Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
- Voor kinderen vanaf 2,5 jaar met het risico op een onderwijsachterstand is er voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in de peuteropvang (voorschools) en groep 1 en 2 van de basisschool (vroegschools).
- Het risico op een onderwijsachterstand komt bijvoorbeeld doordat deze peuters een taal- of ontwikkelingsachterstand hebben.
- De bedoeling van voorschoolse educatie (VVE-peuteropvang) is om de achterstand vroeg tegen te gaan. Zo kan uw kind spelenderwijs de achterstand inhalen voordat hij of zij naar de basisschool gaat.
- Ook als uw peuter geen achterstand heeft, is het mogelijk om gebruik te maken van voorschoolse educatie. Voor elke peuter is het leerzaam spelenderwijs voorbereid te raken op de basisschool.
- De gemeente subsidieert VVE-peuteropvang. Ook betaalt u zelf een (kleine) inkomensafhankelijke bijdrage.
- Vroegschoolse educatie is voor kleuters uit groep 1 en 2 van de basisschool. Zo haalt uw kind de achterstand in voordat het naar groep 3 gaat. De basisschool is verantwoordelijk voor de vroegschoolse educatie.
- Alleen VVE-geregistreerde kindcentra in Ede mogen voorschoolse educatie aanbieden. Deze kindcentra voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Alleen bij die kindcentra krijgt u subsidie voor de VVE-opvang.
Indicatie
Het consultatiebureau geeft aan of er voor uw peuter een VVE-indicatie wordt afgegeven. De jeugdverpleegkundige doet dat als hij of zij denkt dat er sprake is van een taal- of ontwikkelingsachterstand.
Uren en kosten
Ouders kunnen bij de geregistreerde kindcentra voor maximaal 16 uur per week VVE-opvang afnemen. Bij sommige wordt nu alleen nog tussen de 10-16 uur VVE-opvang aangeboden. In 2020 verandert dit. In 2020 kunt u bij elk kindcentrum in Ede 16 uur VVE-peuteropvang afnemen.
Subsidie en kosten bij een VVE-indicatie
Voor een peuter met een VVE-indicatie betaalt u voor de eerste 8 uur een inkomensafhankelijke bijdrage. De rest van de kosten van deze 8 uur wordt gesubsidieerd door de gemeente Ede. De laatste 8 uur zijn gratis.
Subsidie en kosten zonder VVE-indicatie
Voor een peuter zonder een VVE-indicatie betaalt u voor de eerste 8 uur een inkomensafhankelijke bijdrage. De rest van de kosten voor deze 8 uur wordt gesubsidieerd door de gemeente Ede. De laatste 8 uur dient u geheel zelf te betalen. U bent niet verplicht de laatste 8 uur af te nemen.
Kindcentra
We geven subsidie voor de uren voorschoolse educatie aan de volgende kindcentra:
- Spelenderwijs Ede
- Partou kinderopvang
- Kinderopvang Bijdehandjes
- Peuetropvang Duimelotje
- Kinderopvang Prins Vleermuis
- Peuterspeelzaal Benjamin
- KindRijk
- Peuteropvang de Regenboog
Tegemoetkoming kosten
Voor een gedeelte van de eigen bijdrage kunt u een tegemoetkoming in de kosten aanvragen. Dat geldt voor kinderen met en zonder VVE-indicatie.
Heeft u recht op kinderopvangtoeslag?
Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag krijgt u een deel van de kosten terug via de Belastingdienst. U kunt deze toeslag aanvragen via www.toeslagen.nl. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag?
Als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag betaalt u een bedrag aan het kindcentrum waarvan automatisch al een bijdrage van de gemeente is afgetrokken. Voor de berekening van die bijdrage kijken we naar de hoogte van het inkomen. Dit regelt u niet bij de gemeente, maar met het kindcentrum.