Zandlaan Ede

In de gemeente Ede vangen we vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit doen we op Legerplaats Harskamp; een terrein van Defensie. Defensie wil dit terrein op termijn zelf weer in gebruik nemen. Gemeente Ede is structureel op zoek naar nieuwe opvanglocaties.

Gemeente Ede wil het pand aan de Zandlaan 27 huren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Een deel van de vluchtelingen (maximaal 120 mensen) die nu op Legerplaats Harskamp verblijven, gaan we in het pand aan de Zandlaan opvangen. De gemeente wil het pand huren tot maart 2026, met de optie tot verlenging met telkens een jaar.

Het college van burgemeester en wethouders legt het voornemen om het pand aan de Zandlaan 27 te huren, op 16 en 30 mei 2024 voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad gaat dan over de locatie in gesprek.

Als u behoefte heeft de gemeenteraad nog toe te spreken en uw mening mee te geven, kunt u dat mailen naar de griffie van de gemeente Ede via griffie@ede.nl. Zij plannen dit dan in.

Voor het huisvesten van Oekraïners in het pand, moet de eigenaar van het pand een omgevingsvergunning aanvragen. Het gebruik past nu namelijk niet in het geldende omgevingsplan en hier moet tijdelijk van worden afgeweken. Het college mag dit besluit nemen.

De reguliere procedure is van toepassing, wat betekent dat het college 8 weken de tijd heeft om een besluit te nemen. Zodra het college een besluit op de aanvraag heeft genomen, kan hiertegen binnen zes weken bezwaar worden ingesteld. Tegen het daaropvolgende besluit (de beslissing op bezwaar) kan weer beroep worden ingesteld.

Inloopavond voor omwonenden

Op 13 mei 2024 is er een inloopavond voor omwonenden. De inloopavond is bij Het Streek College (Zandlaan 25 in Ede) en duurt van 19:30 uur tot 21:30 uur. Omwonenden zijn van harte welkom om in gesprek te gaan met onder anderen burgemeester René Verhulst, met de begeleiding van de opvang van Oekraïners in Harskamp, met de wijkagent en met medewerkers van Gemeente Ede die zich bezighouden met veiligheid en het vergunningsproces. U kunt binnenlopen tussen 19:30 uur en 21:30 uur. De burgmeester zal de avond openen rond 19:45 uur. Aanmelden is niet nodig.

Klankbordgroep

Bij andere opvanglocaties werkten we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook hier een klankbordgroep oprichten. Die komen regelmatig samen om te bespreken wat er speelt. Zo kan er gelijk bijgestuurd worden bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen buurtbewoners zitting nemen. U kunt zich hiervoor aanmelden via opvanglocatiezandlaan@ede.nl.

Waarom kiest de gemeente voor deze locatie?

We hebben gekeken naar beschikbaarheid, voldoende omvang, bereikbaarheid en spreiding over de gemeente.

Hoe wordt het pand ingericht?

We proberen om zoveel mogelijk vluchtelingen een eigen toilet en doucheruimte te geven. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk ruimte te maken waar gekookt kan worden. Zo kunnen de vluchtelingen zo zelfstandig mogelijk wonen en leven. Om dit mogelijk te maken, kan het zijn dat we woonunits soms samenvoegen, of juist opsplitsen. Het wordt een flexibele mix daarvan, omdat we ons willen aanpassen aan de situatie.

Wat biedt de gemeente de vluchtelingen op deze locatie?

Op de locatie worden geen voorzieningen geboden. Het gaat om onderdak. Wel is er begeleiding.

Hoe lang is het pand beschikbaar voor Oekraïne-opvang en wat gebeurt er daarna?

We huren het pand tot maart 2026, met de optie tot verlenging van telkens een jaar. De vraag naar en behoefte van huisvesting voor Oekraïense ontheemden laat zich moeilijk voorspellen. Omdat we het pand huren en geen eigenaar zijn, heeft Gemeente Ede niets te zeggen over het gebruik van het pand als de Oekraïense vluchtelingen vertrekken.

Wie komt er naar deze locatie?

Het gaat om Oekraïense vluchtelingen die al twee jaar op Legerplaats Harskamp worden opgevangen. Deze mensen zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Veel van hen werken hier en de Oekraïense kinderen gaan in de gemeente Ede naar school.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

Het gaat om maximaal 120 mensen.

Wanneer komen de vluchtelingen naar het pand?

Eerst moet een (tijdelijke) omgevingsvergunning worden verkregen om bewoning van het pand mogelijk te maken. Als dit geregeld is, wordt het pand geschikt gemaakt voor tijdelijke opvang. We verwachten dat de vluchtelingen halverwege 2024 hier naartoe kunnen.

Hoe lang worden de vluchtelingen hier opgevangen?

Het uitgangspunt is nu dat het pand tot maart 2026 gebruikt wordt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maar dit hangt ook af van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Er is een optie tot verlenging van de huur met telkens een jaar.

Waarom kunnen de Oekraïense vluchtelingen niet meer op Harskamp blijven?

De vluchtelingen worden al twee jaar opgevangen op Legerplaats Harskamp. Defensie heeft aangegeven dat ze het terrein op termijn zelf weer nodig heeft.

Waarom gaan de vluchtelingen niet naar een andere gemeente?

Veel van de Oekraïense vluchtelingen werken in de gemeente Ede en hun kinderen gaan in Ede naar school. Daarbij is elke gemeente verplicht om een aantal Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Wordt er gezocht naar permanente plek voor deze vluchtelingen?

Op dit moment wordt niet gezocht naar een permanente plek. Het kan zijn dat deze mensen in Nederland willen blijven. In dat geval worden zij ‘regulier woningzoekende’ en hebben - net als andere woningzoekenden - een eigen verantwoordelijkheid in het voorzien van huisvesting.

Is er begeleiding aanwezig op deze opvanglocatie?

Bij elke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne werken we met een locatieverantwoordelijke, woonbegeleiders en een beheerplan. In het beheerplan worden gemaakte afspraken over de opvang vastgelegd. In het beheerplan staan bijvoorbeeld afspraken over de omgeving, veiligheid en verkeer. In het beheerplan wordt ook de werkwijze op locatie vastgelegd, waaronder de huisregels. Er is al een beheerplan voor de opvanglocatie in Harskamp, maar we zullen dat plan per locatie en op basis van de omstandigheden aanpassen.

Is er beveiliging aanwezig op de locatie?

Dit gaat afhankelijk van de grootte en inrichting van de huisvesting bepaald worden.

Zijn er regels op de locatie?

Voor de locatie zullen huis-/veiligheidsregels gemaakt worden.

Wat doet gemeente Ede om overlast te voorkomen?

Er wordt een beheerplan opgesteld. In het beheerplan worden gemaakte afspraken over de opvang vastgelegd. In het beheerplan staan bijvoorbeeld afspraken over de omgeving en veiligheid. In het beheerplan wordt ook de werkwijze op locatie vastgelegd, waaronder de huisregels. Op basis van het beheerplan worden gericht maatregelen getroffen, waaronder de aanstelling van een aanspreekpunt.

Hoe blijf ik met de gemeente in gesprek bij eventuele overlast?

Er is een telefoonnummer van de opvanglocatie dat u altijd kunt bereiken. Dit nummer wordt op termijn met u gedeeld.

Bij andere opvanglocaties werkten we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook hier een klankbordgroep oprichten. Die komen regelmatig samen om te bespreken wat er speelt. Zo kan er gelijk bijgestuurd worden bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen buurtbewoners zitting nemen. U kunt zich hiervoor aanmelden via opvanglocatiezandlaan@ede.nl.

Hoe ziet het proces in de gemeenteraad eruit?

De gemeenteraad zal naar verwachting op 16 en 30 mei 2024 over de opvanglocatie in gesprek gaan. Als u behoefte heeft de gemeenteraad nog toe te spreken en uw mening mee te geven, kunt u dat mailen naar de griffie van de gemeente Ede via griffie@ede.nl. Zij plannen dit dan in.

Hoe ziet het proces rond de omgevingsvergunning eruit?

Voor het huisvesten van Oekraïners in het pand, moet de eigenaar van het pand een omgevingsvergunning aanvragen. Het gebruik past nu namelijk niet in het geldende omgevingsplan en hier moet tijdelijk van worden afgeweken. Het college mag dit besluit nemen. De reguliere procedure is van toepassing, wat betekent dat het college 8 weken de tijd heeft om een besluit te nemen.

Kan ik bezwaar maken?

Zodra het college een besluit op de aanvraag van de omgevingsvergunning heeft genomen, kan hiertegen binnen zes weken bezwaar worden ingesteld. Tegen het daaropvolgende besluit (de beslissing op bezwaar) kan weer beroep worden ingesteld.

Hoe wordt de buurt de komende tijd meegenomen in besluiten/ontwikkelingen rond de opvang?

Deze pagina wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie. Als er een vergunning wordt afgegeven, wordt dit gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen of op deze website met bekendmakingen. Bij vragen kunt u ook contact met ons opnemen door ons te bellen op 14 0318 (op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur).