Jan Hilgerspenning voor initiatiefnemers Ede viert Kerst

De initiatiefnemers van Ede viert Kerst, Jan en Jeltje Gieles, hebben een Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze gemeentelijke onderscheiding uit te midden van een honderdtal ouderen die genoten van een kerstmaaltijd. Dit werd voor de tweede keer georganiseerd in Het Streek College.

In 2020 wilde het echtpaar Gieles gezamenlijke kerstmaaltijden voor ouderen organiseren om de eenzaamheid tijdens de kerstdagen te verlichten. Omdat zij dit duurzaam wilden ontwikkelen, zochten zij samenwerking met de gemeente en Malkander. Ede viert Kerst was geboren!

De eerste editie was, ondanks coronatijd, een succes. Verschillende restaurants deden mee en kookten de sterren van de hemel. Veel ouderen genoten thuis van een kerstdiner. Speciaal voor deze gelegenheid geworven vrijwilligers brachten de diners aan huis en soms aten ze zelfs mee (op anderhalve meter afstand). Het jaar erna werd ingestoken op dineren in de restaurants, zodat er ook meer ontmoetingen mogelijk waren. Helaas werd dit initiatief door een nieuwe lockdown afgebroken. Zodra het weer mogelijk was, werden de diners alsnog in de restaurants georganiseerd.

Vorig jaar kon er weer een echte Ede viert Kerst in Het Streek plaatsvinden. Het leuke aan deze editie was dat ook leerlingen van het Streek meehielpen, bijvoorbeeld in de keuken en bij de bediening. Er kwam ook ruimte voor entertainment waardoor er nog meer partijen aanhaakten. Daardoor begint Ede viert Kerst in te bedden in onze samenleving. Onderwijs, zorg- en welzijnsinstellingen, bedrijven en gemeente werken samen om inwoners een onvergetelijke avond te bezorgen. Ede viert Kerst is niet meer weg te denken!

Naast Ede vier Kerst is het echtpaar Gieles al vele jaren betrokken bij diverse projecten in Ede. Zoals het opzetten van de Skill school en het Leger des Heils. Ook is Jeltje Gieles al 16 jaar vrijwillig penningmeester van gezondheidscentrum Veldhuizen.

Jan Hilgerspenning

De Jan Hilgerspenning is een gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Meer informatie over de penning

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via lintjes@ede.nl