Helpen

Veel inwoners van de gemeente Ede willen helpen. Dit kan op meerdere manieren. U kunt bijvoorbeeld spullen doneren, een gift geven of maatje worden. Er is ook een aantal inwoners dat vluchtelingen thuis opvangt.

Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede

Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) verbindt hulpvraag en aanbod met elkaar. Meld je bij deze organisatie om te helpen. Bekijk de website van CVVE en houd hun socialmediakanalen in de gaten om te zien wat er nodig is.

VluchtelingenWerk Nederland

Meer informatie voor vrijwilligers vindt u op een verzamelwebsite van onder meer VluchtelingenWerk Nederland. Hier staat informatie over bijvoorbeeld inschrijven, werk, school, enzovoort. De informatie is vertaald in het Engels, Oekraïens en Russisch.

VluchtelingenWerk Nederland, locatie Ede

De verzamelwebsite van onder meer VluchtelingeWerk Nederland geeft heel veel algemene informatie over regelingen in Nederland. Heeft u alsnog specifieke vragen (bijvoorbeeld over hoe dingen geregeld zijn in Ede) dan kunt u de locatie Ede van VluchtelingenWerk Nederland bellen of een afspraak maken.

De medewerkers van Vluchtelingenwerk Ede hebben overzicht over regelingen en zaken waarmee Oekraïners en hun gastgezinnen te maken hebben. Ze hebben niet alle antwoorden, maar kunnen wel meedenken. En ze kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties in Ede en Nederland.

Spreekuur Oekraïne

  • Telefonisch via 0318-687200 (maandag en dinsdag tussen 10:00 en 12:00 uur).
  • Op het kantoor aan de Stationsweg 109 (op afspraak op dinsdag tussen 13:00 en 15:00 uur). Maak een afspraak via 0318-687200.

Het is fijn als de gastheren/gastvrouwen meekomen. Actuele informatie over openingstijden vindt u op de locatiepagina van Ede op de website van VluchtelingenWerk Nederland.                                  

Rode Kruis

Het Rode Kruis verwijst ook naar de verzamelwebsite van onder meer VluchtelingeWerk Nederland. Mensen die hulp willen bieden, kunnen voor antwoorden of advies terecht bij de Rode Kruis Hulplijn. De Rode Kruis Hulplijn is van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 21:00 uur via het telefoonnummer 070 44 55 888.

De gemeente Ede heeft een coördinerende rol als het gaat om Gemeentelijke Opvang voor Oekraïners zoals in Harskamp. De gemeente beheert de locatie en zorgt voor beveiliging, catering, enzovoort. Daarnaast zorgt de gemeente hier ook voor bijvoorbeeld activiteiten, onderwijs, werk, inkomen en zorg.

Voor particuliere opvang heeft de gemeente geen officiële coördinerende, maar een faciliterende rol. Dit heeft er mee te maken dat deze vluchtelingen op eigen initiatief worden opgevangen. Het Rijk heeft aan Takecarebnb.org gevraagd om de registratie en screening te doen van particuliere opvanglocaties. U kunt zich dus bij Takecarebnb inschrijven als u gastgezin wilt worden. De gemeente coördineert de particuliere opvang niet en zorgt ook niet voor de koppeling van vluchtelingen aan gastgezinnen.

Wat de gemeente doet voor particuliere opvang:

  • particulieren oproepen om de mensen die zijn opvangen in te laten schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat men een burgerservicenummer (BSN) krijgt.
  • de informatie die de gemeente heeft of binnenkrijgt over inkomen, onderwijs, zorg en werk, waar mogelijk te delen met particulieren door middel van de website, brieven of een informatiemarkt. Ook de gemeente heeft niet alle informatie, maar er is steeds meer bekend. Daarom vullen we deze pagina steeds aan.
  • daar waar nodig bijstaan met het vinden van werk, het aanvragen van een uitkering, enzovoort.

Vraag en antwoord

Krijgen vluchtelingen die bij een gastgezin verblijven leefgeld?

Vluchtelingen die in particuliere opvang verblijven, kunnen leefgeld krijgen. Om leefgeld te krijgen, moet de ontheemde Oekraïner een aanvraag indienen bij de gemeente Ede. Kom daarvoor naar het spreekuur van gemeente Ede. Het spreekuur is elke dinsdag op het Werkplein, tussen 9 en 12 uur. Daar vult een medewerker samen met de aanvrager/vluchteling het aanvraagformulier voor leefgeld in.

Voordat u het leefgeld kan aanvragen, moet u beschikken over:

  • een actieve inschrijving in de BRP
  • een BSN nummer
  • Het is handig om alvast een bankrekening in Nederland te openen om leefgeld te ontvangen. Meer uitleg (ook in Engels en Oekraïens) daarover vindt u in deze flyer (pdf, 398 KB).

Heeft de opvang van vluchtelingen gevolgen voor mijn uitkering, toeslagen of belastingen?

Nee, niet op de uitkering. Ook de zogenoemde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer iemand met een bijstandsuitkering een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere onderdelen van uw uitkering heeft het geen invloed.

Wat betreft de toeslagen en belasntingen is het Rijk op dit moment de mogelijkheden aan het bekijken.

Geef wel altijd door dat u vluchtelingen bij u thuis opvangt.

Waar kunnen kinderen van Oekraïense vluchtelingen bij iemand thuis naar school of de kinderopvang?

Alle kinderen uit gastgezinnen en vanuit Harskamp kunnen naar school in Bennekom (12 tot en met 17 jaar) en Ederveen (4 tot en met 11 jaar).

Voor het vervoer van en naar school zijn de ouders zelf verantwoordelijk. Als het echt niet mogelijk is om vervoer te regelen, kunt u contact opnemen met de gemeente. Dan kijken we samen met de ouders naar een passende oplossing.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u het beste contact opnemen met de internationale schakelklassen. Kijk voor basisschoolleerlingen op de website van de Schakel. Kijk voor leerlingen van het voorgezet onderwijs op de website van het Streek.

Als het onderwijs gestart is, gaan we kijken naar de eventuele mogelijkheden voor kinderopvang.

Waar kan ik me melden als ik iemand uit Oekraïne in dienst wil nemen of daar vragen over heb?

U kunt zich melden bij het Werkgeversservicepunt Regio FoodValley.

Hoe is de medische zorg voor vluchtelingen geregeld?

Als een vluchteling zorg nodig heeft, kunt u in de meeste gevallen gewoon naar een zorgverlener. Op de pagina van de Rijksoverheid vindt u uitleg over de verzekering. Als u gaat werken moet u een eigen verzekering afsluiten.

Vluchtelingen uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. De zorgverlener vindt het burgerservicenummer (BSN-nummer) vanaf 1 augustus 2022 in de verzekeringsgegevens. Als een zorgverlener het BSN-nummer niet kan vinden in het declaratiesysteem, dan wordt de factuur naar het CAK gestuurd. In dat geval worden de kosten vergoed vanuit een subsidieregeling (Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden).

Komt u ergens niet uit, kunt u altijd contact opnemen met vluchtelingenwerk. U kunt daar terecht op het spreekuur met vragen over Oekraïners in Nederland. Dat spreekuur is voor specifieke vragen, ook over hoe dingen geregeld zijn in Ede. Of als u er via internet niet uit komt en even een deskundige wilt spreken Onze medewerkers hebben overzicht over alle regelingen en zaken waarmee Oekraïners en hun gastgezinnen te maken hebben. Ze hebben niet alle antwoorden, maar kunnen wel meedenken. En ze kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties in Ede en Nederland.

  • Telefonisch spreekuur op 0318-687200, maandag t/m vrijdag van 10.00–13.00 uur.
  • Inloopspreekuur: dinsdag en donderdag van 13.00-16.00 uur, vanaf donderdag 24 maart. Adres: Stationsweg 109, Ede.

Mag ik Oekraïense vluchtelingen opvangen in mijn vakantiehuisje op een vakantiepark?

De opvang van de vluchtelingen is uitgeroepen tot een nationale crisis, en wij willen de opvang zoveel mogelijk faciliteren. Formeel is permanente bewoning niet toegestaan op vakantieparken. In dit geval maken wij hiervoor in de gemeente Ede een tijdelijke uitzondering. Vakantieparken zijn bedoeld voor recreatie. Het beleid van de gemeente Ede staat daarom geen permanente bewoning toe op de vakantieparken. Mensen mogen zich niet inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres van een vakantiewoning. Als wij dit constateren, handhaven wij dit normaal gesproken. Omdat de opvang van de vele vluchtelingen is uitgeroepen tot een nationale crisis, maken we een tijdelijke uitzondering op het beleid voor deze vluchtelingen uit Oekraïne.

Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in een vakantiewoning is vanaf nu mogelijk onder de volgende voorwaarden:

  • De opvang is alleen voor Oekraïense vluchtelingen die rechtmatig in Nederland zijn;
  • De vluchtelingen moeten zich bij de gemeente registreren in de BRP, op het adres van de vakantiewoning;
  • De opvang is voor een periode van maximaal zes maanden.

De gemeente kan op deze manier controleren of aan de voorwaarden wordt voldaan. In dat geval handhaven wij tijdelijk niet op de bewoning van een vakantiewoning.

Hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering van de vluchtelingen bij u thuis?

Als uw eigen aansprakelijkheidsverzekering geen schade vergoedt die is veroorzaakt door een vluchteling die bij u thuis wordt opgevangen, dan kan een beroep worden gedaan op een aansprakelijkheidsverzekering voor vluchtelingen bij de gemeente. U komt daar alleen voor in aanmerking als u als gastgezin bent gemeld bij de organisatie TakeCareBnB en na een gesprek door die organisatie als gastgezin bent goedgekeurd. Daarnaast moeten alle gezinsleden beschikken over een verklaring omtrent gedrag (VOG). Schade aan uw eigendommen veroorzaakt door de vluchteling is beperkt meeverzekerd. Uitgesloten is schade die is verzekerd via een andere verzekering, bijvoorbeeld uw inboedelverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voor vluchtelingen bij de gemeente kent de standaard uitsluitingen van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) en vergoedt bijvoorbeeld geen schade veroorzaakt met of door motorvoertuigen.”