Vluchtelingen uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne vluchten veel inwoners hun land uit. In de gemeente Ede vangen we ontheemden uit Oekraïne op. Vluchtelingen hebben hier recht op. Dit recht is vastgelegd in de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne.

Op dit moment vangen we de vluchtelingen op op Legerplaats Harskamp; een terrein van Defensie. Defensie wil dit terrein op termijn zelf weer in gebruik nemen. Gemeente Ede was daarom op zoek naar nieuwe opvanglocaties om de ruim 400 vluchtelingen op Legerplaats Harskamp te verhuizen. Deze locaties hebben we gevonden in Lunteren (voormalige Pro Persona gebouwen en De Wildwal) en in Ede (Landgoed Zonneoord en Zandlaan).

Voor alle Oekraïense vluchtelingen die op dit moment opgevangen worden op de locatie in Harskamp is nu dus andere huisvesting gerealiseerd. Naar verwachting zijn alle vluchtelingen aan het einde van 2024 verhuisd naar de nieuwe opvanglocaties. Defensie neemt Legerplaats Harskamp dan weer zelf in gebruik.

Oekraïners

Er zijn vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit of een permanente Oekraïense verblijfsvergunning. Zij worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van Gemeente Ede. Dat betekent dat zij recht hebben op leefgeld en het gebruik van onze voorzieningen.

Derdelanders

Sommige vluchtelingen hadden in Oekraïne een studie- of werkvisum of een vluchtelingenstatus. Deze mensen noemen we ook wel derdelanders. Derdelanders worden niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders) mogen voorlopig in Nederland blijven. Ze krijgen tijdelijke bescherming tot het Europese Hof van Justitie een uitspraak doet. De Raad van State, het hoogste rechtscollege, gaf begin 2024 aan dat de staatssecretaris de bescherming van derdelanders vanaf 4 maart 2024 mocht beëindigen. Verschillende derdelanders tekenden bezwaar aan tegen het besluit. Daarop besloot de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dat derdelanders in Nederland voorlopig tóch onder de Richtlijn tijdelijke bescherming (RTB) vallen. Derdelanders houden dan ook recht op opvang, leefgeld en medische zorg, en ze mogen blijven werken. Het kan enkele maanden duren voor het Europese Hof van Justitie uitspraak doet.

Meer informatie

Informatie over opvang in de gemeente Ede vindt u hieronder. Deze pagina's worden steeds aangevuld.