Hoe kom ik naar de Airborne Luchtlandingen en Herdenking?

Wilt u de Airborne Luchtlandingen en Herdenking bezoeken? We adviseren u zoveel mogelijk met de fiets of gratis pendelbus te komen. Vanaf NS-station Ede-Wageningen rijden gratis pendelbussen om u na aankomst met de trein naar de heide te brengen.

Wij raden u aan om met de fiets te komen. U kunt via het fietspad naast de N224, de Wijde Veldweg en de Hessenweg naar de Ginkelse Heide fietsen. De organisatie wijst ter plekke aan waar u uw fiets kunt neerzetten.

U kunt ook de fiets achter op de auto doen en parkeren op park & bike parkeerplaatsen. Er zijn twee park & bike parkeerplaatsen.

  • Zandlaan

Navigatie-adres: Burgemeester Cees van der Knaapweg, volg vanaf daar de borden. Vanaf daar is het ongeveer 7 kilometer fietsen naar de Ginkelse Heide.

  • De Schuilplaats

Navigatie-adres: Otterloseweg 18A, Ede. Vanaf daar is het ongeveer 5 kilometer fietsen naar de Ginkelse Heide.

De Ginkelse Heide is via verschillende fietspaden te bereiken vanuit verschillende plekken in en rondom de gemeente Ede. Onderweg komt u langs historische punten uit de Tweede Wereldoorlog . Bij deze historische punten zijn informatiepanelen te vinden die de geschiedenis tot leven brengen. Zo kunt u op weg naar de heide of op de terugweg het Edese oorlogsverhaal beleven.

Vanaf Ede

Komt u met de fiets vanaf Ede? Dan kunt u voor u vertrek uw fiets parkeren en een rondje wandelen in het centrum. Daar komt u langs verschillende informatiepanelen. Zo leert u over het verhaal van Generaal Hackett, die op 18 september 1944 geland is op de Ginkelse Heide. Vervolg hierna uw fietstocht richting de Ginkelse Heide. Ook daar kunt u gemakkelijk uw fiets parkeren. Na uw bezoek aan de Airborne Luchtlandingen en Herdenking kunt u via het Edese kazerneterrein terugkeren naar huis. Onderweg komt u langs indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze route kunt u zowel wandelend als met de fiets afleggen.

Vanaf Bennekom en Wageningen

Tijdens uw fietstocht komt u in Bennekom langs verschillende historische locaties en de oorlogsverhalen die zich hier afspeelden. De route loopt door een oud bosgebied met prachtige uitzichten en idyllische huizen. In de vroege ochtend spot u wellicht ook herten en wilde zwijnen! Deze fietstocht neemt u mee naar de zuidwestkant van de Ginkelse Heide. Daar is een grote fietsparkeerplaats op het Wijde Veld.

Vanaf Lunteren, Wekerom, Harskamp en Otterlo

Ook vanuit Lunteren, Wekerom, Harskamp en Otterlo kunt u een mooie, historische fietstocht maken. Door de uitgestrekte natuur komt u onderweg langs verschillende oorlogsverhalen. Bijvoorbeeld van voormalig reserveofficier Garrit Memelink, die vanaf de boerderij van Prangsma op 18 september 1944 live getuige was van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Als u deze route volgt komt u uit aan de zuidkant van de Ginkelse Heide. Daar kunt u uw fiets parkeren.

Vanaf Wolfheze, Renkum en Arnhem

Treed in de voetsporen van de Schotse soldaten die in 1944 landden bij Wolfheze en hun tocht te voet vervolgden naar de Ginkelse Heide. De Airborne fietsroute leidt u langs de landingsvelden en andere bezienswaardigheden van Operatie Market Garden. Deze route eindigt aan de zuidkant van de Ginkelse Heide waar uw uw fiets kwijt kunt op een grote fietsparkeerplaats op het Wijde Veld.

U kunt met de trein reizen naar NS-station Ede-Wageningen. Dit is een intercitystation. Treinen vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rijden regelmatig in de richting van Ede. Ze gaan ongeveer 4 keer per uur.

Er zijn gratis pendelbussen van station Ede-Wageningen naar de Ginkelse Heide.  De pendelbus vertrekt vanaf de noordzijde van het station, bij het busstation. Het is ongeveer 500 meter lopen vanaf de uitstapplaats van de bus naar het evenemententerrein op de Ginkelse Heide. De eerste bussen vertrekken vanaf 8.00 uur en rijden tot de bezoekers ’s middags weer van de heide zijn vertrokken. Het programma duurt tot 15.30 uur.

Er zijn ook pendelbussen met een lage instap die geschikt zijn voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er is geen ruimte voor elektrische rolstoelen en grote kinderwagens in de bus. Inklapbare rolstoelen en buggy’s kunnen wel mee, als er voldoende ruimte is in het laadruim.

Komt u met de auto? Neem dan uw fiets mee achter op de auto en parkeer uw auto op een park & bike parkeerplaats. Deze parkeerplekken liggen op fietsafstand van de Ginkelse Heide. Er zijn twee park & bike parkeerplaatsen.

Via dit formulierkunt u ook een fiets en kinderzitjes huren. Parkeer uw auto bij de park & bike parkeerplaats Zandlaan. Daar staat uw gehuurde fiets voor u klaar om uw route te vervolgen naar de heide. Aan het einde van uw bezoek aan de Airborne Luchtlandingen en Herdenking levert u hem weer in bij de park & bike.

  • Zandlaan

Navigatie-adres: Burgemeester Cees van der Knaapweg, volg vanaf daar de borden. Vanaf daar is het ongeveer 7 kilometer fietsen naar de Ginkelse Heide.

  • De Schuilplaats

Navigatie-adres: Otterloseweg 18A, Ede. Vanaf daar is het ongeveer 5 kilometer fietsen naar de Ginkelse Heide.

Met een invalidenparkeerkaart

Bent u in het bezit van een invalidenparkeerkaart? Dan kunt u parkeren in de buurt van de Ginkelse Heide.