Crisisnoodopvang Galvanistraat nog 1 jaar open

Sinds 1 maart 2023 is er aan de Galvanistraat 9 een crisisnoodopvang (CNO) gevestigd voor maximaal 111 asielzoekers. De gemeente Ede heeft deze locatie gehuurd tot 1 maart 2024. De behoefte aan opvangplekken is echter nog steeds groot. Daarom heeft het college het voornemen uitgesproken de crisisnoodopvang te verlengen met de termijn van een jaar. Dit voornemen is mede gebaseerd op een draagvlakonderzoek bij omwonenden. Hieruit blijkt dat het merendeel van de omwonenden geen of nauwelijks overlast ervaart. Daarnaast is de meerderheid van mening dat een verlenging van de opvang mogelijk is onder bepaalde voorwaarden. 

Draagvlakonderzoek

Uit het onderzoek blijkt over het algemeen dat inwoners relatief weinig merken van de crisisnoodopvang en haar bewoners. Als inwoners ervaringen met de bewoners van de opvang hebben, dan betreft het veel vaker positieve dan negatieve ervaringen. Er zijn weinig problemen: de meeste omwonenden ervaren geen overlast. Er is ruim voldoende draagvlak voor een eventuele verlenging van de crisisnoodopvang, al dan niet onder voorwaarden.

Verlenging geen uitbereiding

Mede op basis van de uitkomsten van dit onderzoek heeft het college het voornemen om de crisisopvang te verlengen tot 1 maart 2025. Ook vraagt de gemeente een vergunning aan om deze verlenging mogelijk te maken. Het college heeft besloten de crisisnoodopvang niet uit te breiden.

Op 1 februari bespreekt het college dit voornemen met de gemeenteraad. Als er binnen de raad geen draagvlak is voor dit besluit, kijkt het college er opnieuw naar.

Meer informatie over de crisisnoodopvang vindt u op ede.nl/cno. Op deze website worden ook de uitkomsten van het draagvlakonderzoek gepubliceerd.