Parkeerbelasting

  • U betaalt parkeerbelasting voor het parkeren van uw auto in gebieden waar betaald parkeren geldt.
  • U betaalt parkeerbelasting bij de parkeerautomaat of met een parkeerapp op uw mobiele telefoon. U kunt ook gebruik maken van een geldige parkeervergunning voor een bepaalde locatie.
  • Leg een parkeerkaart, vergunning of gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar achter de voorruit wanneer u uw auto parkeert.
  • Betaalt u niet, dan kunt u een bekeuring krijgen.
Een parkeervergunning aanvragen

  • Hoeveel parkeerbelasting u betaalt, is afhankelijk van het gebied waar u parkeert.
  • Betaalt u niet, terwijl u parkeert in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een parkeerbon krijgen. De kosten van een parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelasting) zijn € 78,80 plus het uurtarief van € 2,40.

Als u een parkeerbon (bekeuring) heeft gehad, vindt u meestal een kaartje achter de ruitenwissers van uw voorruit. Later ontvangt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting (betaald parkeren) of een bekeuring via het Centraal Justitieel Incassobureau.

Het heeft geen zin om bezwaar te maken tegen een naheffingsaanslag in de volgende gevallen:

  • De parkeerautomaat werkt niet. U moet dan bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat een parkeerkaartje halen, gebruik maken van de parkeerapp of ergens anders parkeren. Parkeert u toch zonder te voldoen aan de parkeerbelasting, dan kunt u een naheffingsaanslag krijgen.
  • U was geld aan het wisselen. U moet direct na het parkeren van uw auto betalen voor uw parkeerplaats. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om voldoende kleingeld bij u te hebben.

Toch bezwaar maken

Heeft u een andere reden om bezwaar te maken tegen de parkeerbon? Doe dan het volgende:

  • Neem altijd eerst contact op met de afdeling Belastingen als u bezwaar wilt maken tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting. Er zijn bedrijven die gratis bezwaar voor u willen maken. Deze bedrijven zorgen ervoor dat u uiteindelijk meer belasting betaalt, omdat ze hoge kostenvergoeding claimen bij de gemeente. Een bezwaar dat is ingediend via deze bedrijven wordt niet vaker toegekend dan een bezwaar dat u zelf maakt.
  • Maak eenvoudig bezwaar via de digitale belastingbalie.(Verwijst naar een externe website) U logt in met uw DigiD. Dit kan ook als u niet in gemeente Ede woont.
  • Bezwaar maken kan ook per brief. Daarin zet u waarom u bezwaar maakt, wat het aanslagnummer is en wat het subjectnummer is. Stuur de brief naar: De Heffingsambtenaar gemeente Ede, Postbus 9022, 6710 HK Ede. 

Welke gegevens vragen wij van u?

Wij vragen altijd om uw Burgerservicenummer (BSN), achternaam, postcode, huisnummer, straatnaam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Het kán zijn dat wij meer gegevens nodig hebben, omdat uw bezwaar niet duidelijk of concreet genoeg is. Dan leest u dit in de ontvangstbevestiging die u van ons ontvangt.

Waarom vragen we deze gegevens?

Deze gegevens hebben wij nodig om u te kunnen identificeren en op uw bezwaar te reageren.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

We gebruiken uw gegevens alleen voor de behandeling van uw bezwaar. De medewerkers die betrokken zijn bij de afhandeling van uw bezwaar ontvangen uw bezwaar en uw gegevens.