Gemeente start met uitbetalen Energietoeslag 2023

Huishoudens met een laag inkomen kunnen weer een beroep doen op de Energietoeslag 2023. De energietoeslag is een eenmalige extra bijdrage die mensen helpt met de hoge kosten voor energie. Inwoners die eerder dit jaar de energietoeslag ontvingen en er ook nu weer recht op hebben, ontvangen de komende twee weken automatisch de toeslag van € 850 op hun rekening. Edese huishoudens die eerder nog geen energietoeslag hebben ontvangen en denken te voldoen aan de voorwaarden kunnen de energietoeslag vanaf 15 januari 2024 alsnog aanvragen.

Voor uitbetaling van de toeslag voor 2023 moest de regering eerst een wet wijzigen. Daarna moest het college van B&W beleidsregels vaststellen. Dat is nu gebeurd. “Met de uitkering van de energietoeslag geven we cruciale steun aan inwoners met een laag inkomen,”, aldus wethouder Karin Bijl (armoede en schulddienstverlening).

Oproep aan inwoners van Ede

Wethouder Bijl weet dat, ondanks het aantal huishoudens dat eerder energietoeslag heeft aangevraagd, er nog meer huishoudens recht hebben op deze tegemoetkoming. "Er zijn waarschijnlijk huishoudens die, hoewel ze er recht op hebben, geen gebruik hebben gemaakt van de energietoeslag. Ik roep daarom inwoners met een laag inkomen op om een aanvraag in te dienen. De gemeente staat klaar om u hierbij te helpen."

Aanvraag indienen

Vanaf 15 januari 2024 kunnen inwoners een aanvraag indienen via www.ede.nl/geldzorgen. Dit kan digitaal tot 1 juli 2024. Inwoners die hulp nodig hebben bij de aanvraag kunnen contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0318. Ook kunnen zij dan terecht bij loket DigiHulp op het Werkplein, open op vrijdagen van 9:00 tot 12:00 uur.

Voorwaarden

De toeslag van € 850 wordt per huishouden uitgekeerd aan de hoofdbewoner van de woning die 18 jaar of ouder is en in de gemeente Ede staat ingeschreven. Daarnaast moet een inwoner een laag inkomen hebben om in aanmerking te komen voor de toeslag. Met een laag inkomen wordt een inkomen bedoeld dat niet hoger is dan 130% van de bijstandsnorm. De overige voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Ede: www.ede.nl/energietoeslag.

Studenten

Studenten kunnen in 2023 bij de gemeente geen energietoeslag meer aanvragen. Zij krijgen als zij aan de voorwaarden voldoen eenmalig een vergoeding van € 400 via DUO.