Zorgen over geld?

 • Door stijgende kosten maakt u zich misschien zorgen over geld. Of u heeft moeite om rond te komen.
 • Op deze pagina vindt u een overzicht van tips (wat u zelf kunt doen) en waar u hulp kunt krijgen.
 • Ook vindt u hier regelingen waar u misschien recht op hebt.
 • Veel tips en hulp staan ook op de Sociale Kaart.
 • Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van regelingen? Op deze pagina ziet u waar u hulp kunt krijgen bij het (digitaal) aanvragen.
 • Maakt u zich zorgen over geld? Aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Wij bieden verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Wilt u weten waar u recht op heeft? Dat kunt u nakijken op de site Bereken uw recht.

Is uw inkomen hoger dan 130 procent van het minimum inkomen, maar maakt u zich wel zorgen over geld? Ook dan kunt u ons bellen en kijken we samen met u of er maatwerk mogelijk is.

Loket Digihulp

Heeft u hulp nodig bij het invullen van digitale formulieren? Ga dan op vrijdagochtend naar loket DigiHulp op het Werkplein, Raadhuisplein 1, Ede. Vrijwilligers helpen u met uw digitale vragen.

Lukt het u niet om naar het Werkplein te komen? Vraag dan telefonisch om een papieren aanvraagformulier van bijvoorbeeld de energietoeslag. Bel daarvoor naar 14 0318.

HipHelpt

Heeft u moeite met het digitaal regelen van zaken? Of heeft u brieven gekregen die u niet begrijpt? Kom dan naar het inloopspreekuur (van het Diaconaal Platform Ede, Posthoornstraat 8, Ede). Het spreekuur is elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Kijk ook op de website van HipHelpt.

Misschien komt u in aanmerking voor de inkomensregelingen die wij voor volwassenen hebben. Denk hierbij aan een tegoed voor sport, cultuur en recreatie, een goedkopere, collectieve zorgverzekering of de energietoeslag. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen.

Er zijn ook regelingen waarmee uw kinderen mee kunnen blijven doen op school of met andere activiteiten. Uw kind kan dan bijvoorbeeld een laptop of fiets krijgen, tegoed voor sport, cultuur of recreatie of diplomazwemmen. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen voor kinderen.

Ook is er een regeling voor onverwachte kosten, kijk op Bijzondere bijstand (maatwerk).

Als u geldproblemen heeft of bang bent om schulden te maken, is er ook hulp mogelijk om schulden te voorkomen. Er is bijvoorbeeld een cursus Omgaan met geld of hulp bij budgetbeheer.

Kijk voor meer informatie op Schulden voorkomen of Hulp bij schulden aanvragen.

Heeft u moeite om financieel rond te komen? Dan heeft u mogelijk recht op een eenmalige gift van maximaal € 600. Twijfelt u of u in aanmerking komt voor het noodfonds? Bel ons dan gerust op nummer 14 0318.

Voor wie is het noodfonds

 • Kijk in de tabel hieronder wat de inkomensgrenzen zijn.
 • Toeslagen en kindgebonden budget tellen niet mee voor deze inkomensgrens.
 • Uw vermogen is niet meer dan anderhalf maandinkomen. Dit is inclusief toeslagen en kindgebonden budget.
 • Het noodfonds heeft geen gevolgen voor andere toeslagen.
 • Ook als u werkt, mag u het noodfonds aanvragen.

Zo werkt het

 • U doet een aanvraag via de knop hieronder.
 • Voor de aanvraag heeft u verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld een kopie van uw identiteitskaart en bankafschriften en een specificatie van uw inkomen. In het aanvraagformulier staan alle documenten genoemd die u nodig heeft.
 • Heeft u moeite met een digitale aanvraag? Vraag dan hulp van het loket DigiHulp.
 • Na uw aanvraag nemen we contact met u op om een afspraak te maken. We kijken dan naar uw persoonlijke situatie en waar u mogelijk recht op heeft.
 • Als het nodig is, bieden we u ondersteuning of begeleiding aan om uw financiële situatie blijvend te verbeteren. Bijvoorbeeld door eerst gebruik te maken van onze inkomensregelingen of schulddienstverlening, of een energiecoach. Kijk ook op de pagina over geldzorgen.
 • De regeling is aan te vragen tot en met 31 december 2023.
Vraag het Noodfonds aan
Inkomensgrenzen voor het noodfonds
Uw huishouden 18 tot AOW-leeftijd met woonkosten Vanaf AOW-leeftijd
U woont samen of bent gehuwd zonder kinderen € 3.245 € 3.434
U woont samen of bent gehuwd met kinderen € 3.245 € 3.434
U woont alleen met uw minderjarige kind(eren) € 2.272 € 2.528
U woont alleen € 2.272 € 2.528

Subsidie voor organisaties

Heeft u een initiatief om financiële problemen of andere gevolgen van armoede tegen te gaan? Vraag dan de subsidie Noodfonds bestaanszekerheid aan. Kijk voor meer informatie op de pagina over de subsidie.

Update 22 november 2023

Het landelijke wetsvoorstel Energietoeslag 2023 is aangenomen. Op dit moment zoeken we uit wanneer en hoe we de Energietoeslag kunnen uitkeren. Zodra wij dit weten, leest u dat op deze pagina. Het college van burgemeester en wethouders neemt waarschijnlijk halverwege december een besluit.

Ontving u in 2022 Energietoeslag en was u geen student? Dan heeft u eerder dit jaar al een nabetaling Energietoeslag 2022 van 500 euro op uw rekening ontvangen. Voor u geldt ook dat aan het eind van dit jaar duidelijk wordt of u Energietoeslag 2023 krijgt of kunt aanvragen.

U betaalt over de Energietoeslag geen belasting. Daarom hoeft u deze toeslag niet op te geven bij uw belastingaangifte.

Heeft u moeite met rondkomen door een hoge energierekening? Op www.ede-natuurlijk.nl/energiebesparen vindt u allerlei tips om gratis of via goedkope aankopen energie te besparen.

Energieloket

De adviseurs van het Energieloket helpen u graag. Loop zonder afspraak binnen bij het Energieloket aan de Boogstraat 11 in Ede. Het loket is elke dinsdag tot en met zaterdag open van 11:00 tot 18:00 uur.

Energiebox

Huurders en eigenaren van een woning kunnen ook een gratis Energiebox ter waarde van € 229 aanvragen. De Energiebox bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport. Met producten en tips kunt u meteen aan de slag om uw energieverbruik te verlagen. Vraag de Energiebox aan.

Subsidie aanpak energiearmoede

U kunt ook samen met anderen de subsidie voor de aanpak van energiearmoede aanvragen. De subsidie is bedoeld voor initiatieven van instellingen en organisaties of voor bewonersinitiatieven van inwoners. U kunt subsidie aanvragen als u een plan heeft om inwoners van Ede die moeite hebben om hun energierekening te betalen te helpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen.

Compensatie blokaansluiting

Huishoudens die hun energieaansluiting delen met buren (blokaansluiting) kunnen compensatie krijgen voor de hoge prijzen van gas en elektriciteit. Op de website van de Rijksoverheid staat een formulier waarmee de compensatie aangevraagd kan worden. Dat moet de verhuurder of de vereniging van eigenaren (vve) doen. Het ontvangen bedrag kan vervolgens worden verdeeld onder de bewoners.

Energieplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt in Nederland een energieplafond. Dat betekent dat wanneer u onder een bepaald energieverbruik blijft, u een laag tarief betaalt. Verbruikt u meer energie dan het maximum? Vanaf dat punt betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. Voor het lage tarief hoeft u niets te doen. Meer informatie vindt u op de website van de overheid.

Er zijn verschillende plekken in de buurt waar u hulp kunt vinden, zoals onder meer:

 • In de gemeente Ede zijn verschillende Menstruatieproducten Uitgiftepunten. In de kastjes vindt u producten zoals tampons, maandverband, wasbaar ondergoed en menstruatiecups. Kijk op de website voor meer informatie.
 • Inwoners van Lunteren kunnen met een hulpvraag terecht bij de Vraagbaak in Lunteren. Vrijwilligers bieden hulp of verwijzen u door naar de juiste hulp. Kijk op de website hoe u contact kunt opnemen.
 • Financieel coaches van Opella kunnen u helpen bij geldzorgen of schulden. Kijk op de websitevoor meer informatie.
 • Via Humanitas Thuisadministratie kan een vrijwilliger u helpen uw geldzaken op orde te brengen. Kijk op de website voor meer informatie.
 • Houdt u weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien komt u in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank. Vul het formulier in op www.voedselbankede.nl of laat uw hulpverlener een aanvraag doen.
 • Er is ook een kledingbank in Ede. Daarvoor heeft u een verwijzing nodig van een hulpverlener of consulent.

Op de Sociale Kaart Ede vindt u nog veel meer hulp in de buurt.