Airborne Ede-maand

De Airborne Ede-maand gaat vrijdag 26 augustus 2022 van start met de Airborne Veteranenavond in de Heideweek. In het kader van de lokale veteranendag van Ede hebben de Edese veteranen hiervoor een uitnodiging gehad. Bent u veteraan uit gemeente Ede en heeft u nog geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan een mail.

Met deze avond eren we de moed en inzet van veteranen. Veteranen en inwoners kunnen genieten van een concert van het Orkest Koninklijke Luchtmacht.
 

Tijdens de jaarlijkse herdenking eren we de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide samen met veteranen, genodigden en onze inwoners. Dit jaar vindt de herdenking plaats op zaterdag 17 september. De herdenking gaat hand in hand met de Luchtlandingen van 11 Luchtmobiele Brigade en een publieksprogramma voor jong en oud. Herdenken, beseffen en beleven doen we samen op de Ginkelse Heide en vanuit huis op televisie.

Als er meer bekend is over het programma vindt u dat op deze website. Of blijf op de hoogte via het Facebookevenementen de Airborne Ede Facebookpagina.

Operatie Pegasus staat bekend als een van de meest spectaculaire massaontsnappingen van de Tweede Wereldoorlog. 146 geallieerde militairen die waren achtergebleven zijn onder de neus van de bezetter over de Rijn gezet en in veiligheid gebracht. Een verhaal over moed en verzet.

Op zaterdag 24 september vindt het Pegasus Wandelfestival plaats, een bijzondere culturele beleveniswandeling, met verschillende routes. Op en rondom de Hartenberg (Wekerom) zijn vier prachtige wandelroutes uitgezet door de Edese bossen en heiden. Vanaf 8.00 uur kunnen de wandelaars van de twee langste afstanden, de 20 en 30 kilometer starten. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunt u starten voor de twee korte routes, de familieafstanden van 5 en 10 kilometer. Tijdens deze route beleeft u de Pegasus-tochten, met strips, theater, urban art, poëzie en muziek door Edese creatieven. Dit daagt uit om na te denken over thema’s als moed, verzet, vrede en vrijheid. Het was het Edese verzet dat in 1944 een grote rol speelde met de grote ontsnappingstochten Pegasus van de tientallen geallieerde militairen die achter de Duitse linies terecht waren gekomen.

Vanaf de Hartenberg start de 5 km route, ideaal voor gezinnen met jonge kinderen over goed begaanbare paden, deze route is ook geschikt voor rolstoelen. Vanwege de parkeercapaciteit op de Hartenberg zelf, start de 10 km route bij het Mussennest. Deze wandelroute is zowel cultureel als educatief en vooral geschikt voor gezinnen met iets oudere kinderen. Deze festivalroute loopt grotendeels over het terrein van de Hartenberg, waar rondom het Openluchttheater en het Theehuis voor alle afstanden het afwisselende podiumprogramma te ‘beleven’ is.

De kosten zijn 7,50 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Als er meer informatie beschikbaar is, vindt u die op deze pagina.

De drie herinneringsevenementen worden verbonden door Culturele en Educatieve Dropzones. Tijdens de hele maand zijn er (muziek)voorstellingen, exposities en streetart. De fototentoonstelling Missies van toen en nu op de Ginkelse Heide komt terug, net als de Airborne filmmaand in Pathé. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen en lessen. Als er meer bekend is over het programma vindt u dat hier.

We hebben een gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld voor basischoolleerlingen in de bovenbouw. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede.

Download hier het Doeboek (pdf, 3 MB).

Activiteiten in de Airborne Region

Ieder jaar staan we in september stil bij de in 1944 verloren Slag om Arnhem tijdens Operatie Market Garden. Dat doen we binnen de Airborne Region in Ede, Arnhem, Oosterbeek (gemeente Renkum) en Driel (gemeente Over-Betuwe). In de hele regio worden in deze periode herinneringsevenementen georganiseerd. Van conferenties tot muziekevenementen, wandelingen tot hardloopwedstrijden. Uiteraard zijn deze gekoppeld aan de officiële Airborne herdenkingen en de luchtlandingen. Meer informatie over de Airborne Region vindt u hier.

U vindt de online versie van de regionale Airborne krant hier. Deze huis-aan-huis krant is ook in gemeente Ede verspreid. Heeft u de krant gemist? Haal een gratis exemplaar bij het Raadhuis, aan de Bergstraat 4 in Ede. 

Meer Airborne wandelroutes

Voor bezoekers van de Airborne Region is er veel te doen. Activiteiten worden georganiseerd vanuit de thema's herdenken, beseffen en beleven.  Meer informatie over een bezoek aan Ede en de regio vindt u hier. Alle wandel en fietsroutes in de regio vertellen verhalen over de strijd die in onze omgeving werd gevoerd en nemen u mee langs monumenten en overblijfselen uit de oorlog.

Fotowedstrijd

Stuur een foto op voor de Airborne Region fotowedstrijd!

Meedoen?

  • Maak foto’s die voor jou vrijheid betekenen, kies de mooiste uit en mail die voor 5 mei 2022 naar .
  • Zorg dat de foto ca. 5MB groot is, schrijf in je begeleidende mail waarom je voor deze foto gekozen hebt en vermeld je naam en contactgegevens.

Verhalenwedstrijd

Doe mee met de Airborne Region verhalenwedstrijd. Om u te inspireren, hebben drie burgemeesters van de Airborne Region een begin geschreven van een verhaal dat voor hen het thema ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’ betekent. Het verhaal afmaken kan met tekst, maar ook met een tekening, vlog, mixed media of een andere vorm.

Meedoen?

  • Bekijk de inleidingen hieronder. Kies de inleiding uit die u het meest inspireert.
  • Gebruik de inleiding om uw eigen verhaal over vrijheid te maken.
  • Mail uw werk voor 5 mei 2022 en vermeld uw contactgegevens.  

Burgemeester René Verhulst (gemeente Ede):

“Kom snel, moet je kijken”, roept Marks vader vanaf boven. Mark rent de trap op en ziet zijn vader uit het raam hangen en het gegrom van vliegtuigen wat Mark in de kamer al hoorde, klinkt nog luider. Mark wurmt zich naast zijn vader die opgewonden blijft roepen. “Eindelijk onze bevrijders”. Mark kijkt naar de tranen bij zijn vader, de eerste keer dat hij hem ziet huilen.
Het gegrom wordt nog luider, tientallen Dakota’s boven de Ginkelse Heide en dan maken zich kleine figuurtjes los uit de vliegtuigen. Parachutisten, honderden en honderden, geweervuur klinkt.

“Kom jongen, we gaan er naartoe, we gaan helpen.” Mark en zijn vader rennen het huis uit, naar de heide…

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (gemeente Overbetuwe):

De dropping van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in Driel op 21 september 1944 was een geweldige morele opsteker voor de ingesloten Britse militairen in en om Oosterbeek. Vier dagen lang vormden de Polen in Driel een bruggenhoofd waardoor vele geallieerden over de Neder-Rijn geëvacueerd konden worden.
De inzet van de Poolse militairen tijdens Operatie Market Garden en in het bijzonder in Driel heeft er mede voor gezorgd dat we nu al 77 jaar in vrijheid leven. Een vrijheid waar de afgelopen decennia ook Nederlandse militairen voor hebben gestreden. Mannen en vrouwen die zich hebben ingezet in recente conflicten en oorlogen.

Burgemeester Agnes Schaap (gemeente Renkum):

Evi rekt zich uit. Pfff, dat was weer een lange dag. De hele dag achter het scherm vergaderen, wat word je daar moe van.  Maar even naar buiten, het is nu nog licht. Evi trekt haar sportschoenen aan en loopt naar het park. Aan het begin van het park staat een nieuwe informatiezuil. Nieuwsgierig stopt ze en leest 'De Perimeter’. ‘De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingslinie rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem'.
Haar gedachten dwalen af en ze zit weer in de keuken met haar opa, waar hij haar vertelde over die verschrikkelijke week in september. De week tussen hoop en vrees. Opa vertelde ook over de onderlinge verbondenheid in de buurt, toen ze met z'n allen in de kelder zaten, omdat dat veiliger was. En over de Britse en Poolse militairen, die ze als vrienden binnenhaalden.

Vrienden van Airborne Ede-maand

Gemeente Ede bedankt alle vrienden van de Airborne Ede-maand. Samen maken we het mogelijk om deze maand te organiseren voor inwoners, (inter)nationale veteranen, gasten en iedereen die met ons blijft herdenken. Samen geven we de geschiedenis door!

Vfonds

Het vfonds steunt jaarlijkse vele projecten en initiatieven die zich inzetten voor een vrije en vreedzame samenleving waarin we samen herdenken, samen stilstaan en samenleven met respect voor elkaar. Met deze steun hoopt het vfonds verschillende generaties te inspireren en te stimuleren om zich in te zetten voor een vrije en vreedzame samenleving.
Ook dit jaar is het vfonds trotse partner van Airborne Ede, omdat het alle generaties op unieke wijze betrekt bij de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Dit verhaal is immers van ons allemaal: een verhaal over de impact van de oorlog, over dappere strijders die voor onze vrijheid gevochten hebben (en dat nog steeds doen) en over de waarde van vrede en vrijheid vandaag de dag. Kijk voor meer informatie over de projecten en initiatieven op de website van het vfonds.