Ede geeft starters een steuntje in de rug

De starterslening is weer beschikbaar in Ede. Starters op de woningmarkt kunnen tot maximaal € 30.000 lenen voor de aankoop van een woning in de gemeente Ede. De starterslening is één van de maatregelen die in Ede is genomen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren.

Wat is een starterslening?

De starterslening is een hypothecaire lening die starters op de woningmarkt gebruiken om hun eerste woning aan te kopen en wordt afgesloten naast een eerste hypotheek bij een bank. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en de hypotheek die de starter maximaal kan krijgen bij de bank.

Steuntje in de rug

Afgelopen jaren zijn de prijzen van koopwoningen sterk gestegen. Voor iemand die al een koopwoning heeft is dit niet zo’n probleem, omdat de huidige woning ook in waarde is gestegen. Maar voor starters wordt het steeds moeilijker om hun eerste koopwoning te kunnen betalen. Bovendien hebben starters vaak een lager inkomen dan doorstromers die al langere tijd werken. Starters kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken.

Voor wie

Starters komen in aanmerking voor een lening van maximaal € 30.000 als zij een eerste koopwoning willen kopen in de gemeente Ede. De woning mag maximaal € 355.000 kosten. De lening kan worden aangevraagd via www.ede.nl/starterslening. Daar is ook meer informatie beschikbaar.

Wethouder Bram van der Beek: “Er zijn momenteel weinig woningen beschikbaar en de prijzen zijn hoog. Zeker voor starters is het heel moeilijk om een koopwoning te kunnen betalen. Fijn dat de starterslening nu beschikbaar is voor een mooie start van de woon carrière.”

De starterslening is één van de manieren om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren. De gemeente Ede heeft de afgelopen jaren nog meer maatregelen ingevoerd om dit te bereiken. Enkele jaren geleden is de Koopgarantregeling ingevoerd, waarbij de gemeente de grond bij een koopwoning in erfpacht uitgeeft. Daarnaast stimuleert de gemeente betaalbare woningbouw door afspraken te maken over het aantal betaalbare woningen bij nieuwbouwprojecten met corporaties en ontwikkelaars.