Airborne Luchtlandingen en Herdenking

Op zaterdag 21 september is de Airborne Luchtlandingen en Herdenking. Vanaf 09:00 uur bent u welkom op de Ginkelse Heide. Er is een uitgebreid programma in de lucht en op het terrein. Benieuwd hoe u er komt? Kijk dan op de pagina over de bereikbaarheid.

Tijdens de jaarlijkse herdenking eren we de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide. Dit doen we samen met duizenden bezoekers, veteranen en genodigden. De Airborne herdenking gaat hand in hand met het luchtprogramma van 11 Luchtmobiele Brigade. Ook is er een uitgebreid, vernieuwd publieksprogramma voor jong en oud.

Programma 21 september

Op de Airborne Luchtlandingen en Herdenking is vanaf 09:00 tot 16:00 uur van alles te doen. We vullen het programma steeds verder aan.

Het luchtprogramma op de Dropzone is ook dit jaar weer mooi en afwisselend. Het programma bestaat uit een ochtend- en middagprogramma. In beide delen zit een massdrop en andere verschillende sprongen.

Op dit moment zijn de tijden van het luchtprogramma nog niet bekend.

Dit is wat u kunt verwachten:

 • Een ode aan de luchtlandingen van 1944. Tijdens de indrukwekkende massdrops hangt de lucht vol met para's van 11 Luchtmobiele Brigade en deelnemende NATO-landen.
 • Leden van de Parachute Group Holland springen uit een Dakota uit 1944. Hoe bijzonder dat dit vliegtuig na 80 jaar nog over de Dropzone vliegt!
 • Historische vliegtuigen van Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht komen voorbij boven de Dropzone.
 • Historische vliegtuigen van de Battle of Britain Memorial Flight vliegen over de Dropzone.
 • Enkele militairen van 11 Luchtmobiele Brigade maken op grote hoogte een vrije val en landen op de Dropzone. Bij één sprong dragen ze verschillende ceremoniële vlaggen mee.
 • De Red Devils, onderdeel van het British Parachute Regiment, maken een vrije val. Zij kunnen zo precies sturen tijdens de val, dat ze als het ware op een postzegel kunnen landen.

Van 11:30 tot 12:30 uur is de herdenking van Operatie Market Garden. Dit is te volgen bij het Herdenkingsplein. Is het daar te druk? Dan kunt u ook op de beeldschermen op het terrein meekijken.

Verhalen

Tijdens de herdenking hoort u verschillende verhalen van Colonel Commandant Harrison van het Parachute Regiment, generaal Grandia van 11 Luchtmobiele Brigade en burgemeester Verhulst.

Muziek

Harmonie Ede, Pipes & Drums van de Royal Air Force en Pegasus Pipes & Drums treden tussendoor en tijdens de kransleggingen op.

Veteranen

We hopen dat enkele Tweede Wereldoorlog veteranen dit jaar aanwezig zijn bij de herdenking.

Zelf herdenken

Vanaf 14:00 uur kunt u bij het Airborne monument zelf een moment nemen om te herdenken. Ook kunt u dan een bloem of krans leggen.

Net als in het kroonjaar in 2019, is er dit jaar een uitgebreid muziekprogramma tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

09:30 - 11:30 uur

Voor de herdenking spelen Pegasus Pipes & Drums en de Royal Air Force live muziek. U vindt ze in de buurt van het Herdenkingsplein.

10:00 - 15:30 uur

De zingende dames van Swing The Mood Muziek komen ook dit jaar naar de Airborne. Ieder uur geven de zangeressen op het publieksplein een live optreden van 30 minuten. Daarna kunt u een bijzondere foto maken in een stoere Dodge uit 1942.

10:00 - 15:30 uur

Gekleed in een Airforce uniform treden Sergeant Wilson en drie zangeressen op. De optredens op het publieksplein zijn meer dan alleen muziek. Met muziek uit de jaren '40 en '50 gaat u even terug in de tijd.

14:00 - 16:00 uur

Na de herdenking is op het Herdenkingsplein live muziek. Pegasus Pipes & Drums en het Vrijwillig Muziek- en Tamboerkorps Verbindingsdienst wisselen elkaar af.

Muziek bij de bushalte

Even wachten op de bus wordt een feestje. De Airborne Red Devils geven een muziekoptreden bij de opstapplaats voor de pendelbussen. Dit is in de ochtend bij het Akoesticum. In de middag ziet u ze weer bij de bushalte op de Ginkelse Heide. De Airborne Red Devils is een eerbetoon aan de 1st Airborne Brigade uit 1941. Ze spelen een reportoire uit de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen en jongeren kunnen workshops volgen. Maak bijvoorbeeld een speciale Airborne-button of werk mee aan een Airborne-kunstwerk.

Kinderworkshop Swing the Mood

Maak je een mooie foto bij de photobooth in het legervoertuig? Pimp de foto in de workshoptent. Er ligt van alles klaar om een mooie sourvenir voor thuis van te maken.

Kinderworkshop Airborne Button

Maak je eigen (gratis) Airborne-button! Als je creatie klaar is, wordt de button geperst. Daarna kan je hem meteen opspelden.

Jongerenworkshop graffiti van Astrant

Ben je een beetje creatief? Werk samen met ervaren graffiti artiesten aan een groot Airborne kunstwerk.

Defensie Survivalbaan

Ben jij net zo sterk als militairen? Test het op de survivalbaan. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen hieraan meedoen.

Natuurlijk kunt u ook dit jaar weer allerlei bijzondere, militaire voertuigen bekijken.

Militaire voertuigen Defensie

Op het publieksplein vindt u de militaire voertuigen van het 11e Infanterie Bataljon uit Schaarsbergen. U maakt kennis met dappere helden die zich inzetten voor vrijheid in Nederland en het buitenland. De militairen dragen vol trots de rode baret.

Airborne Battle Wheels Oosterbeek

Bekijk op de tankbaan zo'n 100 authentieke Tweede Wereldoorlog voertuigen. Het internationale gezelschap is gekleed in uniformen van toen.

Keep Them Rolling

De Nederlandse vereniging Keep Them Rolling restaureert en onderhoudt militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De voertuigen vindt u ook op de tankbaan.

Ik kom terug

Hoe is het om te vluchten in oorlogstijd? Tijdens en na de Slag om Arnhem moesten zo'n 150.000 inwoners uit Arnhem en omgeving huis en haard verlaten. Verhalen over de evacuatie in 1944 - 1945 zijn verzameld in een expositie. Deze is te vinden in de buurt van het Herdenkingsplein en de Schaapskooi.

Missies van Toen en Nu

Bekijk de expositie tussen het fietspad en de tankbaan. Een indrukwekkend, beeldend verhaal van para’s uit 1944 en militairen van nu. Deze expositie is ongeveer 1 kilometer lang en aan twee zijden te bekijken. De voorzijde toont het verhaal van toen, de achterzijde het verhaal van nu.

Airborne foto expositie

Op het hele terrein vindt u bijzondere foto's van Airborne Ede door de jaren heen. Zoals het bezoek van prinses Beatrix en koning Charles in 2019. Wie weet komt u uzelf ook wel tegen?

Bezoek de vele kraampjes op de Airborne markt. Hier vindt u bijvoorbeeld:

 • Militaria
 • Tweede Wereldoorlog boeken
 • Airborne Ede-vlaggen
 • Oud Hollands snoep
 • Militaire promotie stands
 • Historische verenigingen

Hier leest u meer over de faciliteiten op het evenemententerrein en de toegankelijkheid voor mindervaliden.

Horeca

Er is horeca aanwezig op het terrein en in de buurt van de fietsparkeerplaatsen. Daarnaast kunt u terecht bij restaurants Juffrouw Tok en Bloem. Er zijn voldoende afvalbakken op het terrein aanwezig om uw afval in te doen.

In de ochtend kunt u bij een van de horecapunten op het terrein een speciaal Engels ontbijt bestellen.

Afval

Er zijn genoeg afvalbakken om uw afval in te doen.

Watertappunten

Er zijn watertappunten aanwezig op het terrein. U vindt ze bij de toiletten en bij een uitgang van het Publieksplein. Neem een eigen flesje water mee om die te vullen.

Contant betalen

Houd er rekening mee dat betalen met de pin meestal niet mogelijk is. Bij de horeca en de Airborne markt kunt u contant betalen. Neem voldoende contant geld mee.

Toiletten

Op het terrein, bij de bushalte en de fietsparkeerplaatsen zijn gratis toiletten aanwezig, inclusief een aantal invalidentoiletten.

Wifi

Er is geen wifi beschikbaar op het terrein.

Mindervaliden

De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Er is een verhard fietspad langs de Dropzone. Bij slecht weer kan het terrein en de parkeerplaats erg modderig zijn. Het blijft daarom minder goed bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Er zijn enkele invalidentoiletten aanwezig. Er is geen rolstoeldek op het terrein aanwezig. Extra ondersteuning aanvragen is helaas niet mogelijk.

Bij het terrein is een beperkt aantal parkeerplekken voor bezoekers met een officiële Nederlandse invalidenparkeerkaart. Rijd hiervoor via de N224 vanaf Arnhem naar de Schapenweide. Daar kunt u met uw invalidenparkeerkaart parkeren.