Herinrichting Stationsweg

De Stationsweg verbindt station Ede-Wageningen met het centrum van Ede. De weg wordt onderdeel van het Pico Bello Pad tussen Ede en Wageningen. We verwachten in de toekomst meer fietsers op de Stationsweg. Daarom maken we van de Stationsweg een fietsstraat met autoverkeer in twee richtingen.

Het station Ede-Wageningen is verplaatst. Er komt een nieuwe fietstunnel op de plek waar eerder de voetgangerstunnel was. Zo wordt het mogelijk om via de Stationsweg en de Oude Bennekomseweg naar de Bennekomseweg te fietsen. Daarna kunt u doorfietsen naar Bennekom en Wageningen.

Fietsvriendelijker maken

De Stationsweg is nu niet geschikt voor grote aantallen fietsers. Er wordt te hard gereden, er gebeuren veel (bijna)-ongelukken en er is te veel gemotoriseerd verkeer. Daarom richten we de Stationsweg opnieuw in. De Stationsweg wordt in twee richtingen een groene fietsstraat. Op de nieuwe fietsstraat kunnen ook auto's blijven rijden. De maximale snelheid gaat omlaag van 50 kilometer per uur naar 30 km per uur. Onder het kopje 'Documenten' vindt u de ontwerpen van de Stationsweg.

De gemeenteraad heeft extra geld beschikbaar gesteld om planten, struiken en bomen langs de Stationsweg te planten. We doen dit met groen dat past bij de geschiedenis van de Stationsweg. Naast de weg is weinig ruimte voor bomen. Dit komt door de ondergrondse kabels en leidingen die daar onder de grond liggen. Daarom hebben we (in overleg met tuineigenaren) planten en bomen in tuinen langs de Stationsweg geplant. Hierdoor ziet de Stationsweg er nog groener uit en staan er ook in de toekomst bomen langs de weg.

  • 14 oktober - 14 november 2024:
    • Beukenlaan tot Larixlaan inclusief kruising Ericalaan-Beukenlaan
  • 14 november - 6 december 2024:
    • Telefoonweg tot Beukenlaan
  • 9 december 2024 - 24 januari 2025:
    • Larixlaan tot Dennenlaan
  • 24 januari - 7 februari 2025:
    • Dennenlaan tot Berkenlaan
  • 10 februari - 7 maart 2025:
    • Berkenlaan tot Ariënsweg
  • 10 maart - 21 maart 2025:
    • Prins Bernhardlaan tussen Stationsweg en spoorwegovergang

De planning kan veranderen, bijvoorbeeld door het weer. 

Waar wordt er precies gewerkt en wat wordt er gedaan?

Er wordt gewerkt op de Stationsweg, vanaf de Telefoonweg tot de Ariënsweg. Het eerste stuk van de zijwegen Beukenlaan, Ericalaan en Berkenlaan worden ook opnieuw ingericht. Tot slot is er ook onderhoud nodig aan de Prins Bernhardlaan. We vervangen  daar de bovenste laag asfalt (tussen de Stationsweg en de spoorwegovergang). 

Hoelang duurt het werk?

We starten op maandag 14 oktober 2024 en we verwachten begin april 2025 klaar te zijn. Als het weer meezit, is het werk misschien eerder klaar.

Worden er straten afgesloten en hoe word ik omgeleid?

Ja, de Stationsweg is tussen 14 oktober 2024 en begin april 2025 elke keer gedeeltelijk afgesloten. Het werk gebeurt namelijk in 5 fasen. We sluiten de Stationsweg af met hekken op de locatie waar gewerkt wordt. De rest van de straat is dan wel bereikbaar. Via gele borden zijn de omleidingen te volgen. De omleiding voor auto’s loopt tijdens alle fasen een deel over de Klinkenbergerweg. Verder verschilt de omleiding per fase. In het begin worden er overdag ook verkeersregelaars ingezet. 

Geldt de afsluiting ook voor fietsers en voetgangers?

Ja, fietsers krijgen een aparte fietsomleiding die met gele borden is aangegeven. Fietsers leiden we zo kort mogelijk om, dat is vaak langs het spoor (Valleilijn). Voetgangers kunnen er altijd langs.

Hoe kom ik in het centrum van Ede?

Als u met de auto of fiets komt, kunt u het beste de Klinkenbergerweg blijven volgen vanuit het zuiden. Vanaf het kruispunt Breelaan of Arnhemsweg kunt u naar het centrum afslaan. Via de Telefoonweg, de Molenstraat en de Raadhuisstraat blijft het centrum gewoon bereikbaar.

Kan ik nog met de bus reizen naar het centrum van Ede en verder?

Ja, voor het openbaar vervoer verandert er bijna niets. Alleen buslijn 5 rijdt de eerste twee maanden tijdelijk om via de Breelaan, maar alle bushalten blijven in gebruik.

Mijn bestemming ligt in de buurt van de werkzaamheden. Hoe kom ik daar?

U kunt de normale reis plannen, met borden wordt u mogelijk omgeleid. De werkzaamheden staan in Google Maps, de navigatie stuurt u dan automatisch om de werkzaamheden heen.

Kan ik nog bij mijn huis of komen?

Als de werkzaamheden voor uw deur zijn, kunt u alleen te voet thuiskomen. Parkeren op eigen terrein is dan niet mogelijk. De aannemer richt extra parkeerplaatsen in op de Stationsweg. 

Kan ik mijn elektrisch auto laden op eigen terrein?

Tijdens werkzaamheden voor uw deur is elektrisch laden niet mogelijk. U bent dan aangewezen op openbare laadfaciliteiten, bijvoorbeeld bij grote laadstations langs de snelweg of laadpalen in de buurt, zoals op het Van Dijkeplein. Op onze webpagina vindt u een kaart met laadpunten in Ede 

Worden er bomen gekapt voor de herinrichting van de Stationsweg?

Er wordt één kastanjeboom gekapt ten zuiden van de Keetmolenweg. Deze boom heeft helaas ook de Kastanjebloedziekte, dus die moet sowieso weg.

Hoe blijf ik op de hoogte van de werkzaamheden?

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief Stationsweg. U kunt op uw mobiele telefoon ook de Bouwapp downloaden. Zoek dan naar project Stationsweg en volg dit project. De aannemer BAM informeert op de Bouwapp over de werkzaamheden.