Herinrichting Stationsweg

De Stationsweg is een belangrijke (fiets)verbinding in Ede. De Stationsweg verbindt station Ede-Wageningen met het centrum van Ede. De weg wordt onderdeel van het Pico Bello Pad tussen Ede en Wageningen. We verwachten daarom in de toekomst meer fietsers op de Stationsweg. Hier komt straks een fietsstraat met autoverkeer in twee richtingen.

Het station Ede-Wageningen wordt verplaatst en op de locatie van de huidige voetgangerstunnel komt een nieuwe fietstunnel. Zo wordt het mogelijk om via de Stationsweg en de Oude Bennekomseweg naar de Bennekomseweg te fietsen. Daarna kunt u doorfietsen naar Bennekom en Wageningen.

Fietsvriendelijker maken

De Stationsweg is nu niet geschikt voor meer fietsers. Er wordt te hard gereden, er gebeuren veel (bijna)-ongelukken en er is te veel gemotoriseerd verkeer. Daarom richten we de Stationsweg opnieuw in. Zo maken we de straat fietsvriendelijker. De Stationsweg wordt in twee richtingen een groene fietsstraat. Op de nieuwe fietsstraat kunnen ook auto's blijven rijden. De maximale snelheid gaat omlaag naar 30 km/uur. Onder het kopje 'Documenten' kunt u een presentatie downloaden van het nieuwe ontwerp.

De gemeenteraad heeft deze zomer extra geld beschikbaar gesteld om de Stationsweg nog groener in te richten. We zijn nu bezig met een inrichtingsplan, waarin we de eerdere ontwerpen voor de Stationsweg verder uitwerken. We starten pas met de werkzaamheden als de Parklaan ver genoeg is aangelegd en het autoverkeer via andere routes kan rijden.

Bomen

Vroeger stonden er grote bomen langs de Stationsweg. Dit brengen we terug in de nieuwe, groene inrichting. Naast de weg is weinig ruimte voor bomen. Dit komt door de ondergrondse kabels en leidingen die daar liggen. Daarom maken we geld vrij voor het planten van bomen in de tuinen aan de Stationsweg. Heeft u een tuin of eigen terrein tussen de hoek met de Ariënsweg en de hoek met de Telefoonweg? Neem contact met ons op. We vertellen u graag meer over welke bomen en ander groen u kunt laten plaatsen.

De planning van de herinrichting is veranderd. Dit komt doordat de Stationsweg wordt gebruikt door het bouwverkeer dat naar het Noordplein rijdt. Het Noordplein is het plein aan de noordkant van station Ede-Wageningen. Daar wordt tot 2025 aan gewerkt. Op deze website vindt u meer informatie over het Noordplein.

De voorlopige planning van de herinrichting van de Stationsweg:

  • Augustus 2024: aannemer bekend
  • September-november 2024: aanleg van het deel tussen de Telefoonweg tot de Berkenlaan
  • Voorjaar 2025: Aanleg van het deel tussen de Berkenlaan tot de Ariënsweg