Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de Airborne Ede-maand of de Airborne Luchtlandingen en Herdenking? Hier staan de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u aanvullende vragen? Bel de gemeente via nummer 14 0318 of de Airborne telefoon via nummer 06 28 45 58 99 (jaarlijks bereikbaar van 1 augustus t/m 30 september).

Het programma van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op zaterdag 16 september 2023 duurt van 9:00 tot 15:30 uur.

Alle informatie over het vervoer naar de Airborne Luchtlandingen en Herdenking 2023 vindt u hier.

De activiteiten, inclusief de herdenking, gaan ook bij slecht weer zo veel mogelijk door. Of er door parachutisten gesprongen wordt, is afhankelijk van het weer. Dit wordt ter plekke door de organisatie bepaald. Het gehele programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Er is een verhard fietspad langs de dropzone. Bij slecht weer kan het terrein en de parkeerplaats modderig zijn. Het blijft daarom lastig bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Het is toegestaan een (klein) klapstoeltje mee te nemen.

Een deel van de gratis pendelbussen vanaf NS station Ede-Wageningen hebben een lage instap en zijn ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Er zijn invalidetoiletten aanwezig op het terrein. Er is geen rolstoeldek op het terrein aanwezig. Extra ondersteuning aanvragen is helaas niet mogelijk.

Er zijn op het terrein een aantal invaliden parkeerplekken gereserveerd. De N224 vanuit Ede is afgesloten voor verkeer, behalve voor bezoekers met een officiële invalidenparkeerkaart. Uw persoonlijke invalidenparkeerkaart geldt als doorrijkaart. Controle vindt plaats bij de wegafzettingen. Het is niet nodig u vooraf aan te melden, reserveren is niet mogelijk. Voor de algemene en invalidenparkeerplaatsen geldt: vol is vol.

Het is niet mogelijk een parkeerkaart aan te vragen. Meer informatie over vervoer vindt u hier.

Informatie over alle faciliteiten vindt u hier.

Liever herdenken vanuit huis? Volg zaterdagochtend 16 september de live-uitzending van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking bij Omroep Gelderland op televisie of via hun social media kanalen. Kijk op www.gld.nl voor uitzendtijden.

De herdenking is ook live te volgen via onze pagina www.facebook.com/airborneede. Uitzending gemist? Het is mogelijk de livestream achteraf terug te kijken via dezelfde pagina.

We krijgen veel vragen van (hobby)fotografen. Iedereen is welkom om op de Airborne foto's te maken voor eigen gebruik. Helaas is het niet mogelijk om hobbyfotografen toegang te geven tot de persvakken of het Herdenkingsplein.

Nee, vliegen met een drone is ten strengste verboden tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking, voor ieders veiligheid. In verband met de lage vlieghoogte en de parachute sprongen is het luchtruim afgesloten voor drones. Informatie over het droneverbod tijdens de militaire Oefening Falcon Leap in de weken voorafgaand aan het evenement, vindt u op de website van Defensie. Politie en Defensie controleren samen op dronegebruik. Een overtreding wordt streng beboet, die kan oplopen tot €7800,-.

Het meenemen van huisdieren raden we sterk af. Het evenement wordt druk bezocht en er zijn harde geluiden. Dit kan erg onprettig zijn voor dieren.
Neemt u toch uw hond mee naar de Airborne? Bedenk dan dat hondenpoep moet worden opgeruimd.

De meeste mountainbike routes rondom de Ginkelse Heide zijn gewoon begaanbaar.

Wel is het zo dat de doorgang bij de tunnel onder de A12 (Ede/Renkum) moeilijker begaanbaar zal zijn. De route van en naar de tunnel kan niet (snel) gefietst worden. De route die achter de voormalige picknick plaats bij de Wijde Veld loopt en uitkomt bij het Landmark zal dezelfde beperkingen hebben. Rondom het Landmark en de schapenweides kan niet gefietst worden.

Ruiters wordt geadviseerd de omgeving te vermijden, vanwege de laagvliegende vliegtuigen en parachutisten. De dropzone is volledig afgesloten voor bezoekers, deze mag niet betreden worden. U kunt het terrein rondom de dropzone en herdenking niet met uw paard betreden. Het is niet mogelijk om de auto en/of paardentraoler in de omgeving van het terrein te parkeren.

We adviseren fietsers, wielrenners en mountainbikers en ruiters deze dag een van de andere mooie routes in onze omgeving te gebruiken. Op zoek naar nieuwe routes? Ga naar de website van Bezoek Ede.

Vrij kamperen op en rond het terrein is niet mogelijk. Hier wordt op gehandhaafd. Wel kunt u een overnachting boeken, bijvoorbeeld bij Camping Zuid Ginkel en de hotels in de omgeving. Informatie over de camping vindt u hier.

Vanaf vrijdag 15 september is de parkeerplaats op de Ginkelse Heide, bij de schaapskooi en het Landmark, afgesloten voor verkeer en verboden voor parkeren. Dit is vanwege de opbouw van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

Vanaf vrijdag 15 september is de parkeerplaats op de Ginkelse Heide, bij de schaapskooi en het Landmark, afgesloten voor verkeer en verboden voor parkeren. Dit is vanwege de opbouw van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.