Trouwen of geregistreerd partnerschap

 • U gaat trouwen of u wilt uw partnerschap registreren.
 • Niet alle landen accepteren een geregistreerd partnerschap. Bent u van plan te verhuizen naar het het buitenland, informeer dan eerst bij de ambassade van het betreffende land of zij dit erkennen.
 • Meld dit in de gemeente waar u de ceremonie houdt.
 • Trouwt u in Ede, meld het dan digitaal. Lukt het u niet om dit digitaal te doen? Maak dan een afspraak bij de balie Publiekszaken.
 • Indien u niet in huis Kernhem trouwt, heeft u altijd een formulier 'akkoordverklaring (pdf, 58 KB)' nodig om uw huwelijksreservering te doen
 • Regel direct de trouwlocatie, trouwambtenaar, datum en het tijdstip en het naamgebruik.
 • Let op: zonder kopie legitimatiebewijs van de getuigen kunt u geen huwelijksreservering doen.
huwelijk of partnerschap melden

Gratis huwelijk of partnerschap

Een gratis huwelijk of partnerschap is eenvoudig. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten en bestaat alleen uit het formele gedeelte van een huwelijksvoltrekking. Er is dus geen toespraak. Een gratis huwelijk/partnerschap kan alleen op maandag- en dinsdagochtend om 8:45 uur. De ceremonie vindt plaats in een kleine spreekkamer en is alleen voor het bruidspaar en getuigen. Er mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het bruidspaar, de getuigen, kinderen en de fotograaf. U meldt zich hiervoor via bovenstaande knop 'Voorgenomen huwelijk melden'.

Een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een administratief huwelijk is een goedkope manier om te trouwen of een partnerschap te registreren. Dit gebeurt in een kleine spreekkamer op de afdeling Publiekszaken. Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het bruidspaar, de getuigen, kinderen en de fotograaf. Het huwelijk of partnerschap wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken en de ceremonie duurt maximaal 15 minuten. U kunt maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 12:00 uur een administratief huwelijk laten voltrekken of een partnerschap registreren. U meldt zich hiervoor via bovenstaande knop 'Voorgenomen huwelijk melden'.

Wat moet u weten?

 • De trouwambtenaar neemt van tevoren geen contact met u op en houdt geen persoonlijke toespraak.
 • U kunt niet zelf de trouwambtenaar kiezen.

Huis Kernhem is de trouwlocatie van de gemeente. Wilt u de trouwzaal in huis Kernhem bezichtigen? Elke maand is er een kijkavond. Er is dan iemand aanwezig die uw vragen kan beantwoorden. Ook kunt u de muziek testen. Via het aanmeldformulier meldt u zich aan voor deze avond.

Naast Huis Kernhem kunt u ook terecht op de onderstaande officiële trouwlocaties. Via de knop 'Voorgenomen huwelijk melden' vindt u informatie en foto's van alle trouwlocaties. Houd er rekening mee dat u wel moet betalen voor de huur van deze locaties.

 • Kasteel Hoekelum, Bennekom
 • Restaurant Buitenzorg, Ede
 • Partyrestaurant De Veenderhoeve, De Klomp
 • Parkhotel Hugo de Vries, Lunteren
 • Het Uilenbos, Lunteren

Wilt u op een van deze locaties trouwen? Dan vult u de akkoordverklaring (pdf, 58 KB) in. De eigenaar van de locatie geeft dan aan dat hij of zij akkoord is met de datum en het tijdstip. U moet ook een akkoordverklaring invullen als u niet op een officiële gemeentelijke trouwlocatie wil trouwen. Deze locatie kan dan eenmalig als trouwlocatie worden benoemd. Het ingevulde formulier stuurt u mee bij het melden van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Een trouwambtenaar sluit het huwelijk of geregistreerde partnerschap. In Ede is het mogelijk om te kiezen uit een aantal trouwambtenaren. Zij stellen zich voor via de knop 'voorgenomen huwelijk melden'. Let op: uw keuze is alleen een voorkeur. Als de door u gekozen trouwambtenaar op uw huwelijksdag niet kan, wijzen wij u een ander toe. Hierbij houden wij uiteraard rekening met uw eerdere voorkeur.

U kunt ook zelf een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) laten benoemen voor uw dag. Deze moet dan al wel werkzaam zijn als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand in een andere gemeente. Vul hiervoor het formulier (pdf, 78 KB) in en doe het verzoek minimaal zes weken voor uw trouwdag.

Kosten trouwen of geregistreerd partnerschap    
Ma t/m vrij tussen 9:00 en 17:00 uur € 549,90  
Ma t/m vrij na 17:00 uur en op zaterdag € 179,85 extra  
Ma, di, do, vr om 12:00 uur (administratief) € 164,35  
Trouw- of partnerschapsboekje € 20,00  
Getuigen geregeld door de gemeente (per getuige) € 25,60  
Eenmalige BABS € 148,20  

Wilt u de datum of tijd van de ceremonie wijzigen, of andere getuigen opgeven? Dan moet u daar in sommige gevallen voor betalen. Dit kan op de volgende manieren:

 • Stuur een brief en een kopie van uw legitimatiebewijs naar Gemeente Ede, afdeling Burgerzaken en Receptiebalies, Postbus 9022, 6710 HK Ede.
 • Kom langs bij de balie Publiekszaken. Neem dan ook een geldig legitimatiebewijs mee.
 • Vul het contactformulier op onze website in. Wilt u iets wijzigen en vindt uw huwelijk binnen twee weken plaats? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Uw melding van een voorgenomen huwelijk is 1 jaar geldig. Wilt u uw trouwdatum verzetten? Dan kan dat alleen als de nieuwe datum binnen een jaar na de melding plaatsvindt. Is de nieuwe datum meer dan een jaar na de melding van uw voorgenomen huwelijk? Dan wordt de eerste datum geannuleerd en moet u een nieuwe melding aanmaken.

Annuleren van de datum

Wilt u de gereserveerde datum annuleren? Dan betaalt u een deel van de kosten voor die dag. Hoeveel dit is, hangt af van het moment van annuleren:

 •  Tot drie maanden van te voren: 10% van het totale bedrag;
 • Tussen drie maanden en zes weken van te voren: 25% van het totale bedrag;
 • Tussen zes weken en één week van te voren: 75% van het totale bedrag;
 • Binnen één week van te voren: 100% van het totale bedrag.
 • Bij het annuleren van een gratis huwelijk binnen drie weken vóór de afgesproken datum: € 100,-

Annuleren van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan alleen schriftelijk.

De brief  (samen met een kopie van uw legitimatiebewijs) kunt u sturen naar:

Gemeente Ede
Afdeling Burgerzaken en Receptiebalies
Postbus 9022
6710 HK Ede

Vermeld in de brief:

 • de datum van het geplande huwelijk of geregistreerd partnerschap;
 • uw naam;
 • de naam van uw partner;
 • het rekeningnummer waar wij de leges op kunnen terugstorten;
 • de reden van de annulering.

U trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aan gaat. Dat betekent dat uw bezittingen of schulden van voor het huwelijk, van u alleen blijft. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

De dienstverlening van de afdeling publiekszaken bestaat uit vele onderwerpen waaronder geboorte, huwelijk, overlijden en verhuizing.
Wij zijn verplicht uw persoonsgegevens te verwerken om onze dienstverlening voor u als inwoner uit te voeren.

Welke gegevens verwerken wij?

Wij verwerken altijd uw naam, adres, woonplaats en Burgerservicenummer. Afhankelijk van het onderwerp waarover u contact heeft met ons verwerken wij nog persoonsgegevens die voor dit onderwerp nodig zijn.

Waarom verwerken we deze gegevens?

Dit zijn wij verplicht vanuit wet- en regelgeving.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

Wij gebruiken de gegevens alleen voor het onderwerp waarover u contact met ons heeft. De medewerkers die hierbij betrokken zijn krijgen uw persoonsgegevens en verwerken die gegevens voor bijvoorbeeld het wijzigen van uw adres of het registreren van de geboorte van uw kind.