Kansrijk opgroeien

Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind fijn opgroeit. Maar opvoeden doet u in Ede niet alleen. Samen opvoeden is leuker en makkelijker. De omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Op deze pagina leest u wat we doen in Ede en hoe u mee kunt helpen.

Wat heeft invloed op goed opgroeien?

De omgeving waar kinderen in opgroeien, heeft veel invloed op hun ontwikkeling. Volwassenen in hun omgeving spelen hierin een grote rol. Denk aan: 

  • Ouders en verzorgers;
  • Familie en vrienden;
  • Buren;
  • Leerkrachten;
  • Sportcoaches, muziekdocenten en leiding;
  • School;
  • Vrije tijd zoals hobby, sport en geloof.

Een goede basis voor opgroeien

In Ede geloven we dat we samen sterker staan. Samen opvoeden maakt opvoeden leuker en makkelijker. Dit kan door het delen van ervaringen en het maken van afspraken. Dat geeft kinderen en jongeren een goede basis om kansrijk op te groeien.

Onderzoek en bijeenkomsten

We onderzoeken wat nodig is, zodat opgroeiende kinderen een goede basis krijgen. Dit doen we samen met inwoners en organisaties. Wat is kansrijk opvoeden en opgroeien in Ede? We sluiten aan op plekken waar we hierover in gesprek kunnen gaan. In de buurten Enka en Horsten onderzoeken we een langere tijd hoe inwoners hier opvoeden en opgroeien ervaren. Samen besluiten we wat belangrijk is en hoe iedereen hieraan kan bijdragen.

Bijeenkomst 27 maart

Samen bouwen aan kansrijk opgroeien

Hoe zorgen we voor een omgeving waarin Edese kinderen en jongeren de beste kansen krijgen om op te groeien? Daar hebben we iedereen voor nodig! Daarom organiseren we op donderdag 27 maart een speciale bijeenkomst. U bent van 11:30 tot 17:00 welkom bij het Congrescentrum Belmont in Ede.

Met verschillende sprekers en workshops

We starten de dag met verschillende sprekers. Dit zijn de thema's en sprekers:

  • Als er geen Jeugdhulp was… Door: Hans van Geenhuizen (directeur behandelzaken Karakter Kinder & Jeugd psychiatrie).
  • Het perspectief van kennis en praktijken. Door: Dr. Margriet Braun (lector Social Work Saxion).
  • Samen aan het stuur voor een kansrijke omgeving? Door: Jan-Peter Stolte (programmamanager Kansrijk opgroeien).
  • De impact van de omgeving. Door: Lonneke Siegers (projectleider Kansrijk opgroeien).

De bijeenkomst is bedoeld voor:

  • Ouders;
  • Onderwijsprofessionals;
  • Iedereen werkzaam in de sociale basis;
  • Betrokken bij een (sport)vereniging;
  • Iedereen actief in beleid en uitvoering.

Hieronder ziet u het programma voor deze dag.

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Tijdstip Onderdeel
11:30 - 12:30 Inloop en lunch
12:00 - 12:30 Welkom door Bram van der Beek
12:30 - 13:30 Verschillende sprekers
13:30 - 14:30 Reflectieve workshops
14:30 - 14:45 Pauze
14:45 - 15:30 Workshop ronde 1
15:30 - 16:10 Workshop ronde 2
16:15 - 16:30 Kansrijk opgroeien in Ede
16:30 - 17:00 Netwerkmoment

Workshop 1: De dialoog op school - een duurzame pedagogische leefomgeving met ouders creëren?

Voor een kansrijke omgeving is ‘de dialoog’ essentieel’. In deze workshop spelen we het ouderavondspel. In 20 minuten maken we kennis met een andere manier van het faciliteren van het gesprek tussen ouders. Het doel van deze workshop is ervaren of dit spel bijdraagt aan de beweging die we in Ede willen maken. Is deze manier passend of hoe kunnen we dit passend maken binnen jouw context?

De workshop is voor onderwijsprofessionals en ouders

Workshop 2: Samen bouwen aan de nieuwe beweging

Deze workshop is voor bestuurders van de organisaties die samenwerken in Ede. Onder leiding van René Ravenhorst van Paideusis organisatieadvies. In deze workshop gaan we met bestuurders in gesprek over sturing. Wat vraagt de voorgestelde beweging en focus van ons als bestuurders? Hoe gaan we samen sturen voor een kansrijke omgeving voor onze jeugd? Hoe doe je dit samen, wat vraagt dit van elkaar en van de lokale democratie? 

Workshop 3: Doe zelf even lekker normaal!? Een gesprek over normaliseren van mentale problemen

Onze jeugd is angstig en somber. De cijfers knallen door het dak. Dé oplossing volgens beleidsmakers is “normaliseren”. Somberheid en angst horen bij het leven. Ongemak ervaren hoort er ook bij. Dat vraagt dus niet altijd om therapie. Maar het vraagt wel om iets anders. Normaliseren ís namelijk niet: zoek het maar uit. Normaliseren is weten dat je met je zorgen bij iemand terecht kan. Maar bij wie? Kunnen leerlingen terecht bij de school? Bij vrienden? Hoe doorbreken we taboes? Het is weten dat tegenslag je ook sterker maakt. Mits je niet alleen bent, maar sociale verbinding voelt. Wat kunnen we in Ede doen om écht te normaliseren? Hoe creëren we een omgeving waarin ruimte is voor diversiteit?

Workshop 4: De invloed van de buurt

Een gemeenschap is nodig om een kind op te voeden. Een gemeenschap is relationeel, je kent elkaar, je vertrouwt elkaar en je deelt kwetsbaarheden met elkaar. Het kennen van elkaar is een cruciaal onderdeel van sterke gemeenschappen. Als je elkaar kent, ben je sneller bereid iets voor een ander te doen. Ook is het makkelijker om iets te incasseren. Welke rol kan de buurt spelen als gemeenschap rondom Kansrijk Opgroeien, van 0-18 jaar? Help mee zoeken naar de kansen die we nu nog laten liggen!

Workshop 5: Stralende kinderen door een uitnodigende school en omgeving

Stralende kinderen. Wie wordt er niet blij van? En tegelijkertijd: hoe kunnen we daar samen effectief aan bouwen en kansengelijkheid creëren? Want het ene kind is het andere niet en het ene gezin is het andere niet. Ede kiest voor een aanpak van leefomgevingen. Het ministerie van OCW stelt middelen beschikbaar aan scholen met een hoge achterstandsscore om buiten schooltijd een extra programma aan te bieden. Dat programma “School & omgeving” haakt hierop aan en is een enorm succes. De kinderen op die scholen zitten niet meer achter een iPad thuis, maar spelen viool, boksen, hebben sporttoernooien in de buurt en vieze vingers van de moestuin op school. Wil je meer weten over hoe het programma bijdraagt aan het versterken van de omgevingen ‘school’, ‘vrije tijd’ en ‘buurt en hoe er wordt bijgedragen aan kansengelijkheid?  Of heb je goede ideeën of vragen? Kom naar deze workshop.

Workshop 6: Datagericht werken vanuit wijken en buurten: welke inzichten geeft de Gebiedsanalysetool van de gemeente Ede?

In deze interactieve workshop nemen we deelnemers mee in de totstandkoming van de Gebiedsanalysetool. Met een aantal concrete voorbeelden wordt duidelijk op welke thema’s de buurten en wijken in Ede van elkaar verschillen. Ook doe je inzichten op wat dit kan betekenen voor jouw professie, maar wordt jij ook getest hoe goed jij de verschillen in Ede kan duiden!

Workshop 7: Zin(geving) kun je maken!

Voor een kansrijke omgeving is zingeving van belang. Zingeving draagt bij aan het welbevinden. Ook zorgt het voor verbinding en inspireert het jongeren. Tijdens deze interactieve workshop delen we de eerste bevindingen uit het onderzoek ‘Het Zint- zingeving voor jongeren’. Wat is zingeving? Hoe krijgt zingeving een rol binnen de schoolcontext? Wie kunnen hierin een rol spelen en op welke manier? We gaan actief aan de slag met handelingsverlegenheid en handelingsbereidheid rondom zingeving voor jongeren.

Workshop 8: Buddy's aan boord - Voor een goede samenwerking tussen ouders en school

Voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften is een goede samenwerking tussen ouders en school cruciaal. Soms kan deze samenwerking onder druk komen te staan. Een buddy (ervaringsdeskundige ouder) kan hierbij helpen door ouders te ondersteunen en de relatie met de school te versterken. Tijdens deze interactieve workshop delen we bevindingen van onderzoek naar bestaande praktijken en ervaringen uit een pilotproject binnen een samenwerkingsverband. We bespreken de rol van buddy’s, het verschil met professionals en de meerwaarde voor ouders. Daarnaast maak je kennis met praktische handreikingen voor buddy’s en onderwijsprofessionals.

Workshop 9: Concreet aan de slag met een gezonde omgeving

Via de JOGG-Lekker in je Vel! aanpak werken we in Ede aan een gezonde omgeving voor de jeugd. Benieuwd wat deze aanpak precies inhoudt en wat we in 2024 hebben bereikt? Kom dan naar deze workshop. Ook bespreken we dan de uitkomsten van het onderzoek binnen de sportvereniging over gezonde voeding. Vervolgens gaan we samen aan de slag om de omgeving nog gezonder te maken. Hoe draag jij bij aan een gezonde omgeving? Samen maken we gezond gewoon!

Workshop 10: Welbevinden van ouders - Evenwichtige ouders, blije kinderen?

In deze workshop zoomen we in op de eerste schil rondom kinderen, hun primaire verzorgers: de ouders*. Veel van de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien, wordt door hun ouders bepaalt. Hoe het gaat met ouders, bepaalt daarmee hoe de directe opvoedomgeving van kinderen en jongeren eruitziet. Maar wat is welbevinden van ouders? In deze workshop hoor je hier meer over. We gaan in gesprek hoe we vanuit de OKO-visie en uitgangspunten hieraan kunnen werken.

* Waar het woord “ouders” staat, mag je ook verzorger, pleegouder, grootouder met opvoedende taak lezen. Het gaat hier om de persoon die de primaire opvoedtaak heeft voor een kind, meestal zijn dit de ouders. 

Meld u van tevoren aan door te mailen naar oko@ede.nl.(Verwijst naar een e-mailadres) Doe dit uiterlijk 24 maart. Geef in de mail het volgende door:

  • Een top 3 van de workshops die u graag volgt. De omschrijving van de workshops leest u hierboven.
  • Allergieën of dieetwensen voor de lunch.