Zorgen over geld?

 • Door de hoge energierekeningen en stijgende kosten maakt u zich misschien zorgen over geld. Of u heeft moeite om rond te komen.
 • Op deze pagina vindt u een overzicht van tips (wat u zelf kunt doen) en waar u hulp kunt krijgen.
 • Ook vindt u hier regelingen waar u misschien recht op hebt.
 • Veel tips en hulp staan ook op de Sociale Kaart.
 • Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van regelingen? Op deze pagina ziet u waar u hulp kunt krijgen bij het (digitaal) aanvragen.
 • Maakt u zich zorgen over geld? Aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Wij bieden verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Wilt u weten waar u recht op heeft? Dat kunt u nakijken op de site Bereken uw recht.

Is uw inkomen hoger dan 130 procent van het minimum inkomen, maar maakt u zich wel zorgen over geld? Ook dan kunt u ons bellen en kijken we samen met u of er maatwerk mogelijk is.

Loket Digihulp

Heeft u hulp nodig bij het invullen van digitale formulieren? Ga dan op vrijdagochtend naar loket DigiHulp op het Werkplein, Raadhuisplein 1, Ede. Vrijwilligers helpen u met uw digitale vragen.

Lukt het u niet om naar het Werkplein te komen? Vraag dan telefonisch om een papieren aanvraagformulier van bijvoorbeeld de energietoeslag. Bel daarvoor naar 14 0318.

HipHelpt

Heeft u moeite met het digitaal regelen van zaken? Of heeft u brieven gekregen die u niet begrijpt? Kom dan naar het inloopspreekuur (van het Diaconaal Platform Ede, Posthoornstraat 8, Ede). Het spreekuur is elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Kijk ook op de website van HipHelpt.

Misschien komt u in aanmerking voor de inkomensregelingen die wij voor volwassenen hebben. Denk hierbij aan een tegoed voor sport, cultuur en recreatie, een goedkopere, collectieve zorgverzekering of de energietoeslag. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen.

Er zijn ook regelingen waarmee uw kinderen mee kunnen blijven doen op school of met andere activiteiten. Uw kind kan dan bijvoorbeeld een laptop of fiets krijgen, tegoed voor sport, cultuur of recreatie of diplomazwemmen. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen voor kinderen.

Ook is er een regeling voor onverwachte kosten, kijk op Bijzondere bijstand (maatwerk).

Als u geldproblemen heeft of bang bent om schulden te maken, is er ook hulp mogelijk om schulden te voorkomen. Er is bijvoorbeeld een cursus Omgaan met geld of hulp bij budgetbeheer.

Kijk voor meer informatie op Schulden voorkomen of Hulp bij schulden aanvragen.

 

Bent u student en woont u in gemeente Ede op uzelf? Dan kunt u tot en met 28 februari 2023 alsnog energietoeslag voor studenten aanvragen over 2022. Met dit bedrag willen we u als gemeente tegemoetkomen in de energiekosten. De energietoeslag voor studenten is een bedrag van € 500 per huishouden als u op één kamer woont. Heeft u als student een woning met meer kamers, dan is het een bedrag van € 1.300 per huishouden. M

Eén op de negen vrouwen en meisjes leeft in armoede. Zij hebben geen geld om producten zoals tampons of maandverband te kopen. Hierdoor kunnen ze niet altijd naar school of werk. In gemeente Ede zijn verschillende Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s).

Op zo’n punt staan kastjes met daarin allerlei producten zoals tampons, maandverband, wasbaar ondergoed en menstruatiecups. Er zijn verschillende maten en merken en het aanbod kan verschillen. Zo kunt u kiezen wat u prettig vindt. De producten zijn bedoeld voor meisjes en vrouwen die geen geld hebben om ze te kopen. Een overzicht van de MUP’s vindt u op de Sociale Kaart Ede.

Vanaf 1 januari 2023 geldt in Nederland een energieplafond. Dat betekent dat wanneer u onder een bepaald energieverbruik blijft, u een laag tarief betaalt. Verbruikt u meer energie dan het maximum? Vanaf dat punt betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. Voor het lage tarief hoeft u niets te doen. Meer informatie vindt u op de website van de overheid.

 • Heeft u moeite met rondkomen door een hoge energierekening? Op www.ede-natuurlijk.nl/energiebesparen vindt u allerlei tips om gratis of via goedkope aankopen om energie te besparen.
 • Huurders en eigenaren van een woning kunnen ook een gratis Energiebox ter waarde van € 229 aanvragen. De Energiebox bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport. Met producten en tips kunt u meteen aan de slag om uw energieverbruik te verlagen. Meer informatie vindt u op Ede Natuurlijk.
 • U kunt ook samen met anderen de subsidie voor de aanpak van energiearmoede aanvragen. De subsidie is bedoeld voor initiatieven van instellingen en organisaties of voor bewonersinitiatieven van inwoners. U kunt subsidie aanvragen als u een plan heeft om inwoners van Ede die moeite hebben om hun energierekening te betalen te helpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen.

Er zijn verschillende plekken in de buurt waar u hulp kunt vinden, zoals onder meer:

 • Inwoners van Lunteren kunnen met een hulpvraag terecht bij de Vraagbaak in Lunteren. Vrijwilligers bieden hulp of verwijzen u door naar de juiste hulp. Kijk op de website hoe u contact kunt opnemen.
 • Financieel coaches van Opella kunnen u helpen bij geldzorgen of schulden. Kijk op de websitevoor meer informatie.
 • Via Humanitas Thuisadministratie kan een vrijwilliger u helpen uw geldzaken op orde te brengen. Kijk op de websitevoor meer informatie.
 • Houdt u weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien komt u in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank. Vul het formulier in op www.voedselbankede.nl of laat uw hulpverlener een aanvraag doen.
 • Er is ook een kledingbank in Ede. Daarvoor heeft u een verwijzing nodig van een hulpverlener of consulent.

Op de Sociale Kaart Ede vindt u nog veel meer hulp in de buurt.