Zorgen over geld?

 • Door stijgende kosten maakt u zich misschien zorgen over geld. Of u heeft moeite om rond te komen.
 • Op deze pagina vindt u een overzicht van tips (wat u zelf kunt doen) en waar u hulp kunt krijgen.
 • Ook vindt u hier regelingen waar u misschien recht op hebt.
 • Veel tips en hulp staan ook op de Sociale Kaart.
 • Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van regelingen? Op deze pagina ziet u waar u hulp kunt krijgen bij het (digitaal) aanvragen.
 • Maakt u zich zorgen over geld? Aarzel dan niet om hulp te zoeken.

U kunt vanaf 15 januari 2024 de Energietoeslag 2023 aanvragen. Het gaat om een bedrag van € 850. U krijgt de Energietoeslag als uw inkomen niet hoger is dan 130% van de bijstandsnorm.

Kijk voor meer informatie en aanvragen op de pagina over Inkomensregelingen.

Landelijk Noodfonds Energie

Heeft u een hoge energierekening en een laag inkomen? Vanaf januari 2024 kunt u ook het landelijk Noodfonds Energie aanvragen. Meer informatie leest u op de website van de overheid.

Wij bieden verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Wilt u weten waar u recht op heeft? Dat kunt u nakijken op de site Bereken uw recht.

Is uw inkomen hoger dan 130 procent van het minimum inkomen, maar maakt u zich wel zorgen over geld? Ook dan kunt u ons bellen en kijken we samen met u of er maatwerk mogelijk is.

Loket Digihulp

Heeft u hulp nodig bij het invullen van digitale formulieren? Ga dan op vrijdagochtend naar loket DigiHulp op het Werkplein, Raadhuisplein 1, Ede. Vrijwilligers helpen u met uw digitale vragen.

Lukt het u niet om naar het Werkplein te komen? Vraag dan telefonisch om een papieren aanvraagformulier van bijvoorbeeld de energietoeslag. Bel daarvoor naar 14 0318.

HipHelpt

Heeft u moeite met het digitaal regelen van zaken? Of heeft u brieven gekregen die u niet begrijpt? Kom dan naar het inloopspreekuur (van het Diaconaal Platform Ede, Posthoornstraat 8, Ede). Het spreekuur is elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Kijk ook op de website van HipHelpt.

Misschien komt u in aanmerking voor de inkomensregelingen die wij voor volwassenen hebben. Denk hierbij aan een tegoed voor sport, cultuur en recreatie, een goedkopere, collectieve zorgverzekering of de energietoeslag. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen.

Er zijn ook regelingen waarmee uw kinderen mee kunnen blijven doen op school of met andere activiteiten. Uw kind kan dan bijvoorbeeld een laptop of fiets krijgen, tegoed voor sport, cultuur of recreatie of diplomazwemmen. Meer informatie vindt u bij Inkomensregelingen voor kinderen.

Ook is er een regeling voor onverwachte kosten, kijk op Bijzondere bijstand (maatwerk).

Als u geldproblemen heeft of bang bent om schulden te maken, is er ook hulp mogelijk om schulden te voorkomen. Er is bijvoorbeeld een cursus Omgaan met geld of hulp bij budgetbeheer.

Kijk voor meer informatie op Schulden voorkomen of Hulp bij schulden aanvragen.

Heeft u moeite met rondkomen door een hoge energierekening? Op www.ede-natuurlijk.nl/energiebesparen vindt u allerlei tips om gratis of via goedkope aankopen energie te besparen.

Energieloket

De adviseurs van het Energieloket helpen u graag. Loop zonder afspraak binnen bij het Energieloket aan de Boogstraat 11 in Ede. Het loket is elke dinsdag tot en met zaterdag open van 11:00 tot 18:00 uur.

Energiebox

Huurders en eigenaren van een woning kunnen ook een gratis Energiebox ter waarde van € 229 aanvragen. De Energiebox bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport. Met producten en tips kunt u meteen aan de slag om uw energieverbruik te verlagen. Vraag de Energiebox aan.

Er zijn verschillende plekken in de buurt waar u hulp kunt vinden, zoals onder meer:

 • In de gemeente Ede zijn verschillende Menstruatieproducten Uitgiftepunten. In de kastjes vindt u producten zoals tampons, maandverband, wasbaar ondergoed en menstruatiecups. Kijk op de website voor meer informatie.
 • Inwoners van Lunteren kunnen met een hulpvraag terecht bij de Vraagbaak in Lunteren. Vrijwilligers bieden hulp of verwijzen u door naar de juiste hulp. Kijk op de website hoe u contact kunt opnemen.
 • Financieel coaches van Opella kunnen u helpen bij geldzorgen of schulden. Kijk op de websitevoor meer informatie.
 • Via Humanitas Thuisadministratie kan een vrijwilliger u helpen uw geldzaken op orde te brengen. Kijk op de website voor meer informatie.
 • Houdt u weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien komt u in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank. Vul het formulier in op www.voedselbankede.nl of laat uw hulpverlener een aanvraag doen.
 • Er is ook een kledingbank in Ede. Daarvoor heeft u een verwijzing nodig van een hulpverlener of consulent.

Op de Sociale Kaart Ede vindt u nog veel meer hulp in de buurt.