Airborne Ede-maand 2021

September is een bijzondere maand, de Airborne Ede-maand. Het is de maand waarin we stilstaan bij hen die in 1944 vochten voor onze vrijheid. We herdenken Operatie Market Garden, het bombardement op Ede en de luchtlandingen. Tweeduizend parachutisten landden op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar in onze gemeente.

Tijdens de Airborne Ede-maand herdenken we het verleden, vieren we onze vrijheid en staan we stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Dat doen we met 3 grote herinneringsevenementen. Daarnaast zijn er talloze activiteiten gericht op de thema’s herdenken, beseffen en beleven. Bij deze Culturele en Educatieve Dropzones kunt u denken aan (buiten)exposities, kinderactiviteiten, de Airborne filmmaand in Pathé, een gratis doeboekje voor kinderen en Airborne Ede-vlaggen door de hele gemeente.

Het programma van deze maand wordt georganiseerd conform de op dit moment geldende coronamaatregelen. Wanneer deze veranderen, kan het zijn dat het programma wordt aangepast.

De drie grote herinneringsevenementen zijn:

  1. De Airborne Veteranenavond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht voor Edese veteranen.
  2. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op zaterdag 18 september voor inwoners en (inter)nationale gasten.
  3. Het Pegasus Wandelfestival en Slotconcert Airborne Ede-maand op zaterdag 25 september.

Lees hieronder meer over de evenementen en de dropzones.

Airborne Ede vlag