Jan Hilgerspenning voor Angeline van de Kraats

Op vrijdagavond 22 december heeft Angeline van de Kraats de Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze gemeentelijke onderscheiding uit bij speeltuin De Drie Essen.

Mevrouw van de Kraats is werkzaam bij Sportservice De Vallei en is al vele jaren actief als vrijwilliger in Ede.

Angeline van der Kraats is opgegroeid met vrijwilligerswerk en mantelzorg. Ze hielp met haar familie in de speeltuin en op de voetbalclub in haar toenmalige woonplaats Wageningen. Na haar verhuizing naar Ede heeft ze haar vrijwilligerswerk doorgezet. Zo zat ze lange tijd in de bewonerscommissie van de Langenhorstflats, was ze lid van de oudercommissie op de school van haar dochter en deed ze jeugdwerk in kerkgemeenschap De Open Hof.

In 2001 was Angeline medeoprichter van speeltuinvereniging De Drie Essen. Haar doel was om een fijne en veilige plek te creëren waar kinderen in de wijk Veldhuizen kunnen spelen. In haar zoektocht naar meer fijne speelplekken in de wijk ging ze aan de slag als vrijwilliger van het toenmalige Sportservice Ede (Nu Sportservice De Vallei). Ze organiseerde sport- en spelactiviteiten voor kinderen. In 2007 kwam ze in dienst bij Sportservice Ede.  

Via haar dochter raakte Angeline van de Kraats in 2012 betrokken als vrijwilliger bij het Rode Kruis. In 2018 ging zij samen met haar dochter EHBO lessen geven aan de jeugd. Samen hebben zij de jeugd-EHBO bij het Rode Kruis Ede nieuw leven ingeblazen en sindsdien zijn ze bij diverse evenementen aanwezig als hulpverlener. Sinds 2019 begeleidt Angeline jaarlijkse een activiteitenweek tijdens de Kindervakantieweek op Terschelling.

Zowel als vrijwilliger als vanuit haar functie zet Angeline altijd een stapje extra. Ze staat voor iedereen klaar. Zo was Angeline aanwezig als hulpverlener in het overstromingsgebied Limburg, voorziet ze vluchtelingen van kleding en was ze tijdens de coronaperiode vrijwilliger.

Kortom, Angeline van de Kraats is een echte vrijwillige duizendpoot. Voor haar jarenlange inzet ontvangt zij de Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede. De uitreiking vindt plaats tijdens haar verjaardagsfeest in het gebouw van de mede door haar opgerichte speeltuin De Drie Essen.

Jan Hilgerspenning

De Jan Hilgerspenning is een gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Meer informatie over de penning

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via lintjes@ede.nl