Trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan in Ede

Gaat u trouwen of uw partnerschap registreren? Dan moet u dat eerst melden. Dit heet melden van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (vroeger: ondertrouw). Dit doet u in de gemeente waar u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. U meldt uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap op zijn vroegst 1 jaar en uiterlijk 2 weken van tevoren. In Ede kunt u deze melding online doen. U regelt tijdens uw melding meteen enkele andere zaken, zoals de datum en tijdstip, de locatie, de trouwambtenaar en het naamgebruik.

Let op: vanaf 1 januari 2018 verandert de regeling rondom het huwelijksvermogensrecht. Als u na deze datum trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, gaat u automatisch een beperkte gemeenschap van goederen aan. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U leest meer bij het product 'Trouwen of geregistreerd partnerschap'.

Geboren in het buitenland

Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u hiervan, als u dat nog niet gedaan heeft, bewijsstukken laten zien. Het kost soms veel tijd om deze documenten op te vragen. Sommige documenten moeten ook gelegaliseerd worden. Neem daarom altijd eerst contact op met de afdeling Burgerzaken, voordat u de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doet. U krijgt dan meer informatie over of u eventueel nog documenten moet laten zien en aan welke legalisatievereisten het moet voldoen.

Trouwlocaties

In Ede kunt u kiezen uit verschillende locaties en mogelijkheden.

Gemeentelijke trouwlocatie

De gemeente gebruikt Huis Kernhem als haar gemeentelijke locatie. U kunt de trouwzaal bezichtigen op 13 februari, 13 maart, 10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus, 11 september, 9 oktober, 20 november en 11 december 2018 tussen 19.00 en 20.30 uur.

Strooien rijst, confetti, bloemblaadjes niet toegestaan

Binnen en buiten Huis Kernhem is het strooien van rijst, confetti, bloemblaadjes en dergelijke niet toegestaan. Wilt u dit ook aan uw gasten laten weten? Zo voorkomt u dat u eventueel schoonmaakkosten moet betalen. Een leuk alternatief is bellen blazen of erebogen.

Eigen catering

Rondom huis Kernhem is eigen catering niet toegestaan.

Externe locaties

U kunt ook trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan op de volgende locaties:
•    Kasteel Hoekelum in Bennekom.
•    Restaurant Buitenzorg in Ede.
•    Partyrestaurant De Veenderhoeve in De Klomp.
•    Parkhotel Hugo de Vries in Lunteren.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat op een van deze locaties heeft u een akkoordverklaring ‘Trouwen op externe locatie’ nodig bij een online reservering. Hiervoor neemt u rechtstreeks contact op met de locatie.

Eigen keuze

U kunt natuurlijk ook uw eigen locatie kiezen. De locatie moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Voldoet uw locatie? Laat dan het formulier 'Akkoordverklaring trouwen op locatie' (pdf) invullen en ondertekenen door de eigenaar of beheerder van de locatie. Dit formulier heeft u nodig bij het online melden van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap. Wij nemen een besluit of de locatie voor die dag wordt aangewezen als “huis der gemeente”. Zowel u als de locatie ontvangt een bevestiging per e-mail.

Bekijk en reserveer uw locatie in het formulier 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap'.

Kosteloos trouwen/geregistreerd partnerschap

U kunt ook kosteloos trouwen/geregistreerd partnerschap aangaan. U krijgt dan een korte plechtigheid zonder toespraak en gastvrouw, alleen formaliteiten. Kosteloos trouwen/partnerschap kan op maandag- en dinsdagochtend om 08.45 uur. Iedere ochtend is er ruimte voor één bruidspaar in een kleine spreekkamer. De wachttijd voor een kosteloos huwelijk/ geregistreerd partnerschap is momenteel ongeveer zes maanden.

Bekijk en reserveer uw locatie in het formulier 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap'.

Trouwambtenaar

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt voltrokken door een ambtenaar. In Ede kunt u kiezen tussen een aantal trouwambtenaren. In het online formulier 'online voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap' vindt u meer informatie over onze trouwambtenaren en kunt u uw voorkeur doorgeven. Let op: als de door u opgegeven trouwambtenaar niet kan, wijzen wij u (in overleg met u) een ander toe.

Eigen trouwambtenaar

U kunt ook zelf een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs) laten benoemen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zij moeten dan al wel (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand zijn in een andere gemeente. U doet uw verzoek voor een Babs minimaal zes weken voor uw huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie in. U gebruikt hiervoor het 'aanvraagformulier Babs' (pdf)