegelicht, kan een deel van de rechten na 29 november niet worden uitgeoefend omdat voor die rechten een koppeling tussen inlogcode en de vragenlijst nodig is. Zodra de looptijd van de vragenlijst stopt, wordt het databestand gesloten en wordt de koppeling met de inlogcode verbroken. Daarna is er geen herleidbaarheid meer mogelijk naar een specifieke respondent.

  • Recht op weigering. Deelname aan het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 is vrijwillig. Op elk moment kan van deelname worden afgezien, zonder opgave van reden. Vragen kunnen ook ingevuld worden met ‘geen mening’ en respondenten kunnen desgewenst ook stoppen met het invullen van de vragenlijst.
  • Recht op informatie. De respondent heeft recht op heldere informatie over wat een organisatie met diens persoonsgegevens doet en waarom. Om hieraan te voldoen is een document met Veelgestelde Vragen opgesteld en ook deze privacyverklaring. Heeft u aanvullende vragen? In het laatste deel van deze verklaring is toegelicht hoe u deze kunt stellen met vermelding van contactgegevens.
  • Recht op inzage en afschrift. De respondent heeft het recht om de eigen gegevens in te zien. Een verzoek tot inzage is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot en met 29 november 2024. Na deze eerste fase worden alle herleidbare gegevens verwijderd waardoor het onmogelijk wordt om individuele gegevens te herleiden.
  • Recht op rectificatie. De respondent heeft het recht om gegevens die niet (langer) juist zijn, te laten rectificeren. Een verzoek tot rectificatie is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot en met 29 november 2024. Na deze eerste fase worden alle herleidbare gegevens verwijderd waardoor het onmogelijk wordt om individuele gegevens te herleiden.
  • Recht op gegevenswissing. De respondent kan een verzoek indienen om diens gegevens te laten verwijderen. Een verzoek tot gegevenswissing van de ingevulde antwoorden is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot en met 29 november 2024. Na deze eerste fase worden alle herleidbare gegevens verwijderd waardoor het onmogelijk wordt om individuele gegevens te herleiden. Dit recht kan op verzoek ook worden toegepast op het uitnodigingsbestand van Ipsos I&O. Sowieso verwijdert Ipsos I&O deze persoonsgegevens na 3 maanden.
  • Recht op beperking van de verwerking. In bepaalde gevallen (zoals bepaald in de Algemene Verordening Gegevensbescherming) kan de respondent verzoeken om de verwerking van diens gegevens te beperken. Dit is enkel het geval indien de gegevens mogelijk onjuist zijn. Een verzoek tot beperking van de verwerking is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot en met 29 november. Na deze eerste fase worden alle herleidbare gegevens verwijderd waardoor het onmogelijk wordt om individuele gegevens te herleiden.
  • Recht op overdraagbaarheid van de gegevens. Je hebt het recht om de door jou aangeleverde persoonsgegevens in een digitaal (machine leesbaar) formaat terug te ontvangen. Een verzoek tot overdraagbaarheid van gegevens is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot en met 29 november. Na deze eerste fase worden alle herleidbare gegevens verwijderd waardoor het onmogelijk wordt om individuele gegevens te herleiden.
  • Vrijheid van deelname en recht van bezwaar. Deelname aan het onderzoek Inwoners aan het Woord 2024 is vrijwillig. Op elk moment kan deelname worden geweigerd, zonder opgave van reden. Je hebt echter ook het formele recht op bezwaar dat je kan inzetten wanneer jouw individuele omstandigheden dit rechtvaardigen.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

  • Bij Veelgestelde vragen vindt u antwoord op de meest voorkomende vragen. Zie hiervoor ede.nl/onderzoek.
  • Als u vragen heeft over uw rechten en hoe je die kunt uitoefenen in dit onderzoek, dan kun je contact opnemen met Ipsos I&O tot en met 29 november 2024 via: helpdesk@ioresearch.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of per telefoon: 0800-0191 (elke dag bereikbaar tijdens kantooruren).

Natuurlijk helpen wij u graag verder als u een klacht heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Mocht u er desondanks toch niet samen met ons uitkomen, dan kunt u zich wenden tot onze Functionaris Gegevensbescherming (FG) via FG@ede.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Na contact met onze FG heeft u op grond van de privacywetgeving ook het recht om een klacht in te dienen bij de Nederlandse privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit kan via de website van Autoriteits Persoonsgegevens(Verwijst naar een externe website)

Deze privacyverklaring is opgesteld op 23 september 2024.

Het Inwonerspanel bestaat uit zo’n 1.500 inwoners van de gemeente Ede. Vier tot zes keer per jaar ontvangen zij een vragenlijst over een actueel onderwerp. Ook u kunt meedoen aan het inwonerspanel. Graag zelfs. Wilt u zich aanmelden voor het inwonerspanel? Ga dan naar de informatiepagina over het panel