Herinrichting Zeeheldenbuurt
In de Zeeheldenbuurt werken we aan een duurzame, leefbare en toegankelijke openbare ruimte.
Bekijk het ontwerp van de Zeeheldenbuurt (jpg, 20 MB).
Wensen en verbeteringen uit de buurt
Bewoners kennen de buurt als geen ander. Daarom vroegen we u in 2020 en 2021 om aan te geven welke verbeteringen u graag ziet in uw buurt. Deze punten kwamen naar voren:
- Maatregelen tegen gevaarlijke situaties door verkeer dat hardt rijdt;
- Inrichting buurt: betere stoepen, meer parkeerplaatsen en klinkers in plaats van asfalt;
- Aanleg glasvezelnetwerk en laadpalen voor elektrische auto’s;
- Vervangen, snoeien en toevoegen van bomen en ander groen;
- Verbeteren van het riool om water- en stankoverlast in sommige straten te verminderen.
We hebben alle opmerkingen van bewoners en betrokken organisaties gebundeld in visiekaarten. Deze kaarten vormen samen met de uitgangspunten en ambities van de gemeente de basis voor het ontwerpproces.
We kunnen niet alle wensen en verbeteringen uitvoeren. Soms omdat het praktisch niet past (zowel meer groen als meer parkeerplekken als bredere stoepen in één straat wordt lastig omdat de ruimte daarvoor te beperkt is), maar ook omdat de gemeente een beperkt budget heeft.
Op drie plekken komen nieuwe speelplekken. Het gaat om de speelplekken: Witte de Withstraat-Kraatsweg, De Ruijterstraat (Slijpkruikpark) en speeltuin Kraatsweg (bij de Molenstraat). Per plek kon u kiezen uit twee of drie ontwerpen. Hieronder vindt u de ontwerpen per speelplek en welk ontwerp de voorkeur heeft gekregen. In elk ontwerp is bestaat ontwerp A uit houten speeltoestellen en ontwerp B uit kunststoffen speeltoestellen.
- Witte de Withstraat-Kraatsweg (pdf, 2 MB). Voorkeur voor ontwerp A.
- De Ruijterstraat (Slijpkruikpark) (pdf, 3 MB). Voorkeur voor ontwerp A.
- Speeltuin Kraatsweg (pdf, 2 MB). Voorkeur voor ontwerp A.
Uitslag voorkeur ontwerp speelplek Ruijterstraat in het Slijpkruikpark
Ontwerp | Aantal stemmen | Percentage stemmen |
Ontwerp A | 70 | 85 procent |
Ontwerp B | 12 | 15 procent |
Uitslag voorkeur ontwerp speelplek Kraatsweg bij Molenstraat
Ontwerp | Aantal stemmen | Percentage stemmen |
A | 72 | 88 procent |
B | 9 | 11 procent |
A en B | 1 | 1 procent |
Uitslag voorkeur ontwerp speelplek Witte de Withstraat-Kraatsweg
Ontwerp | Aantal stemmen | Percentage stemmen |
A | 68 | 83 procent |
B | 13 | 16 procent |
A en B | 1 | 1 procent |
In de Zeeheldenbuurt richten we de openbare ruimte opnieuw in. Hiervoor voeren we de volgende werkzaamheden uit:
- Onder het wegdek vervangen we voor een groot deel van de bestaande rioleringsbuis voor twee aparte buizen: één voor het afvalwater en één voor het regenwater. Op deze manier verminderen we de afvoer van schoon regenwater naar de rioolwaterzuivering. De buis voor het regenwater bevat gaatjes waardoor het regenwater terecht komt in de bodem.
- Door de vervanging van het riool verminderen we water- en stankoverlast.
- Op de meeste plekken vervangen we de weg en de stoep.
- Een aantal bomen vervangen we door nieuwe bomen. In het ontwerp bepalen we op welke plek vervangende bomen komen te staan. Ook vergroten we de groeiruimte van de bomen in de wijk en proberen we waar ruimte is nieuwe bomen toe te voegen.
- In totaal knappen we vier speeltuinen op. Twee speeltuinen vormen we om tot ontmoetingsplek voor de buurt. Het gaat om de speeltuinen aan de Kraatsweg/Witte de Withstraat, Kraatsweg, het Slijpkruikpark en het skatepark in De Ruijterstraat. De speeltuinen aan de Witte de Withstraat en het Banckertplein worden ontmoetingsplekken.
- We onderhouden de straatverlichting en als het nodig is vernieuwen we deze.
- Bij de herinrichting hebben we aandacht voor parkeren en verkeersveiligheid. Zo plaatsen we drempels en we versmallen een aantal wegen.
- We richten de buurt meer klimaatvriendelijk in. Dit doen we door meer groen te plaatsen. Ook zorgen we voor opvang van regenwater en vergroten we de biodiversiteit. Dat betekent dat we de buurt aantrekkelijk maken voor verschillende planten, vogels, insecten en andere dieren.
Planning
We verwachten dat de uitvoering start in voorjaar 2025
Landelijk is afgesproken dat we in 2050 energieneutraal moeten zijn. Dat geldt dus ook voor Ede. We stappen over op schone energie. Daarom willen wij als gemeente Ede in 2050 aardgasvrij zijn. Maar gelukkig hoeft dat niet in één keer. Om de overstap te maken naar wonen zonder aardgas, komen er nieuwe oplossingen voor koken, verwarmen en warm water.
De komende werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt zijn een mooie kans om ook direct op zoek te gaan naar een andere mogelijkheid voor aardgas. Dat doen we graag samen met u als bewoner. Het gaat tenslotte om uw woning.
Hoe en wanneer van het gas af?
Samen met bewoners van de Zeeheldenbuurt is gewerkt aan een Buurtuitvoeringsplan (BUP). Door de bewoners wordt dit de Routekaart genoemd. In dit plan staat hoe de wijk het beste van het aardgas afgekoppeld kan worden. Ook staat erin wat mogelijke manieren van duurzaam verwarmen zijn. Op 31 mei 2024 heeft de Gemeenteraad Ede het Buurtuitvoeringsplan goedgekeurd. De keuze voor een alternatief voor aardgas voor uw woning maakt u uiteindelijk zelf. Wij kunnen u helpen bij het maken van deze keuze.
Energie Samen Foodvalley
De Gemeente Ede werkt samen met Energie Samen Foodvalley. Dit is een duurzaam burgerinitiatief dat samen met bewoners werkt aan betaalbare energie voor iedereen. Meer informatie en ideeën over wonen zonder aardgas in de Zeeheldenbuurt vindt u op de website van Energie Samen Foodvalley.
Ook in Ede zien we de gevolgen van klimaatverandering. Daar kunnen we niet omheen. Extreme regenbuien zorgen soms voor veel water op straat en in de tuin. Ook ervaren we vaker periodes van hitte en droogte. Door aanpassingen, hoe klein soms ook, kunnen we er samen voor zorgen dat de omgeving leefbaar blijft. Bijvoorbeeld door het vergroenen van tuinen en het opvangen van regenwater in een groene omgeving. Dit project biedt een mooie aanleiding om hierover na te denken.
Zelf aan de slag
Op de website van Ede Natuurlijk! vindt u alvast tips en informatie voor een groene tuin en buurt. Zo kunt u gebruik maken van gratis tuinadvies. Diverse buurtbewoners meldde zich aan als tuinambassadeur en geven zo hun buurtbewoners advies over het vergroenen van hun tuin. Een aantal van hen hebben een bordje in hun tuin zodat ze herkenbaar zijn als tuinambassadeur.
Wilt u ook gratis tuinadvies? Maak dan een afspraak met een Tuinambassadeur.
Het buurtcomité van de Zeeheldenbuurt is betrokken bij de communicatie over de herinrichting van de wijk. Heeft u vragen of opmerkingen aan het buurtcomité? Stuur dan e-mail naar zeeheldenbuurt@ede-west.nl.
Wilt u meer weten over het buurtcomité? Bekijk dan dit filmpje over het buurtcomité.
Waar en wanneer kan ik het ontwerp van mijn straat inzien?
Het ontwerp is klaar. Op 10 juli organiseren we een informatieavond. Tijdens deze avond kunt u het ontwerp van uw straat inzien en uw vragen stellen. Alle bewoners binnen het projectgebied hebben hiervoor een uitnodiging per brief ontvangen. Kunt u niet aanwezig zijn? Vanaf 10 juli kunt u het ontwerp van uw straat ook hier op de site bekijken.
Kunt u 10 juli niet aanwezig zijn, maar heeft u wel vragen of opmerkingen over het ontwerp? U kunt dan tot 24 juli per e-mail uw reactie sturen naar zeeheldenbuurt@ede.nl.
Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?
In de eerste fase zijn wensen en ideeën opgehaald bij bewoners voor het ontwerp. Met deze wensen en ideeën zijn de gemeente Ede en de aannemer gestart met het ontwerpen. Dit was anders dan eerder gedacht, doordat de raad op advies van college van B&W geen geld beschikbaar heeft gesteld om ook in de tweede fase samen met bewoners op te trekken.
Als eerste keken de gemeente en de aannemer naar het technische kader en uitgangspunten. Vandaaruit werd bedacht hoe het riool het beste vervangen kan worden, wat de beste oplossing / plek voor wegen en bomen is en hoe de herinrichting van de Zeeheldenbuurt kan bijdragen aan de ambities voor vergroening, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Uiteraard is hierbij ook rekening gehouden met de wensen en ideeën van de bewoners.
Vervolgens is het ontwerp verder uitgewerkt en aangepast op basis van ontvangen opmerkingen van actieve bewoners. Nu is het ontwerp klaar. Op 10 juli kunt u het bekijken, vragen stellen en opmerkingen maken.
Zijn alle wensen en verbeteringen meegenomen in het ontwerp?
Op hoofdlijnen gingen de wensen en ideeën van bewoners over de volgende thema’s: een groene buurt, opvangen van regenwater, veiligheid, zoveel mogelijk parkeermogelijkheden in de eigen straat, en genoeg mogelijkheden om zelf initiatieven te kunnen starten. Wensen en ideeën zijn verzameld op de visiekaart.
In het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met deze wensen en ideeën. Technisch zijn sommige wensen en ideeën niet mogelijk en ook zijn deze niet direct 1-op-1 terug te zien in het ontwerp. Dat komt omdat we als gemeente ook de taak hebben om riolering, wegen en bomen te vervangen én we tegelijk rekening moeten houden met groen, klimaatadaptatie, biodiversiteit en verkeer.
Waarom kon ik niet meer meedenken tijdens het ontwerpproces?
De raad stelde in de Voorjaarbief 2022 geld beschikbaar voor alternatief 4 “pragmatisch participatief” voor het verdere traject voor de herinrichting van de Zeeheldenbuurt. In de memo van het college aan de raad hierover staat beschreven “Deze optie voorziet in een wijkgerichte integrale aanpak (zoals optie 3), maar waarbij participatie in het vervolgproces zoveel mogelijk beperkt wordt. In deze pragmatische aanpak wordt alle kennis en ervaring, die is opgedaan in het voortraject, zo optimaal mogelijk gebruikt om te komen tot een ontwerp per cluster dat éénmaal wordt voorgelegd aan de bewoners.” De bewonersavond zou in het voorjaar 2024 plaatsvinden en vindt nu op 10 juli plaats.
Zoals u heeft kunnen lezen in de bewonersbrief kunt u het ontwerp bekijken en hier vragen of opmerkingen over maken. Er kunnen nog kleine dingen veranderd worden. Dat komt omdat er op basis van de technische kaders en beleidsuitgangspunten maar een ontwerp op hoofdlijnen mogelijk is.
In dit ontwerp is alles meegenomen: het vervangen van riolering, wegen en bomen; de ambities voor vergroening, klimaatadaptatie en biodiversiteit en is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en ideeën van bewoners.
Welke inspraak heb ik nog op het ontwerp?
Tot 24 juli kunt u nog vragen stellen of opmerkingen maken op het ontwerp, dat 10 juli wordt gepresenteerd op de bewonersavond. Deze kunt u mailen naar zeeheldenbuurt@ede.nl.
Er kunnen nog kleine dingen veranderd worden. Dat komt omdat er op basis van de technische kaders en beleidsuitgangspunten maar één ontwerp mogelijk is. In dit ontwerp is meegenomen: het vervangen van riolering, wegen en bomen; de ambities voor vergroening, klimaatadaptatie en biodiversiteit en de wensen en is zoveel mogelijk rekening gehouden met ideeën van bewoners.
Is de omgevingsvergunning al aangevraagd? En zo ja, waar vind ik die?
Ja, de aanvraag is ingediend op dinsdag 21 mei 2024. Dit is een vergunningaanvraag voor de benodigde werkzaamheden tijdens de uitvoering, die mogelijk effect hebben op ecologie en archeologie. Als onderdeel van de vergunningaanvraag was een ontwerp nodig en de vergunningverlener is akkoord gegaan dat dit een voorlopig ontwerp betreft.
Op de website van de officiele bekendmakingen is meer informatie over deze aanvraag te vinden. Via onze contactpagina, onder het kopje ‘Bezoek ons’ kunt u een afspraak maken met de balie Bouwen, Wonen en Milieu om de aanvraag in te zien.
Hoe ziet het proces rond de omgevingsvergunning eruit?
De aanvraag is ingediend en zit nu in de besluitperiode. Deze periode duurt 8 weken en we zitten nu (25 juni) in de vijfde week. In deze periode besluit de Oddv of we de werkzaamheden die effect hebben op ecologie en archeologie mogen uitvoeren. Deze periode kan verlengd worden als er bij de aanvraag iets mist of niet klopt.
Na het besluit kan er bezwaar worden ingediend. Informatie hierover vindt u op de pagina Bouw- en verbouwvergunning onder het kopje “Bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning”. Deze periode duurt zes weken.
Waarom zijn er verschillende informatiebijeenkomsten?
De Vereniging Zeeheldenbuurt is zeer betrokken bij het herinrichtingsproject en heeft zelf verschillende bijeenkomsten met bewoners georganiseerd.
Als gemeente hebben we contact gehouden met de voorzitter van de vereniging. Nu het ontwerp af is, willen we dat graag met alle bewoners van de Zeeheldenbuurt delen. Daarom organiseren we op 10 juli een bijeenkomst.
Wat doet de gemeente met mijn opmerkingen over het ontwerp?
Alleen kleine aanpassingen zijn nog mogelijk. We bekijken uw opmerking en beoordelen of het technisch mogelijk is om dit aan te passen in het ontwerp.
Ik heb het ontwerp al gezien, maar ik kan deze niet terugvinden op deze site. Hoe kan dat?
Het ontwerp dat u heeft gezien is afkomstig van de actieve bewonersgroep en niet de laatste versie. Op dit moment bekijken we of we de laatste opmerkingen die we ontvingen van de bijeenkomst met de actieve bewonersgroep kunnen verwerken. Vanaf 10 juli staat de laatste versie van het ontwerp online.
Heeft u nog andere vragen of opmerkingen die u graag vóór 10 juli wilt stellen? Stuur dan een e-mail naar zeeheldenbuurt@ede.nl.
- Kaart projectgebied (pdf, 970 KB)
- Kaart vervanging riool en bomen Zeeheldenbuurt (pdf, 4 MB)
- Vragen en antwoorden (alle gestelde vragen) (pdf, 217 KB)
Kansenkaarten en overzichtskaarten
Informatie en contact
Heeft u vragen over het project? Stuur dan een mail naar zeeheldenbuurt@ede.nl.
Voor vragen over en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met aannemer Heijmans. Dit kan door een e-mail te sturen naar wnoo@heijmans.nl onder vermelding van ‘Herinrichting Zeeheldenbuurt’.