Jan Hilgerspenning voor Wereldvrouwen Bouchra Lahrech, Zohra Cheklaoui en Waed Al Kuteifan

Op 27 oktober hebben  Bouchra Lahrech, Zohra Cheklaoui en Waed Al Kuteifan de Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze gemeentelijke onderscheiding uit op een bijeenkomst georganiseerd door werkgroep Wereldvrouwen in buurthuis De Meerpaal.

Deze drie dames zijn de drijvende krachten achter Stichting Sabiel en betekenen veel voor vrouwen met een migratieachtergrond in Ede.

Stichting Sabiel

In 2010 richtte mevrouw Lahrech stichting Sabiel op voor betere kansen voor opgroeiende jeugd met een niet-westerse achtergrond in Ede en omstreken. Stichting Sabiel ondersteunt vrouwen en jongeren met diverse trainingen op het gebied van opvoeding, gezondheid onderwijs en schuldhulpverlening. Voorbeelden van succesvolle projecten zijn Jongeren in hun kracht en de Big Sis meidengroep. Stichting Sabiel verzorgt taallessen, spreekuren, naailessen en sportlessen.

Mevrouw Lahrech

Bouchra Lahrech inspireert, verbindt en bouwt bruggen tussen culturen in Ede. Als oprichter en directeur van Stichting Sabiel zorgt zij dankzij creatieve projecten en haar brede netwerk in kleine stappen voor grote veranderingen.

Mevrouw Cheklaoui

Zohra Cheklaoui luistert, signaleert en verbindt. Met haar eigen ervaring als eerste generatie migrant is zij een vrouw met visie. Zij is als aanspreekpunt voor vrouwen in de wijk Ede Zuid en bestuurslid van de stichting Sabiel een bekend gezicht in Ede. Al 48 jaar staat zij klaar voor anderen.

Mevrouw Al Kuteifan

Waed Al Kuteifan is een echte doorzetter en verbinder. Sinds zij in 2014 naar Nederland verhuisde zet zij zich in voor de Syrische gemeenschap in Ede. Zij weet wat er speelt en is altijd beschikbaar als tolk, (cultuur)vertaler en praatmaatje.

Wereldvrouwen

Vanuit de werkgroep Wereldvrouwen werken Stichting Sabiel, de Afrikaanse vereniging, de Syrische vereniging en de Somalische vereniging samen door vooral informatieve bijeenkomsten te organiseren. Onder andere de ‘internationale vrouwendag’ in maart  en de ‘week van de opvoeding’.

De uitreiking vindt plaats tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst in het teken van de Week van de Opvoeding in buurthuis De Meerpaal.

Jan Hilgerspenning

De Jan Hilgerspenning is een gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Meer informatie over de penning

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via lintjes@ede.nl